Valls, apărând starea de urgență care a permis poliției să efectueze mii de percheziții de domiciliu în doar câteva luni, a mai spus că peste 2.000 de cetățeni francezi ar avea legături cu rețelele jihadiste din Siria și Irak.
Gruparea jihadistă Stat Islamic, care controlează mari părți din Irak și Siria, a revendicat atacurile de la 13 noiembrie de la Paris, când bărbați înarmați și kamikaze cu bombe au ucis 130 de persoane și au rănit alte câteva sute.
„Amenințarea teroristă există și va persista”, a declarat Valls în Adunarea Națională, unde guvernul cere parlamentarilor să extindă starea de urgență până la sfârșitul lunii mai și să modifice Constituția astfel încât persoanele condamnate pentru acuzații de terorism să rămână fără cetățenie.
În 2015, 15 comploturi teroriste au fost dejucate de serviciile de securitate franceze, a spus el. Cel puțin un complot, a precizat Manuel Valls, a fost dejucat ca rezultat direct al perchezițiilor la domiciliu pe care le-a putut realiza poliția datorită stării de urgență, care permite forțelor de ordine să desfășoare raiduri fără să fie nevoite să obțină o mandat de percheziție de la instanță, notează Agerpres.
În cele trei luni de la atacurile de la Paris, poliția a efectuat 3.289 de percheziții de domiciliu, a reținut 341 de persoane, a pus 407 persoane în arest la domiciliu și a confiscat 560 de arme, dintre care 42 de război, a spus premierul.
Jumătate din cele 2.000 de persoane implicate într-un fel sau altul în rețelele jihadiste din Siria și Irak au plecat din Franța pentru a merge în cele două țări, iar 597 se află încă acolo, a mai declarat el.