UPDATE. Invitat la prima News, premierul Marcel Ciolacu a declarat că în acest moment nun poate confoirma această vizită deoarece situaţia este extrem de complicată în Orientul Mijlociu.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică, despre o posibilă vizită în Statul Israel, că, cu certitudine va avea minim o deplasare externă, la Kiev, fiind vorba de o întâlnire la nivelul celor două Guverne, român şi ucrainean, în urma vizitei recente a premierului Ucrainei, Denis Smîhal, la Bucureşti, el aprecizând că în funcţie de acest program o să vadă dacă se impun şi alte deplasări. Şeful Executivului nu a confirmat informaţia privind vizita în Israel.
”Cu certitudine, săptămâna viitoare voi avea minim o deplasare externă”, a spus premierul, el explicând că va fi o formulă de genul şedinţei de guvern comune a celor două state, România şi Ucraina, convenită de mai mult timp, de când a venit premierul ucrainean Denis Smîhal în România. ”În funcţie de acest program o să vedem dacă se impun şi alte deplasări”, a spus premierul la Prima News.
El a arătat că este o situaţie tensionată. Trebuie să fim foarte corecţi, totul s-a declanşat de la un atac terorist condus de Hamas, asupra cetăţenilor din Israel. Cred că de la 11 septembrie, nu a mai existat un asemenea atac terorist. Acesta este adevărul, de aici s-a pornit”, a precizat Ciolacu.
Întrebat dacă poate confirma că va avea şi o vizită în Israel, marţi, aşa cum a apărut informaţia pe surse, premierul Marcel Ciolacu a răspuns: ”Nu”.
Marcel Ciolacu va pleca marți în Israel și se va întâlni cu premierul Benjamin Netanyahu, susțin surse politice în exclusivitate pentru România TV. Premierul a anunţat joi că Guvernul a reuşit să repatrieze din Israel marea majoritate a cetăţenilor români care au cerut acest lucru, urmare a agresiunii sângeroase a Hamas, şi că, astfel, au reuşit să salveze peste 2.000 de români, dar MAE a activat o celulă de criză pentru soarta celorlalţi conaţionali aflaţi în dificultate.
”Am reuşit să repatriem din Israel marea majoritate a cetăţenilor români care ne-au cerut asta, urmare a agresiunii sângeroase a Hamas”, a spus premierul în şedinţa Executivului.
Marcel Ciolacu a precizat că a fost ”o operaţiune contracronometru în care au reuşit să salveze peste 2.000 de români” şi a mulţumit tuturor instituţiilor implicate, inclusiv companiei Tarom.
Ministerul de Externe a anunţart, joi, că alţi 239 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel, prin intermediul a patru curse aeriene.
Ministerul Afacerilor Externe anunţă sâmbătă seara că Celula de Criză continuă demersurile în regim permanent în vederea evacuării, în condiţii de siguranţă, a cetăţenilor români din Fâşia Gaza care s-au notificat pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah pentru a fi evacuaţi.
MAE a precizat că are în vedere 350 de români aflaţi în Fâşia Gaza. ”Ne-au solicitat sprijin 200 de persoane. Suntem în contact şi îi asigurăm de faptul că România face tot ce îi stă în putere pentru a identifica cea mai buna solutie pentru evacuarea în siguranţă. Situaţia de securitate din teren nu a permis evacuarea până în acest moment. O evacuare trebuie pregătită extrem de minuţios pentru a nu pune viaţa în pericol celor pe care vrem să-i salvăm. Situatia este foarte sensibilă”, au transmis reprezentanţii MAE.
MAE precizează că, pe fondul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Celula de Criză continuă demersurile în regim permanent în vederea evacuării, în condiţii de siguranţă, a cetăţenilor români din Fâşia Gaza care s-au notificat pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah pentru a fi evacuaţi.
Astfel, ”MAE, prin intermediul Ambasadei României la Tel Aviv, al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah şi al misiunilor diplomatice ale României din regiune menţine coordonarea cu alte state şi organizaţii internaţionale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetăţeni/funcţionari şi continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi cele egiptene în vederea asigurării condiţiilor necesare pentru evacuarea acestora, ţinând cont de evoluţiile de securitate din teren”, se arată în informarea Ministerului de Externe.
MAE a confirmat sâmbătă decesul, în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, a încă două persoane cu dublă cetăţenie, israeliano-română, cu domiciliul în Israel. De asemenea, Ambasada României la Tel Aviv este în dialog cu autorităţile israeliene pentru verificarea informaţiilor cu privire la dispariţia unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliano-română.
MAE preciza că, la acest moment, Ambasada României la Tel Aviv şi Consulatul General al României la Haifa nu au recepţionat solicitări de sprijin consular privind dispariţia sau decesul altor cetăţeni români în Statul Israel, precizează MAE.
În total, bilanţul victimelor cetăţeni români în conflictul din Israel ajunge la patru.