„Vreau pe săptămâna viitoare o informare cu Cartierul Justiției, că au trecut nouă luni…„, a declarat prim-ministrul, în debutul ședinței de Guvern.
Pe 3 februarie, când Comisiile juridice din Parlament au avizat bugetul Ministerului Justiției pe anul 2017, ministrul de la acea vreme, Florin Iordache, precizase că prioritatea ministerului, la capitolul investiții, o reprezintă construirea Cartierului Justiției. El adăugase, de asemenea, că aici ar urma să se mute Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și CSM, două instituții care își desfășoară activitatea „în condiții improprii”.
„Prioritatea ministerului este aceea de a construi acel cartier pentru Justiție. Din păcate, s-a pierdut un an. A fost un memorandum semnat de vechea conducere a ministerului, prin acel memorandum pe care noi l-am preluat, din fericire, avem și sumele necesare pentru construire”, declara Iordache la momentul respectiv.
Totodată, pe 19 iulie, consilierii generali ai Capitalei au adoptat, în unanimitate, o hotărâre prin care solicitau Guvernului emiterea unui act normativ privind transmiterea terenului cunoscut sub numele de „Esplanada” din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene în domeniul public al Capitalei și administrarea CGMB.
Primarul Gabriela Firea declara la momentul respectiv că zona „Esplanada” a fost vizată în trecut și de proiectul „Cartierul Justiției”.
În octombrie 2015, Ministerul Justiției (MJ) a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern privind amenajarea unui „cartier” al Justiției în zona centrală a Bucureștiului, unde să fie concentrate instituții din sistemul judiciar, urmând să fie amenajat și un centru cultural.
MJ preciza la momentul respectiv că obiectivul „Esplanada”, aflat în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), care presupunea realizarea unui centru urban polifuncțional, prin intermediul unui parteneriat public-privat, nu a fost realizat.
„În decembrie 2014, Guvernul a aprobat prin memorandum oportunitatea demarării demersurilor necesare realizării unui Cartier pentru Justiție. (…) Acest complex urbanistic de anvergură reprezintă un obiectiv major de investiții care va crea condiții optime pentru desfășurarea activității mai multor instituții din cadrul sistemului judiciar printre care: CSM, Inspecția Judiciară (IJ), Curtea de Apel București, Judecătoriile sectoarelor 2 și 5, Parchetele de pe lângă Tribunalul București (PTB), Institutul Național al Magistraturii (INM), Școala Națională de Grefieri (SNG)”, se arăta în nota de fundamentare.