Şedinţa, la care au participat ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, cel al Economiei, Mihai Fifor, precum şi şeful Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, a fost convocată pentru ora 12.00, de către premierul Mihai Tudose. Tema principală a reprezentat-o programul de înzestrare a Armatei Române.
Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a declarat că discuția avută miercuri la Guvern cu premierul Mihai Tudose și ministrul Economiei, Mihai Fifor, a vizat capabilitățile pe care le are industria de apărare, din sectorul public și privat, pentru a participa la Planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2017 – 2026.
„Întâlnirea cu dl prim-ministru Mihai Tudose și cu dl ministru Mihai Fifor era stabilită de săptămâna trecută. Am avut o discuție pornind de la Planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2017 — 2026 și capabilitățile pe care le are industria națională de apărare, din sectorul public și privat, pentru a participa la acest program de înzestrare. Este important cât mai mulți agenți economici din industria națională de apărare să participe la acest program, să creeze locuri de muncă, să plătească în România taxe și impozite”, a precizat Adrian Țuțuianu, pentru Agerpres.
Întrebat dacă pe agenda întrevederii s-a aflat și subiectul privind achiziția de rachete Patriot, ministrul Apărării a spus: „Este un subiect cu privire la care l-am informat pe premier în momentul în care a fost făcut anunțul de către Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate (Defense Security Cooperation Agency — n.r.)”. „L-am informat atunci despre etapele care urmează să fie parcurse, lucrurile sunt în desfășurare și când vom avea elemente concrete le vom face cunoscute pentru a informa corect opinia publică”, a subliniat Țuțuianu.
De asemenea, întrebat despre intenția României de a achiziționa sistemele de rachete sol — aer cu bătaie mare (HSAM), de tipul Patriot, ministrul Apărării a spus: „Există un program de înzestrare, cu opt programe majore. Unul dintre programele majore ține de înzestrarea Armatei cu rachete sol — aer cu rază mare și alte elemente, caracteristici de acest tip”.
Țuțuianu a mai spus că banii pentru achizițiile de rachete vor proveni din cei 2% din PIB alocați Apărării. „Din cei 2% alocați pentru Apărare, anul acesta și în anii următori”.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat, marţi, o posibilă vânzarea a unor sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot către România, în valoare de aproximativ 3,9 miliarde de dolari, informează Reuters şi AFP, arată Mediafax.
„România va folosi sistemul de rachete Patriot pentru a-şi consolida apărarea naţională şi pentru a descuraja orice ameninţare regională”, a declarat Departamentul de Stat al SUA. Totodată, „tranzacţia propusă va spori capacităţile defensive ale forţelor armate române în faţa unei agresiuni şi va contribui la protejarea aliaţilor din NATO care se antrenează cu regularitate pe teritoriul României”.
Principalii contractori vor fi Raytheon Co şi Lockheed Martin Cor.
Posibila vânzare către România vine în urma deciziei Statelor Unite de a desfăşura temporar, marţi, sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot în Lituania, în cadrul unui exerciţiu al NATO. Anul trecut Moscova a desfăşurat rachete de tip Iskander în enclava sa, Kaliningrad, aflată la graniţa cu Polonia şi cu Lituania.