Adolescentul l-a sunat pe Manuel Valls direct pe telefonul mobil al premierului, al cărui număr îl aflase întâmplător, anul trecut, de la un prieten al mamei lui care este parlamentar, scrie Le Figaro. Adolescentul avea ca temă un proiect legat de politică.
Băiatul a refuzat să se inspire din bibliografia în domeniu postată pe Internet, preferând să facă o lucrare originală, cu informaţii chiar de la „sursă”. Informaţiile pe care ar fi urmat să le obţină de la premier îi erau de folos prietenei sale, pentru că ea era cea care avea de făcut acestă lucrare, iar el voia să o ajute.
Băiatul şi-a luat inima-n dinţi şi l-a sunat pe primul-ministru al Franţei. Valls i-a răspuns imediat la telefon. Când a aflat despre ce este vorba, premierul s-a scuzat, spunându-i adolescentului că era foarte ocupat în momentul respectiv: „Îmi pare rău, dar nu tepot ajuta. Dacă ţi-aş răspunde, nu aş mai putea să mă ocup de treburile mele. Dar, dă-mi totuşi un SMS, pentru că văd că ai deja numărul meu, scrie-mi ce te interesează şi o să văd ce pot să fac pentru tine”, i-a spus Valls.
Premierul nu l-a mai contactat pe băiat, iar din lucrarea fetei au lipsit informaţiile „la cald” pe care ar fi putut să le dea Valls. Dar, oricum, adolescentului nu i-a părut rău pentru că a îndrăznit să îl sune pe premier, chiar dacă nu a obţinut ceea ce îl interesa de la acesta.
Dar nu toţi prim-miniştrii Franţei i-au lăsat fără răspuns pe elevii sau studenţii care i-au solicitat pentru diverse informaţii. În 2014, fostul premier Jean-Marc Ayrault i-a răspuns unui student, pe Twitter, care îi ceruse informaţii despre Acordurile de la Matignon (o serie de acorduri între sindicate şi statul francez din 1936), iar l-a sfârşit, i-a urat succes la învăţătură.