Papademos a făcut declaraţia într-un apel adresat naţiunii la televiziune, înaintea votului din Parlament prin care trebuie aprobat un nou plan de economii de 3,3 miliarde de euro, care include reduceri de pensii şi salarii, preţul programului de 130 de miliarde de dolari din partea Uniunii Europene şi FMI.
Premierul a spus că Parlamentul are responsabilitatea istorică să sprijine planul, ori va suporta consecinţe catastrofale dacă Grecia nu îşi va respecta obligaţiile financiare pe 20 martie, când trebuie să răscumpere obligaţiuni de 14,5 miliarde de euro.
„Un default dezordonat va arunca ţara într-o aventură dezastruoasă. Ar crea condiţiile pentru haos economic şi explozie socială”, a avertizat Papademos.
El a adăugat că ţara va fi atrasă într-un vârtej al recesiunii, instabilităţii, şomajului şi mizeriei, ceea ce ar conduce mai devreme sau mai târziu la ieşirea din zona euro.
Eforturile politice de reducere a datoriilor Greciei au scos mii de oameni în stradă pentru a contesta reformele şi există şi semne ale unor mici „revolte” în rândul parlamentarilor, îngrijoraţi de amploarea măsurilor de austeritate şi de impactul asupra rezultatului alegerilor.
Cel puţin 20 de deputaţi din principalele două partide care susţin guvernul au avertizat că vor vota împotrivă, dar majoritatea celor 236 de parlamentari ai coaliţiei au spus că vor susţine planul de austeritate.
Şase membri ai guvernului au demisionat, iar duminică sunt aşteptate noi proteste de stradă.
Rezultatul votului din Parlament este aşteptat duminică seara.
Măsurile nepopulare includ reducerea cu 300 de milioane de euro a fondurilor pentru pensii şi tăierea cu 22% a salariului minim, în prezent de 750 de euro pe lună. Un alt obiectiv este reducerea numărului de angajaţi din sectorul public cu circa 150.000 de persoane, până în 2015.
De asemenea, obligaţiunile Greciei deţinute de creditorii privaţi trebuie reevaluate în scădere cu circa 70%.
Ministrul de Finanţe Evangelos Venizelos a declarat că acordul trebuie aprobat duminică, sau Grecia va rata termenul limită de 17 februarie, până la care trebuie să prezinte acordul de reducere a datoriilor prin schimb de obligaţiuni, creditorilor privaţi.
Miniştrii de Finanţe din zona euro aşteaptă totodată, înainte să aprobe al doilea program de susţinere, ca oficialii eleni să explice cum vor fi reduse cheltuieli de 325 milioane de euro, din totalul economiilor prevăzute în bugetul pe 2012.
Documentele publicate vineri nu au includ valoarea totală a programului de sprijin, iar Venizelos a spus că Grecia ar putea avea nevoie de alte 15 miliarde de euro pentru susţinerea băncilor, confirmând estimările unor oficiali europeni.
Oficialii UE şi ai FMI au fost exasperaţi de seria de promisiuni încălcate de Grecia.
Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a avertizat într-un interviu că promisiunile grecilor nu mai sunt suficiente pentru că prea multe au fost încălcate, iar ţara, care a fost „un sac fără fund”, trebuie să facă o schimbare majoră de atitudine.