Premierul francez Jean Castex a fost testat pozitiv luni seară la COVID-19 şi „agenda lui va fi ajustată în zilele următoare astfel încât să îşi poată continua activităţile fiind în izolare” timp de zece zile, au indicat serviciile sale pentru AFP.
Şeful guvernului, Jean Castex, a aflat luni după-amiază, la revenirea din Belgia unde s-a întâlnit cu omologul său, Alexander De Croo, că una dintre fiicele sale în vârstă de 11 ani fusese testată pozitiv. „A efectuat imediat un test PCR, care s-a dovedit a fi pozitiv”, a explicat Palatul Matignon.
Al cincilea val al pandemiei începe „cu viteza fulgerului” în Franţa
Al cincilea val de infecţii cu SARS-CoV-2 în Franţa se traduce prin cifre alarmante, a spus duminică purtătorul de cuvânt al guvernului.
Numărul de noi cazuri de Covid-19 este aproape dublu faţă de săptămâna trecută.
Media de noi cazuri pe şapte zile a ajuns la 17.153, faţă de 9.458, în urmă cu o săptămână, potrivit autorităţilor sanitare, ceea ce reprezintă o creştere de 81%, relatează AFP. „Al cincilea val începe cu viteza fulgerului”, a spus Gabrial Attal.
Creşterea înregistrată în ultimele şapte zile este de trei ori mai mare decât creşterea medie a numărului de cazuri înregistrată în trei săptămâni anterioare, indicând o accelerare exponenţială a infecţiilor.
Alertă în Franţa! O variantă nouă a coronavirusului, foarte diferită de cele cunoscute, a fost descoperită într-o şcoală
Deocamdată, creşterea numărului contaminărilor nu a dus la un influx de pacienţi în spitale, autorităţile franceze atribuind numărul limitat de pacienţi la terapie intensivă ratei mari de vaccinare, serurile dovedindu-se eficiente în oprirea dezvoltării unor forme grave de boală.
Sâmbătă, spitalele au raportat că îngrijesc 7.974 de pacienţi cu Covid-19, dintre care 1.333 se află la terapie intensivă.
În urmă cu o lună cifrele erau de 6.500, respectiv 1.000. „Există o creştere puternică a infecţiilor, dar ştim şi că în Franţa avem o mare acoperire de vaccinare. Pare că suntem înaintea vecinilor noştri în ceea ce priveşte dozele suplimentare”, a mai spus Attal.
Faptul că Franţa a introdus certificatele de sănătate înaintea altor ţări, în vară, a ajutat de asemenea la gestionarea răspândirii Covid-19, a adăugat el.
Certificatul de sănătate, cerut în localuri şi spaţii culturale, certifică faptul că o persoană este complet vaccinată, că s-a vindecat recent de boală sau că a fost testată cu rezultat negativ.
Guvernul continuă să îşi apere alegerea de a pune „povara restricţiilor pe umerii celor nevaccinaţi decât pe ai oamenilor vaccinaţi”, a completat Attal.