Marcel Ciolacu, discuţii cu reprezentanții transportatorilor și fermierilor: „Am centralizat doleanțele, trebuie să găsim soluțiile”. Protestatarii continuă mitingul: „Rămânem în stradă, am primit doar promisiuni”

Zeci de camioane, autovehicule ale unor firme de transport, dar şi utilaje agricole participă, vineri, pentru a treia zi consecutiv, la un protest care are loc pe şoseaua de centură a Capitalei, dar şi în mai multe judeţe. Transportatorii vor să solicite autorizație pentru un protest în Piaţa Victoriei. Şi reprezentanţii fermierilor vor să protesteze cu utilaje agricole, în Piaţa Victoriei.
Filip Stan
12 ian. 2024, 18:35
Marcel Ciolacu, discuţii cu reprezentanții transportatorilor și fermierilor:

UPDATE: Transportatorii şi fermierii au decis, în urma discuţiilor cu premierul Marcel Ciolacu, să „rămână în stradă” şi să continue protestul.

„În urma întâlnirii cu prim ministrul României şi prezentarea problemelor pe care le avem în aceste domenii de activitate, am primit promisiuni verbale că vor fi înfiinţate grupuri de lucru cu ministerele de resort şi instituţiile implicate în problemele noastre, începând de luni, 15 ianuarie 2024. Decizia de a continua protestul aparţine fiecăruia care este în stradă. Noi, personal, am hotărât să rămânem în continuare în stradă”, a declarat, la ieşirea de la întâlnirea de Guvern, Dănuţ Andruş, unul dintre membrii delegaţiei protestatarilor.

Acesta a subliniat că la discuţii au participat atât reprezentanţi ai transportatorilor, cât şi ai fermierilor şi că urmează să se întoarcă la cei care i-au mandatat pentru a decide ce vor face pe viitor.

Transportatorii şi fermierii au decis, în urma discuţiilor cu premierul Marcel Ciolacu, să „rămână în stradă” şi să continue protestul.

„În urma întâlnirii cu prim ministrul României şi prezentarea problemelor pe care le avem în aceste domenii de activitate, am primit promisiuni verbale că vor fi înfiinţate grupuri de lucru cu ministerele de resort şi instituţiile implicate în problemele noastre, începând de luni, 15 ianuarie 2024. Decizia de a continua protestul aparţine fiecăruia care este în stradă. Noi, personal, am hotărât să rămânem în continuare în stradă”, a declarat, la ieşirea de la întâlnirea de Guvern, Dănuţ Andruş, unul dintre membrii delegaţiei protestatarilor.

Acesta a subliniat că la discuţii au participat atât reprezentanţi ai transportatorilor, cât şi ai fermierilor şi că urmează să se întoarcă la cei care i-au mandatat pentru a decide ce vor face pe viitor.

George Simion şi Diana Şoşoacă, la protestul fermierilor, împiedicaţi de Jandarmerie să intre în Capitală: „Statul român face dreptate pentru austrieci, nu pentru români. Jandarmeria e plătită direct de OMV”/ Protestatari: „Aţi venit pentru voturi!”

Protest la pas al transportatorilor şi fermierilor: DN 2 blocat pe ambele sensuri

Circulaţia rutieră este blocată vineri seara în totalitate pe ambele sensuri de mers ale DN 2, în localitatea Afumaţi, la limita cu oraşul Voluntari, după ce manifestanţii din transporturi şi agricultură au părăsit maşinile şi protestează la pas.

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, în contextul protestelor transportatorilor rutieri/fermieri, care au circulat cu viteză redusă pe timpul zilei pe DN 2 şi Centura Capitalei, îngreunând traficul, la această oră şoferii maşinilor prezente pentru manifestare au coborât din acestea şi protestează pedestru.

Astfel, este blocată circulaţia pe ambele sensuri de mers ale DN 2, în localitatea Afumaţi, la limita cu oraşul Voluntari.

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții transportatorilor și fermierilor, în care au fost analizate problemele semnalate de reprezentanții celor două sectoare de activitate, soluțiile legale în acord cu normele la nivel european, precum și modalitatea de aprobare a acestora, transmite Guvernul într-un comunicat de presă.

„V-am invitat la discuții pentru că doar prin dialog și stând împreună la aceeași masă vom găsi rezolvare la problemele pe care le-ați ridicat. Și noi, la Guvern, și dumneavoastră, ne dorim ca lucrurile să meargă cât mai eficient. Din partea Guvernului avem toată deschiderea să găsim soluțiile potrivite, corecte și aplicabile. Pentru asta, după ce am centralizat doleanțele, trebuie să găsim soluțiile, în grupuri de lucru din care să facă parte toți cei care cunosc în detaliu fiecare nemulțumire semnalată”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

A fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele și instituțiile cu atribuții în soluționarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii.

Luni, 15 ianuarie, se va reuni primul grup de lucru pe problematica agriculturii, la care vor participa și reprezentanții ministerelor cu atribuții în domeniu. Marți, 16 ianuarie, va avea loc o întâlnire pe problematica transporturilor, de asemenea, cu participarea reprezentanților ministerelor cu atribuții în domeniu, iar miercuri, 17 ianuarie, va avea loc grupul de lucru pe problematica asigurărilor de răspundere civilă auto.
Dialogul va continua pe marginea soluțiilor care ar putea implica modificări legislative, astfel încât să fie pregătite, agreate și avizate proiectele de acte normative într-un timp cât mai scurt, se arată în comunicatul Guvernului.

„Decizia de a protesta aparține fiecaruia”

Delegația protestatarilor a ieșit, vineri seara, după trei ore de discuții, la Guvern, cu premierul Marcel Ciolacu. O parte a manifestanților a decis să continue protestul după negocierile la care nu au ajuns la niciun consens. Aceștia spun că au primit doar promisiuni că decidenții vor analiza cele 40 de revendicări.

„În urma întâlnirii cu premierul României, am primit promisiuni verbale, că vor fi înființate grupuri de lucru cu ministerele de resort, începând de luni. Decizia de a protesta aparține fiecaruia. Eu rămân în stradă. Am primit promisiuni, comisii de lucru. Vrem să nu mai muncim gratis în România”, a spus Dănuț Andruș, reprezentantul agricultorilor.

Fermierii si transportatorii au înconjurat capitala. Mii de vehicule au blocat centura după ce nu au fost lăsate să meargă în marș la Guvern. Șoferii s-au îmbrâncit cu polițiștii și încearcă și la această oră să intre în București.

Cine a participat la discuții
Din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu, la întâlnire au participat vicepremierul Marian Neacșu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, și reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului.

De asemenea, la consultări au participat prefectul Municipiului București, Rareș Hopincă, și reprezentanți ai Prefecturii Capitalei.

La dialog, din partea transportatorilor și fermierilor au participat: Șerbănescu Constantin, Cercel Ionuț-Lucian, Calotă Georgian, Medan Mircea-Marcel, Stemate Ionel-Cristian, Andruș Dănuț, Oltean Denisa Daniela, Dolete Mihai, Dogărescu Constantin, Dumitrache Benone, Petrea Dumitru Alexandru, Dinu Vasile Viorel.

UPDATE Sunt filtre de jandarmerie pe principalele șosele care duc spre București. Se aşteaptă rezultatele negocierilor de la Guvern.

Protestul transportatorilor și fermierilor continuă vineri, 12 ianuarie, în mai multe orașe ale țării. La Cluj, transportatorii se află în a treia zi consecutivă de proteste, pe străzi din Cluj-Napoca şi din împrejurimi. De această dată, potrivit IPJ Cluj, protestul este continuat de şoferii de taxi, cu autoturisme.

„În municipiul Cluj-Napoca se desfăşoară protestul transportatorilor de mărfuri. Aproximativ 20 de conducători de autoturisme personale şi în regim taxi se deplasează pe traseul Frunzişului – Calea Turzii – Prefectură. Sunt prezente echipaje rutiere şi jandarmi ale IJJ Cluj”, se arată într-o informare trimisă de IPJ Cluj.

Câteva zeci de camioane ale protestarilor din transporturi au îngreunat traficul în Cluj-Napoca şi în localităţile limitrofe pe parcursul zilei de joi, dar şi în ziua precedentă.

Protestul transportatorilor continuă, pentru a doua zi consecutiv. Transportatorii au trecut de barajul Poliției, la Chiajna. Guvernul a agreat o întâlnire, prefectul Capitalei s-a deplasat în Chiajna

Camioanele protestarilor din transporturi s-au adunat, joi, la Podul N din Cluj-Napoca, la ieşirea spre Floreşti şi au circulat în coloană, cu viteză redusă, de 5-10 km/h, perturbând grav traficul rutier, oricum foarte aglomerat la ora respectivă.

Şoferii au pus afişe pe camioane cu mesaje precum „Stop joc”, „Vrem fapte, nu promisiuni”, „Aşa nu se mai poate”, „Noi murim şi voi vă daţi sporuri”.

Ca urmare a protestului transportatorilor, IPJ Cluj le-a recomandat celorlalţi participanţi la trafic să circule pe rute alternative.

Brăila: manifestație pe șoseaua de centură

Peste 200 de transportatori din Brăila protestează vineri, mergând în marş cu tractoare, TIR-uri şi autoturisme pe Şoseaua de Centură a municipiului, acţiunea lor fiind îndreptată în principal împotriva scumpirii poliţelor RCA şi a carburanţilor şi creşterii impozitelor şi taxelor.

Protestatarii circulă în coloană, cu viteză redusă, de mai bine de 4 ore până la sensul giratoriu din dreptul Mall Vărsătura şi retur până la sensul giratoriu de la Şoseaua Focşani.

UPDATE. După ce a fost huiduită copios de protestatari, Diana Şoşoacă a depus o cerere de autorizare a protestului transportatorilor.

UPDATE Fermierii care veneau cu tractoare de la Lehliu pentru a se alătura protestatarilor de la București au fost trași pe dreapta de poliție pe motiv că nu au autorizație. Ei nu au putut intra pe DN 3A ca să ajungă la București.

 

Premierul Marcel Ciolacu are, începând cu ora 15.00, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții transportatorilor și fermierilor.

”Întâlnirea de astăzi continuă dialogul început în cursul zilei de ieri de reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului și cei ai transportatorilor, în care au fost analizate problemele semnalate în domeniul transporturilor și soluțiile aplicabile de răspuns.”, a transmis Biroul de presă al Guvernului.

Proteste ale transportatorilor şi ale fermierilor, pentru a treia zi consecutiv în România. Transportatorii s-au regrupat la intrarea în Capitală, la Afumaţi.

„Suntem la intrare în Capitală. Suntem în curs de regrupare pentru a ne continua protestul. Ca şi locaţie nu suntem foarte hotărâţi care este direcţia din acest punct. Momentan suntem în regrupare. Suntem în zona Afumaţi, chiar la intrare, pe centură”, a spus Alex Perţea, reprezentantul transportatorilor care participă la protest, pentru Agerpres.

El a mai spus că în acest moment la protest participă 70-80 de persoane, 30-40 de tractoare şi aproximativ 50 de camioane.

Transportatorii au declanşat miercuri proteste spontane, fiind nemulţumiţi de evoluţia preţului la RCA. De asemenea, reprezentanţii unor organizaţii agricole reprezentantive au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale ţării, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor.

În cursul zilei de vineri, prefectul municipiului București, Rareș Hopincă, a mers să discute cu mai mulți reprezentanți ai fermierilor și transportatorilor care protestează în zona Afumați.

”Prefectul Capitalei a transmis invitația primului ministru, Marcel Ciolacu, de a iniția un dialog pentru prezentarea revendicărilor agricultorilor și transportatorilor.

Astfel, la ora 15.00, o delegație formată din 10 persoane va ajunge la Palatul Victoria”, a transmis Prefectura Capitalei.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Institutul ‘Elie Wiesel’ condamnă decizia Sinodului BOR de a canoniza clerici cu trecut legionar
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'