Ludovic Orban, în Parlament despre scandalul achiziţiilor de măşti: „Ne aflăm într-o situaţie în care hoţul, adică PSD, strigă hoţii”
Ludovic Orban a dat explicaţii, luni, în Camera Deputaţilor, la solicitarea Grupului parlamentar PSD, despre achiziţiile de măşti realizate prin Unifarm. Premierul a menţionat că acest subiect nu are legătură cu atribuţiile sale şi că se încearcă crearea unei "legături inexistente" între Guvern şi ancheta DNA privind achiziţiile din timpul pandemiei de coronavirus.
Principalele declaraţii ale premierului Ludovic Orban
Sunt uimit de subiectul care este pus în dezbatere pentru care este utilizată procedura de chemare a premierului în Camera Deputaţilor.
Acest subiect mi se pare un subiect care nu are legătură cu activitatea mea de premier. Se încearcă crearea unei legături inexistente între mine şi Guvernul pe care-l conduc cu o cercetare a unei instituţii a statului.
În loc să ne concentrăm pe adevăratele priorităţi, PSD caută să arunce în spatele meu într-un mod insidios, să facă legătură fără niciun fundament între mine ca premier şi activitatea unei societăţi a statului despre care este adevărat că există o anchetă în curs.
Mă bucur că există o anchetă în curs şi e cea mai bună dovadă a faptului că instituţiile din domeniul justiţiei îşi fac datoria şi este bine ca orice suspiciune de corupţie să fie cercetată, să fie studiată şi justiţia să pedepsească pe oricine a săvărşit infracţiuni de corupţie.
Subiectul nu are legătură cu activitatea mea de prim-ministru. M-aş fi aşteptată să discutăm despre subiecte mult mai importante.
Guvernul pe care-l conduc a alocat resurse cum niciodată nu au fost alocate pentru susţinerea sectorului de sănătate, pentru susţinerea cheltuielilor de protejare a oamenilor.
În urma unei decizii a CCR, Guvernul este lipsit de instrumentele necesare pentru a putea apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor ca urmare a unor decizii care pur şi simplui zădărnicesc lupta pe care o duce Guvernul şi autorităţile statului contra COVID.
Recunosc că nu mă aşteptam din partea PSD să deschidă un asemenea subiect. Din ianuarie 2017, PSD a declanşat o adevărată luptă contra instituţiilor din domeniul justiţiei, împotriva DNA şi a tuturor instituţiilor implicate în sancţionarea faptelor de corupţie.
Măcelărirea legislaţiei în domeniul justiţiei, măcelărirea Codului Penal şi al Codului de Procedură Penală, atacarea la CCR şi invocare de conflicte juridice de natură constituţională care au dus la decizii ale CCR prin care au scăpat din puşcărie oameni cu hotărâri judecătoreşti definitive despre care s-a dovedit că au săvârşit fapte de corupţie.
Orban:”Am apărat cetăţeanul român de agresiunea permanentă care a dus-o majoritatea PSD împotriva instituţiilor justiţiei”
Timp de trei ani de zile, PNL şi eu, în calitate de preşedinte al PNL, am luptat pentru apărarea dreptului instituţiilor justiţiei de a putea ancheta fapte de corupţie. Am apărat cetăţeanul român de agresiunea permanentă care a dus-o majoritatea PSD împotriva instituţiilor justiţiei.
Faptul că astăzi avem instituţii funcţionale, faptul că azi DNA anchetează cazuri de corupţie este cea mai bună dovadă că PNL susţine statului de drept, susţine că nimeni nu este mai presus de lege şi că asigură funcţioarea normală a instituţiilor justiţiei, indiferent despre cine este vorba
Vă referiţi la schimbări de manageri de spitale judeţene. Vă dau câteva de exemple de manageri de spitale judeţene pe care i-am schimbat: managerul de la Focşani, care a fugit de la locul de muncă şi care a trebuit înlocuit cu un manager care să conducă un spital aflat în derivă, în incapacitate de a trata pacienţi.
Am înlocuit managerul de la Spitalul Judeţean Deva, aflat în subordinea CJ, după pierderea efectivă a controlului asupra spitalului şi am adus manager militar, medic militar.
Spitalul de la Suceava – am schimbat managerul aflat în funcţie cu un medic militar de la Braşov.
Am schimbat din funcţie manageri şi am înlocuit acolo unde managerii au demonstrat o crasă incapacitate managerială şi iresponsabilitate în conducerea spitalelor pe care le-au condus.
Nimeni nu a impus niciunui manager de spital să facă nicio achiziţie decât conform procedurilor legale.
Nu puteţi să arătaţi existenţa vreunui manager care a fost obligat să deruleze o achiziţie publică altfel decât în conformitate cu prevederile legale.
În ceea ce priveşte achiziţiile, vă rog să vă uitaţi la achiziţiile din zona guvernamentală, chiar ultimele achiziţii din zona guvernamentală. Cu cât s-au achiziţionat echipamente şi materiale în cadrul procedurilor derulate de Ministere.
O să vă dau două exemple: licitaţia de măşti pentru a putea asigura măşti pentru elevi, elevii din clasele a VII-a şi XII-a care s-a făcut cu 1,42 de lei.
Ultima achiziţie făcută de Ministerul Sănătăţii care din păcate este contestată de o firmă care este abonată la contracte la spitalelele aflate în suborbinea Primăriei Capitalei şi din cauza asta 2.300.000 de români nu pot să beneficieze de măştile pentru care Guvernul a alocat banii. Achiziţia s-a finalizat cu adjudecarea la un preţ unitar fără TVA de 0,68 de lei pe mască.
N-aş vrea să vă dau lunga listă a achiziţiilor care au fost efectuate de CJ conduse de PSD şi de manageri de spital sau de alte instituţii publice aflate în subordinea PSD.
Poliţia Locală Sector 1: 5,12 lei pe mască chirurgicală
Primăria Sectorului 5. L-am schimbat noi pe primarului sectorului 5 şi l-am obligat să achiziţioneze cu 5,12 lei preţ unitar per mască chirurgicală.
Spitalul Judeţean Târgovişte. Managerul este neschimbat. Managerul este în funcţie. 4,68 lei.
Îmi pare mie aşa că ne aflăm într-o situaţie în care hoţul adică PSD strigă hoţii despre nişte oameni care sunt deasupra oricărei bănuieli şi pentru care integritatea, corectitudinea, cinstea reprezintă reguli de exercitare a mandatului.
Orban, apel către parlamentari: „Faceţi o anchetă serioasă”
Închei prin a vă spune că aveţi posibilitatea. Aţi iniţiat procedura pentru constituirea unei comisii de anchetă privind achiziţiile derulate în perioada pandemiei. Nu ştiu de ce nu aţi dus la capăt acest demers, dar vă sfătuiesc să-l duceţi la capăt.
Vă rog să includeţi în obiectul de activitate al acestei comisii achiziţiile derulate de toate entităţile, de ministere, evident, dar şi de Consiliile Judeţene, de preşedinţii de CJ, de primari, de directorii de spitale care nu au fost schimbaţi din funcţie, de directorii de spitale pe care i-aţi numit dumnevoastră.
Faceţi o anchetă serioasă parlamentară ca să se afle într-adevăr adevărul şi în urma acestei anchete parlamentare să puteţi să furnizaţi organelor de anchetă penală, institiţiilor statului care se ocupă cu respectarea legii şi cu lupta anticorupţie informaţii care să îi ajute în activitatea pe care o derulează.
Activitatea mea de 30 de ani este o activitate în lumină publică şi este o activitate în care n-am luat niciodată niciun capăt de aţă care nu mi s-a cuvenit în funcţiile publice pe care le-am deţinut. O activitate în care corectitudinea, cinstea şi dedicarea pentru servirea interesului public au fost lege şi că orice încercare de a arunca cu noroi în direcţia mea prin ventilator este sortită eşecului pentru că stă drept dovadă toată activitatea mea pe care am derulat-o în ultimii 30 de ani.
Dezbaterea cu tema „Jaful Unifarm sub masca pandemiei! Schimbarea managerilor de spitale de către Guvernul PNL cu scopul de a se face achiziţii directe de măşti de la Unifarm la preţuri astronomice” începe luni, la ora 16.
„PSD a decis chemarea premierului la Parlament pentru a da explicaţii despre scandalul de corupţie de la Unifarm. Cangrena PNL este mare, cinismul lor nu cunoaşte margini. În vreme ce românii erau ţinuţi în case, rămâneau foarte mulţi fără locuri de muncă, PNL fura cu zece mâini. E revoltător să profiţi de suferinţa oamenilor, să profiţi de starea de urgenţă, de starea de alertă pentru a băga adânc mâna în banii românilor. Să transmiţi în acest timp că nu sunt bani pentru dublarea alocaţiilor pentru pensii, iarăşi este de un cinism înspăimântător”, afirmă în umră cu o săptămână senatorul PSD Radu Oprea.
PSD a acuzat în repetate rânduri Guvernul pentru achiziţiile de materiale de protecţie în contextul pandemiei de COVID-19 şi pentru preţurile mari de achiziţie.
Acuzaţiile s-au intensificat după ce DNA a anunţat că directorul general al Unifarm, Eugen Adrian Ionel, este cercetat sub control judiciar pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi pretins 760.000 de euro de la un intermediar care reprezenta o firmă, pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului. Adrian Ionel a fost suspendat de la conducerea Unifarm.
Premierul Ludovic Orban a declarat că nu au avut informaţii nici el, nici alţi colegi despre faptul că la Unifarm s-ar fi derulat proceduri care nu respectă legea sau că ar fi existat suspiciuni de corupţie. El a spus că încercarea unora de a face o legătură între Unifarm şi Guvern privitor la acte de corupţie este o imensă manipulare.
„Toată lumea încearcă să creeze o legătură între Guvern şi directorul Unifarm. Deci noi l-am găsit în funcţie pe directorul Unifarm Adrian Ionel, mandatul lui expiră în 14 iulie. Nu am luat decizia să îl schimbăm pentru că în plină pandemie să stai să umbli la conducerea entităţilor numai dacă am fi avut informaţii suficiente de clare şi de precise am fi putut să-l schimbăm. Era complicat să îl schimbi din funcţie pentru că se ştie că procedura de schimbare a unui Consiliu de Administraţie şi a unui manager, în condiţiile legislaţiei actuale, este destul de complicat, adică trebuie să îi plăteşti toate veniturile pe care le-ar fi obţinut până la sfârşitul mandatului. (…) Nu am avut niciun fel de informaţii nici eu, nici alţi colegi despre faptul că la Unifarm s-ar fi derulat proceduri care nu respectă legea sau că ar fi existat suspiciuni de corupţie. Ăsta e primul şi cel mai important lucru pe care vreau să-l spun”, a declarat Ludovic Orban.
El a spus că, dacă cineva a greşit la Unifarm, atunci trebuie să plătească.
„Dacă au existat acte de corupţie şi dacă DNA are aceste date privitoare la fapte de corupţie, dacă cineva a greşit, trebuie să fie pedepsit. Încercarea penibilă a unora de a face legătură între Unifarm, directorul Unifarm şi Guvern privitor la acte de corupţie este o imensă manipulare”, a mai afirmat premierul Orban.