Premierul i-a convocat la guvern pe miniştrii Ţuţuianu, Fifor şi pe şeful Statului Major pentru a discuta programul înzestrării Armatei

Premierul Mihai Tudose i-a convocat meiercuri, la Palatul Victoria, pe ministrul Apărării, cel al Economiei şi pe şeful Statului Major al Armatei pentru a discuta despre programul de înzestrare a Armatei Române, au spus surse oficiale.
Filip Stan
12 iul. 2017, 09:55
Premierul i-a convocat la guvern pe miniştrii Ţuţuianu, Fifor şi pe şeful Statului Major pentru a discuta programul înzestrării Armatei

Şedinţa, la care au participat ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, cel al Economiei, Mihai Fifor, precum şi şeful Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, a fost convocată pentru ora 12.00, de către premierul Mihai Tudose. Tema principală a reprezentat-o programul de înzestrare a Armatei Române.

Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a declarat că discuția avută miercuri la Guvern cu premierul Mihai Tudose și ministrul Economiei, Mihai Fifor, a vizat capabilitățile pe care le are industria de apărare, din sectorul public și privat, pentru a participa la Planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2017 – 2026.

„Întâlnirea cu dl prim-ministru Mihai Tudose și cu dl ministru Mihai Fifor era stabilită de săptămâna trecută. Am avut o discuție pornind de la Planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2017 — 2026 și capabilitățile pe care le are industria națională de apărare, din sectorul public și privat, pentru a participa la acest program de înzestrare. Este important cât mai mulți agenți economici din industria națională de apărare să participe la acest program, să creeze locuri de muncă, să plătească în România taxe și impozite”, a precizat Adrian Țuțuianu, pentru Agerpres.

Întrebat dacă pe agenda întrevederii s-a aflat și subiectul privind achiziția de rachete Patriot, ministrul Apărării a spus: „Este un subiect cu privire la care l-am informat pe premier în momentul în care a fost făcut anunțul de către Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate (Defense Security Cooperation Agency — n.r.)”. „L-am informat atunci despre etapele care urmează să fie parcurse, lucrurile sunt în desfășurare și când vom avea elemente concrete le vom face cunoscute pentru a informa corect opinia publică”, a subliniat Țuțuianu.

De asemenea, întrebat despre intenția României de a achiziționa sistemele de rachete sol — aer cu bătaie mare (HSAM), de tipul Patriot, ministrul Apărării a spus: „Există un program de înzestrare, cu opt programe majore. Unul dintre programele majore ține de înzestrarea Armatei cu rachete sol — aer cu rază mare și alte elemente, caracteristici de acest tip”.

Țuțuianu a mai spus că banii pentru achizițiile de rachete vor proveni din cei 2% din PIB alocați Apărării. „Din cei 2% alocați pentru Apărare, anul acesta și în anii următori”.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat, marţi, o posibilă vânzarea a unor sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot către România, în valoare de aproximativ 3,9 miliarde de dolari, informează Reuters şi AFP, arată Mediafax.

„România va folosi sistemul de rachete Patriot pentru a-şi consolida apărarea naţională şi pentru a descuraja orice ameninţare regională”, a declarat Departamentul de Stat al SUA. Totodată, „tranzacţia propusă va spori capacităţile defensive ale forţelor armate române în faţa unei agresiuni şi va contribui la protejarea aliaţilor din NATO care se antrenează cu regularitate pe teritoriul României”.

Principalii contractori vor fi Raytheon Co şi Lockheed Martin Cor.

Posibila vânzare către România vine în urma deciziei Statelor Unite de a desfăşura temporar, marţi, sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot în Lituania, în cadrul unui exerciţiu al NATO. Anul trecut Moscova a desfăşurat rachete de tip Iskander în enclava sa, Kaliningrad, aflată la graniţa cu Polonia şi cu Lituania.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Mesaje de felicitare din partea sportivilor români pentru înotătorul David Popovici, medaliat cu aur olimpic
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!