Guvernul României cere Comisiei Europene încă 8 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer din cele 200 de milioane negociate suplimentar la nivel european, a anunţat premierul Florin Cîţu.
„Asigurăm dozele de vaccin necesare pentru imunizarea cât mai multor cetăţeni care vor să se protejeze astfel de COVID-19. Am aprobat astăzi transmiterea către Comisia Europeană a solicitării ca România să beneficieze de încă opt milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer din cele 200 de milioane negociate suplimentar la nivel european. Este vorba, mai exact, de solicitarea a încă 8.055.394 de doze de vaccin, care se vor adăuga celor 12.780.080 milioane de doze produse de BioNTech/Pfizer şi contractate deja de România. Altfel spus, doze vitale care vor asigura imunizarea a 10.417.737 de persoane, care se pot întoarce la o viaţă normală. În plus față de vaccinurile BioNTech /Pfizer, mai avem cele 3.408.215 de doze produse de Moderna și contractate deja de România.”, a anunţat premierul Florin Cîţu, marţi, într-o postare pe Facebook.
„Fiecare persoană vaccinată înseamnă mai multe vieți salvate și un pas în plus câștigat împotriva COVID-19”, a mai spus premierul Florin Cîţu.
Peste 450.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns în România. Doar o treime au fost folosite până în prezent
„Astăzi, până la ora 12 erau vaccinare peste 9.000 de persoane. Au fost înregistrate 468 de reacţii adverse raportare, dintre care 191 de reacţii adverse sunt locale şi circa 277 reacţii generale”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).
„Din punct de vedere al numărului de pierderi, vorbim de 272 de doze, ceea ce reprezintă 0,16 la sută din numărul dozelor distribuite”, a spus preşedintele CNCAV.
„În ceea ce priveşte dozele recepţionate până în acest moment, până pe data de 11 ianuarie a fost primită cea de-a patra tranşă, în total fiind recepţionate 450.400 de doze”, a adăugat el.
Dr. Valeriu Gheorghiţă a mai spus că au fost distribuite circa 160.980 de doze.
„Practic au plecat din centrele de stocare către centrele de vaccinare, în momentul de faţă fiind vaccinate 134.000 de persoane”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Numărul triplu de centre de vaccinare anti-COVID în a doua etapă a campaniei de vaccinare. „La capacitate maximă peste 100.000 de persoane se pot vaccina în fiecare zi”
Dr. Gheorghiță a vorbit şi despre cum autorităţile pregătesc a doua etapă a campaniei de vaccinare.
„Din numărul de centre de vaccinare destinat unităţilor medicale pentru lucrătorii din sistemul medical şi social, astăzi se vaccinează din circa 235 de centre. Pentru a etapa a doua sunt identificate şi vor fi operaţionalizate 750 de centre, dintre care circa 100 de centre rămân deja din centrele din unităţile medicale.
Aceste 750 de centre vor avea circa 1.766 de puncte de vaccinare, ceea ce vor asigura la capacitate maximă peste 100.000 de persoane care se pot vaccina în fiecare zi”, a explicat medicul militar.
Cine se vaccinează în a doua etapă
„Pe lângă persoanele de peste 65 de ani, vorbim de persoane care sunt diagnosticate cu diabet zaharat, persoane cu obezitate, persoane cu boli cardiovasculare, boli cronice renale, boli pulmonare cronice, persoane cu boli onncologice, autoimune. De asemenea, persoane cu imunodepresii, inclusiv persoanele cu HIV, SIDA”, a spus dr. Gheorghiţă.
Preşedintele CNCAV a precizat că platforma privind programările de vaccinare va fi gata pe 15 ianuarie.