Premierul Ludovic Orban face declaraţii: „Vom impune restricţia de circulaţie între orele 6:00 şi 22:00”

Premierul Ludovic Orban face declaraţii, de la ora 19, la Palatul Victoria, în contextul noilor măsuri anunţate de preşedintele Klaus Iohannis pentru a limita răspândirea coronavirusului în România. Noile restricţii vor intra în vigoare de miercuri, a anunţat şeful statului. 
Romania TV
24 mart. 2020, 14:43
Premierul Ludovic Orban face declaraţii:

Premierul Ludovic Orban a anunţat marţi, în prima conferinţă de presă după ieşirea din izolare, noile măsuri pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

„Am finalizat perioada de izolare, am fost testat, diagnosticul a fost negativ. Mi-am exercitat atributiile de prim ministru si am intervenit pentru luarea tuturor masurilor necesare.

Actionam in continuare pe cateva linii foarte precise, care urmaresc obiective estentiale.

Primul este sa avem grija de sanatatea si viata semenilor nostri. Astazi am participat, la initiativa presedintelui, la o intalnire de lucru la care am convenit asupra unor masuri ce urmeaza a fi aprobate prin ordonanta militara.

Sunt masuri de restrangere a circulatiei cetatenilor romani. Ordonanta va fi prezentata in cursul serii de ministerul de Interne. Dupa emiterea ordonantei vom impune restrictia de iesire din casa intre orele 6 si 22. Cetatenii vor putea iesi pentru a merge la munca, pentru a-şi achizitiona cele necesare, pentru analize medicale urgente, care nu pot fi solutionate prin telemedicina, si vor putea iesi in jurul locuintei pentru miscare si plimbarea animalelor.

Se stie foarte clar ca cei care prezinta cel mai mare risc de imbolnavire sunt persoanele peste 65 de ani. Va exista un interval orar in care acestia se vor putea deplasa si ne impunem ca obiectiv servirea aproape exclusiva, in unele segmente orare, in magazine si farmacii, astfel incat sa nu intre in contact cu alti oameni.

Continuu sa apelez la romani sa fie responsabili, sa respecte recomandarile medicilor, pentru a se feri si a-i feri pe cei din jur de contaminare. Este mult mai usor si mult mai bine sa reducem numarul de persoane contaminate.

Alt obiectiv important este achizitia echipamentelor de protectie, masti, combinezoane, viziere etc.

Conform legii, ar fi trebuit a existe stocuri strategice, achizitionate din timp, dar la momentul preluarii guvernarii, stocurile erau 0. Am emis ordin pentru achizitionarea acestor produse, pentru protejarea angajatilor. La ora actuala, cererea internationala a crescut exploziv. Facem toate eforturile omeneste posibile pentru achizitionarea, dar am avut mai multe contracte care nu au putut fi completate. Ca sa luam 80.000 de masti din Germania a trebuit sa intervenim la nivelul ministrului Sanatatii, pentru a le debloca.

Un alt obiectiv este intarirea DSP-urilor, numarul de angajati a crescut cu 4000 la nivel national. Am implicat medici si studenti, pentru ca trebuie sa crestem din mers capacitatea de a face fata evenimentelor. Imediat ce se constata o persoana pozitiva, se duc in izolare toate persoanele care au intrat in contact cu aceasta. Anchetele epidemiologice si-au aratat utilitatea.

Romania a primit zeci de mii de cetateni romani din Italia, Spania, Franta, Germania, iar efortul depus de DSP si politia de frontiera a fost imens ca testarea si izolarea sa se desfasoare in bune conditii.

Punem in practica un plan de pregatire graduala a spitalelor, in functie de numarul de diagnosticati, ca sa primeasca alti infectati, pe rand. Identificam in fiecare judet spitale in care sa intre doar persoane depistate pozitiv.

Cresterea capacitatii de diagnosticare este foarte importanta. Am plecat de la un numar foarte redus de aparate Real Time, iar acum avem 19 astfel de aparate. Am identificat toate aparatele pe care le punem in functiune pentru a diagnostica, de asemenea am achizitionat pana in prezent 10 aparate, prin Unifarm avem un contract prin care am achizitionat alte 10, din care 4 sunt deja montate si gata sa fie distribuite.

Problema cea mai mare pe care o sa o avem va fi cea a asigurarii kiturilor de testare.

Epidemiologii, membrii grupului de suport stiintific, au spus ca testarea trebuie facuta pe aparate Real Time. Testarea rapida nu ofera siguranta ca cei diagnostivati negativ sunt negativi, au o marja de eroare de 20%, daca nu si mai mult. Am elibera oameni care ar transmite virusul catre alti cetateni.

Am demarat proceduri si prin Ministerul Sanatatii, pentru achizitionarea de PCR. In ce priveste kiturile, am fost asigurat ca vom primi 2000 de kituri, cu capacitate de testare a 100.000 de persoane.

Avem contracte si pentru ventilatoare, utilizam toate sursele posibile pentru a asigura tratarea, astfel incat sa existe un risc cat mai mic de inrautatire a starii pacientilor.

Am adoptat doua ordonante de urgenta privind masurile economice, pentru a oferi angajatilor si companiilor toate modurile de sprijin. Continuam consultarile pentru a identifica si alte masuri. Suntem in continua comunicare cu banca nationala, cu mediul de afaceri si sindicatele, pentru a oferi soluti.

Urmeaza sa vedem ce decizii a lua Banca Nationala, iar guvernul va coordona masurile cu cele ale BNR”, a declarat Ludovic Orban.

„Impreuna cu STS punem la punct o aplicatie prin care putem urmari miscarile persoanelor aflate in carantina sau in izolare la domiciliu”.

„Sa fim cinstiti, foarte multi dintre cei care s-au intors, trebuie monitorizati. Trebuie aplicata cu severitate maxima masura de izolare la domiciliu. Faptul ca le dam inca 1 zile de izolare nu-i exonereaza de pedeapsa penala. In stare de urgenta se poate aplica pedeapsa maxima, plus inca doi ani. Vom cere ca aceste dosare sa fie rezolvate rapid si vom cere pedepse maxime”.

„Am anuntat inca de la inceputul crizei ca vom lua masuri graduale. Am luat masurile inchiderii scolilor, izolare, carantina, cand nu se luau in alte tari.”

„Vineri si sambata a existat o relaxare, oamenii au iesit, ignorand riscurile. Cetatenii trebuie sa respecte in continuare cu rigurozitate masurile”.

„Obiectivul nostru intr-un interval de 5-7 zile este de a ajunge la 2000-2500 de teste pezi, iar dupa aceea sa creasca in continuare. Vom da posibilitatea spitalelor judetene sa faca achizitii directe.”

„De sanatatea sistemului financiar bancar depinde sanatatea economica a Romaniei. Noi trebuie sa sustinem companiile si cetatenii cu probleme, sa isi poata rescadenta creditele, dar in mod evident acesta masura trebuie luata in colaborare cu BNR si sistemul financiar bancar”.

„Exista proiecte legislative care vin si promit marea cu sarea, dar cand bancile sunt lipsite de venituri pe care nu le pot compensa din alta parte, vor avea de suferit oamenii si firmele”.

„Am luat masura platii de la bugetul de somaj a somajului tehnic. pentru persoanele afectate. Imediat ce nu va mai exista un pericol real, evident ca vom renunta la restrangerile de drepturi si libertati de pe durata starii de urgenta”.

 

Klaus Iohannis a anunţat noi restricţii pentru români în plină epidemie de coronavirus. „Ce a fost până acum o recomandare devine obligație, după principiul „stăm acasă”, a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni, după o şedinţă de urgenţă pentru gestionarea epidemiei COVID-19, cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache. Una dintre măsuri îi priveşte pe românii cu vârsta peste 65 de ani. Aceştia vor fi OBLIGAŢI să rămână acasă în perioada stării de urgenţă. 

 

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. 

Până astăzi, 24 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 762 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 762 de persoane confirmate pozitiv, 79 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 19 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța, una la Cluj și una la Iași).

Până astăzi, 24 martie, 8 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Suceava, Craiova și Iași, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 186 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 4 ani și 85 de ani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 16 pacienți, din care 6 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.515 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 83.970 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 12.624 de teste, din care 461 în unități medicale private.

 

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 154 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 903 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 226 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 4 persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Totodată, începând de aseară, de la ora 22.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motive referitoare la deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie și deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 48 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 36 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Franța. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 8 cetățeni români aflați în străinătate, 7 în Italia și unul în Franța, au decedat.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu și-a dat demisia din PSD: „Voi rămâne interimar până la alegeri”
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
Capital.ro
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Playtech.ro
Cu cine a votat fiica Elenei Lasconi. Ce a declarat tânăra după ce mama ei l-a întrecut pe Ciolacu în turul I de alegeri
DailyBusiness
ALERTĂ în economie. Victoria lui Călin Georgescu pune sub semnul întrebării stabilitatea financiară a României. Bursa a deschis pe roșu!
Adevarul
Ce spune șeful ierarhic al lui Călin Georgescu de la Universitatea din Pitești: ”Nu știu cum a făcut de a reușit să obțină atât de multe voturi”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian Vrabete: „Așa și-a dorit el”
Cancan.ro
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
substantial.ro
David Popovici îndeamnă tinerii să voteze inteligent în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale
MediaFlux
Călin GEORGESCU a FĂCUT ANUNȚUL! RĂSTURNARE de SITUAȚIE după REZULTATUL FINAL
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
Una dintre țările europene renunță la dolar