UPDATE 21:41 Alexis Tsipras a înaintat demisia sa preşedintelui Greciei, Prokopis Pavlopoulos. De asemenea, el a solicitat organizarea, cu cât mai curând posibil, a alegerilor. „Actualul Parlament nu poate oferi o majoritate guvernamentală sau un guvern de uniune naţională”, a mai spus Tsipras.
UPDATE 21:05: Premierul grec, Alexis Tsipras, a anunţat că demisionează şi a cerut organizarea de alegeri parlamentare anticipate. „Mandatul pe care l-am primit la 25 ianuarie și-a atins limitele. Acum, poporul trebuie să se pronunțe. Voi, prin votul vostru, veți decide dacă v-am reprezentat curajos în fața creditorilor, dacă acest acord (cu creditorii) este de ajuns”, a spus Tsipras într-un mesaj televizat.
UPDATE 20:53: Premierul grec Alexis Tsipras va propune organizarea de alegeri anticipate în data de 20 septembrie, au anunțat joi surse guvernamentale, citate de agenția ANA. Tsipras a avut consultări prin telefon pe această temă cu liderii partidelor de opoziție.
UPDATE 18:40: Surse din presa elenă informează că Alexis Tsipras ar anunţa chiar joi seara demisia sa, pentru a permite organizarea de alegeri legilative în data de 20 septemnbrie
Alegerile parlamentare ar putea avea loc în 13 sau 20 septembrie, chiar înainte de punerea în practică a măsurilor de austeritate şi restructurare a sistemului, pe care Atena le-a convenit cu forurile europene şi cu creditorii internaţionali ai Greciei, pentru a o salva de la faliment şi de la o eventuală excludere din zona euro, a informat presa elenă.
Guvernul a reuşit să adopte acordul cu creditorii cu ajutorul opoziţiei moderate – partidul de centru-dreapta Noua Democraţie (ND) şi Partidul Socialist (PASOK).
Comisia Europeană a semnat miercuri noapte un memorandum de înțelegere (MoU) cu Grecia, pentru un nou program de sprijin pentru stabilitate pe trei ani, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
În cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES) — ‘zidul de protecție’ al finanțelor Europei, înființat în 2012 ca răspuns la criza financiară globală — se va putea aloca Greciei, în următorii trei ani, o sumă maximă de 86 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, cu condiția ca autoritățile elene să pună în aplicare reforme menite să rezolve dificultățile fundamentale cu care se confruntă economia și societatea Greciei, potrivit Agerpres.
Punerea în aplicare va fi monitorizată de către Comisie, în colaborare cu Banca Centrală Europeană și, ori de câte ori este posibil, împreună cu Fondul Monetar Internațional. Această monitorizare va lua forma unor reexaminări periodice. Miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro au aprobat, vineri seară, noul plan de asistenţă financiară destinată Greciei, în valoare de 86 de miliarde de euro.