Starea de alertă în România. Ludovic Orban: „Românii vor redobândi libertatea de circulaţie”

Ludovic Orban a anunţat că România va intra în starea de alertă începând de vineri, la ora 0, odată cu încheierea stării de urgenţă. Premierul a anunţat că oamenii vor redobândi libertăţi, însă acest lucru ar putea duce la creşterea riscului de infectare cu noul coronavirus.
Romania TV
14 mai 2020, 17:11
Starea de alertă în România. Ludovic Orban:

Principalele declaraţii ale premierului Ludovic Orban

  • Am convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a lua decizia de instituire a stării de alertă începând de mâine, la ora 24.
  • La ora 24, încetează starea de urgenţă. În baza prevederilor legale, decizia pe care am luat-o este de a declara starea de alertă pentru a permite autorităţilor să ia în continuare toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români.
  • Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebită determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, necesară pentru înlăturare ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii, mediului înconjurător.
  • Este prima oară în istorie când se declară starea de alertă în România. Ca atare, vom face faţă unei situaţii noi şi va trebui să ne comportăm responsabil odată cu instituirea stării de alertă.
  • Odată cu instituirea stării de alertă, va trebui să luăm în seara aceasta toate deciziile pentru a institui reguli, pentru a institui restricţii necesare, pentru a permite autorităţilor să lupte eficient împotriva riscului de răspândire a virusului.
  • Se vede că în ultima săptămâna a existat o tendinţă de reducere a numărului de persoane infectate, de reducere a numărului de cazuri active. 
  • Am ajuns la acest rezultat cu un efort enorm atât din partea autorităţilor, cât şi din partea cetăţenilor români.
  • Vreau să le mulţumesc cetăţenilor români pentru modul exemplar în care au reacţionat, pentru responsabilitatea de care au dat dovadă pe perioada celor 60 de zile cât a funcţionat starea de urgenţă, pentru respectul pe care l-au aratăt faţă de semenii lor prin aplicarea măsurilor şi regulilor pe care le-am instituit în starea de urgenţă
  • Condiţia indispensabilă a menţinerii acestui trend pozitiv şi pe perioada stării de alertă rezidă în menţinerea aceastei atitudini corectă, responsabile din partea concetăţenilor.
  • Noi, autorităţile, avem obligaţia de a pune în practică toate măsurile în mod eficient, de a reduce la maximum riscul de răspândire a virusului.
  • Rezultatul depinde de modul în care românii îşi vor menţine atitudinea corectă pe care au avut-o.
  • Odată cu instituirea stării de alertă, se vor ridica o serie de restricţii.
  • Românii vor redobândi libertatea de circulaţie în interiorul localităţilor. 
  • Deplasarea în afara localităţilor va fi permisă pentru o serie importantă de motive. Acest lucru va permite cetăţenilor români o reluare a activităţii în condiţii aproape normale.
  • Vor fi deschise spaţiile comerciale, cele care au ieşire din afară şi cu o suprafaţă mai mică de 15.000 de metri pătraţi.
  • Se va relua activitatea în frizerii, coaforuri. Se va relua activitatea cabinetelor stomatologice. 
  • Se va relua activitatea normală a spitalelor. Se va elimina orice fel de restricţie în materie de internări. 
  • Se vor relua o serie de activităţi sportive individuale. Se vor relua activităţile în cantomente pentru echipele naţionale. Va exista reluarea activităţilor sportive în nişte condiţii extrem de strict reglementate.
  • Numărul de interacţiuni sociale, ocaziile de interacţiune între oameni se vor înmulţi şi acest lucru va presupune o responsabilitate suplimentară din partea cetăţenilor în comportamentul pe care-l vor avea în mijloacele de transport în comun, în spaţiile comerciale.
  • Riscul de infectare odată cu ridicarea acestor restricţii creşte, iar limitarea riscului de infectare nu poate fi determinat decât de un comportament corect al cetăţenilor români în perioada ce va urma.
  • Respectarea regulilor – de la purtarea măştii, menţinerea distanţei, respectarea regulilor care ţine de activitatea la locul de muncă, comportamentul corect în spaţiile comerciale, să îi păzească pe cei din jurul lor.
  • Români să rămână în starea de veghe şi să aibă grijă să se păzească pe ei şi să-i păzează pe cei din jurul lor de riscul de infectare.
  • Vom prezenta toate deciziile la finalul şedinţei.

„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va funcţia sub conducerea nemijlocită a prim-ministrului şi va avea 3 vicepreşedinţi în persoana ministrului Afacerilor Interne, ministrului Lucrărilor Publice, având în vedere că la nivel judeţean şi preşedinţii consiliilor judeţene fac parte din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca şi vicepreşedinţi, şi secretarul de stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Totodată, am mai inclus membri în acest comitet, cum sunt inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sau directorul general al Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, a declarat Marcel Vela, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul de Interne a precizat că, în baza ordonanţei de urgenţă aprobată de Guvern, se va convoca, joi seară, prima şedinţă în noua formulă şi în noua denumire – Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Noile măsuri anunţate de Guvern privind starea de alertă din România. Şomajul tehnic prelungit pana la 1 iunie 2020

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe