„Vrem să facem câteva corecţii pe OUG 114 care un act normativ criminal, care creează nişte probleme grave în toate domeniile de activitate şi să încercăm să reparăm ce se mai poate repara”, a anunţat premierul Ludovic Orban.
Orban a anunţat că ia în calcul inclusiv asumarea răspunderii în Parlament, dacă nu va exista o majoritate pentru adoptarea de Camera Deputaților a proiectului de lege pentru modificarea OUG 114/2018.
„Sunt în lucru avem două variante. OUG 114 este în dezbaterea Camerei Deputaţilor şi avem două variante: să ne înţelegem cu partenerii se degajăm o majoritate, astfel încât să trecem pe cale parlamentară – asta este soluţia care, din punctul meu de vedere este cea mai bună. Dacă nu vom putea conveni să punem în practică această discuţie cât mai repede posibil, ne gândim cel mai probabil la o angajare a răspunderii, dar preferăm, încă o dată vă spun, să stabilim cu partenerii noştri care au votat învestirea Guvernului o formulă comună pe care să o sprijinim şi să reuşim să o trecem prin Camera Deputaţilor”, a declarat, mircuri, premierul Ludovic Orban.
Premierul Ludovic Orban a explicat că situaţia în care s-a ajuns în domeniul energiei, din cauza „măsurilor aberante ale guvernelor PSD”, riscă să creeze grave prejudicii economiei româneşti.
„Situaţia în care s-a ajuns din cauza măsurilor aberante ale guvernelor PSD în domeniul energiei este o situaţie care riscă să creeze grave prejudicii economiei româneşti, pentru că toate ramurile care au structura costului cu energia mari şi-au pierdut competitivitatea şi mulţi riscă să îşi piardă profitabilitatea. Este vorba de combinate mari – Sidex Galaţi, combinatul de aluminiu de la Slatina, Combinatul Siderurgic Hunedoara, e vorba de companii foarte mari care au foarte mulţi angajaţi şi a căror profitabilitate şi competitivitate a fost grav afectată de preţurile la care este livrată energia electrică către companii. Aici, împreună cu ministrul Economiei şi cu ministrul Finanţelor am început să discutăm cum putem să creştem competitivitate acestor companii, acestor ramuri”, a mai spus premierul.
Întrebat când va elimina Guvernul plafoanele la preţurile pentru gaze şi energie electrică, Orban a arătat că este posibil să existe o perioadă de tranziţie în acest sens.
„Din discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Economiei, precum şi cu reprezentanţii companiilor din domeniu, există discuţia privitoare la o perioadă de tranziţie de 6-9 luni, maxim un an, încă nu am stabilit perioada aceasta de tranzit”, a mai spus premierul.