Acuzaţiile au fost aduse în anul 2015 în contextul declanşării unei crize politice în Macedonia, în perioada în care Zaev era liderul opoziţiei. Acesta a fost acuzat la scurt timp după ce a publicat mai multe conversaţii înregistrate în mod ilegal, care demonstrau nivelul de corupţie a fostului guvern Nikola Gruevski.
„Sunt fericit că în sfârşit mi-am demonstrat inocenţa şi că mi s-a făcut dreptate”, a declarat Zaev în tribunalul macedonian. Casetele au dus la izbucnirea unei crize politice şi ulterior la demisia guvernului Gruevski.
Iniţial, Zaev fusese acuzat că ar fi luat 200.000 de euro mită pentru a ajuta la privatizarea unui teren public pe care omul de afaceri dorea să îl obţină. Cu toate acestea, procurorii au decis ulterior să schimbe acuzaţiile din luare de mită în solicitare, o acuzaţie mai puţin gravă. În acest context, Zaev a susţinut că totul fusese plănuit de guvernul lui Gurevski, pentru a compromite acuzaţiile de corupţie.
În cadrul cazului au fost utilizate ca dovezi inclusiv înregistrări video ale poliţiei, despre care partidul VMRO DPMNE, al fostului premier, susţineau că ar fi demonstrat infracţiunile comise de Zaev.
Înregistrările ar fi arătat anumite conversaţii ale lui Zaev cu un om de afaceri, pe tema unor tranzacţii financiare. Actualul premier a insistat că înregistrarea video ar fi fost editată astfel încât să pară că acesta ar fi cerut mită. Tribunalul a analizat anul acesta întregul video, într-o şedinţă la care publicul nu a avut voie să participe.
Zoran Zaev a declarat luni că va cere ca tribunalul să permită publicarea întregii înregistrări, afirmând că ar putea să o publice chiar el însuşi dacă ar primi videoul de la autorităţi.