‘Situația cu care ne confruntăm arată că refugiații nu vor să fie mutați nu doar în Lituania, dar nici în alte țări baltice’, a constatat premierul lituanian.
În opinia lui Butkevicius, acești oameni duc lipsă de informații despre țările mici ale UE, informații care trebuie să li se ofere. ‘Trebuie elaborate mecanisme de motivare a refugiaților pentru mutarea lor în toate statele care sunt gata să-i primească’, a spus el.
O delegație din Lituania se află în prezent în Grecia pentru a conveni asupra procedurii de preluare a refugiaților pe care Vilniusul s-a obligat să-i primească potrivit cotelor impuse de UE. Delegația a informat Grecia că Lituania este gata să primească mai multe familii siriene, dar că printre refugiați nu s-au găsit doritori să dea curs acestei propuneri, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Germanii au organizat o nouă manifestaţie împotriva primirii de imigranţi
‘Nu-mi imaginez cum ar putea fi mutați oamenii cu forța din Grecia sau din alte țări europene în care se află acum’, a spus premierul lituanian.
Inițial, pentru Lituania a fost stabilită o cotă de 325 de refugiați, apoi Comisia Europeană a propus Vilniusului să preia suplimentar alți 780 de refugiați. Astfel, în republica baltică ar putea ajunge în total 1.105 de refugiați din Siria, Irak și Eritreea.
Potrivit sondajelor de opinie, circa 80% din populația Lituaniei nu dorește ca țara lor să primească refugiați.