„Numitorul comun cu care as incepe a fost si multumesc lui Dumnezeu, a fost dialogul, un dialog de bun simt, argumentat, fara ca cineva sa spuna ca e detinatorul adevarului absolut. Un alt lucru: am ajuns la concluzia ca putem conveni ca nu ne intelegem. (…) Iertati-ma, sa ne intelegem ca Guvernul nu poate sa atace ceva ce nu exista. (…) In Parlament avem Executiv si Legislativ. Eu am anuntat la inceputul mandatului ca Guvernul nu modifica coduri penale sau asimilate. Pentru asta exista Parlamentul ca for de dezbatere. (…) Lucrul care de altfel partenerii de discutie, reprezentantii ONG, l-au solicitat in ianuarie, cand aveau ca principal obiectiv sa nu se intample astea in Guvern sa se duca la Parlament, ghici ce sunt la Parlament acum.Repet, lucrurile nu s-au marginit numai la Legile Justitiei. Acolo au inteles, ne-am inteles, e nevoie de mai multa transparenta. Le-am explicat cu Comisia de la Venetia ca nu putem cere noi punct de vedere de la Comisia de la Venetia, nefiind Guvernul initiator, dar putem sa vorbim, sa-i tinem la curent, ceea ce o sa facem, fix imediat dupa sarbatori”, susţine Tudose.
Premierul susţine că a discutat, în acest sens, şi cu colegii din Parlament.
„I-am informat pur si simplu nu la orice informare trebuie sa ai feedback. Au vrut remanieri in Guvern , domne faceti remanieri cand castigati alegerile, pana atunci nu. Si am convenit ca este util dialogul cu societatea civila„, a declarat Tudose.
Prim ministrul susţine că exclude varianta prorogării:
„Nu, nu m-am gandit la asa ceva si le-am spus si lor: nu poti vorbi depre asta, legile respective neexistand. O sa treaca de CCR, o sa treaca de promulgare si atunci nu este un mecanism firesc ca o structura executiva in loc sa puna in aplicare ce spune legiuitorul, Parlamentul, sa inceapa sa se joace: sa suspende, sa proroge, sa modifice…asta nu mai e treaba„
Cât despre demiterea ministrului Justiţiei, Tudose a spus: „Asta v-am spus mai devreme , cand domniile lor o sa castige alegerile, isi fac Guvernul domniile lor. (…) Hadeti sa ne intelegem, nu ONG stabileste cine face parte din Guvern„, a conchis Tudose.
Prim-ministrul Mihai Tudose a mai spus vineri că nu a dorit să ştie nimic despre evaluarea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, deoarece nu a dorit să influenţeze politic „o decizie care chiar n-ar trebui să fie politizată”.
Întrebat dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader i-a prezentat aspecte din evaluarea pe care a făcut-o cu privire la activitatea şefei DNA şi dacă i-a spus ce decizie ar urma să ia, premierul Tudose a răspuns: „Nu, chiar nu. A vrut să înceapă să-mi spună şi am refuzat eu. Pe principiul ce nu ştii, e mai bine câteodată (…) Chiar este problema lui, nu e o problemă de Guvern. În momentul în care şi eu ştiu şi spun: ‘Da, e bine, e rău’, deja încep să influenţez politic o decizie care chiar n-ar trebui să fie politizată”.
Totodată, şeful Executivului a spus că fiecare ministru trebuie să îşi asume deciziile luate.
„Asta e cheia succesului, adică altfel de ce avem ditamai Cabinetul? Să îşi asume fiecare ministru decizia pe care o ia, prim-ministrul trebuie să coordoneze. Aici nu e o chestie de coordonat, de pus de acord (…) este efectiv răspunderea domniei sale„, a mai afirmat Tudose.