UPDATE Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, că Guvernul ar putea să acorde Casei Regale statut de utilitate publică, dar s-a exprimat încă o dată împotriva acordării altor beneficii urmaşilor Regelui Mihai I, menţionând că urmaşii celorlalţi şefi de stat nu au, potrivit legii, astfel de drepturi.
”Eu mi-am exprimat un punct de vedere personal. Încă nu este un punct de vedere la Guvern, încă nu a ajuns pe ordinea de zi. Probabil că va fi ceva de genul următor: utilitate publică pentru Casa Regală da, pentru fundaţie. În ceea ce priveşte drepturile urmaşilor, ca şi la urmaşii şefilor de stat… Păi nici la alţi şefi de stat nu avem aceste drepturi”, a declarat Mihai Tudose.
El a reluat teza potrivit căreia statul ar trebui să recupereze Palatul Elisabeta.
”În ceea ce priveşte Palatul Elisabeta să aibă statul şi folosinţa pentru că sunt o mulţime de întrebuinţări pentru acest palat, Casa Regală având şi alte domenii regale în toată ţara”, a adăugat premierul Tudose.
UPDATE Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat că situaţia privind legea statutului Casei Regale va fi decisă vineri, în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare.
”Mâine discutăm”, a spus Liviu Dragnea pe holurile Parlamentului.
UPDATE Bădălău, despre proiectul privind Casa Regală şi poziţia premierului: Tudose nu este şeful PSD
Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădău, a declarat joi, referitor la faptul că Guvernul nu susţine proiectul de lege privind Statutul Casei Regale, că premierul Mihai Tudose nu este „şeful PSD”. „Ceea ce hotărâm noi în Camera Deputaţilor şi a Senatului e cu totul altceva. Tudose nu este şeful PSD”.
UPDATE Premierul Mihai Tudose nu este de acord cu proiectul de lege iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu privind Statutul Casei Regale, iar avizul Executivului va fi unul negativ. Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat că situaţia privind legea statutului Casei Regale va fi decisă vineri, în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare.
Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, că nu susţine proiectul de lege privind statutul Casei Regale, apreciind că Palatul Elisabeta ar trebui să revină în administrarea şi proprietatea statului român după decesul regelui Mihai.
„România nu este monarhie, ci republică. Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârşin sau în altă parte”, a afirmat Tudose în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii.
Potrivit surselor citate, Executivul va da un aviz negativ pe proiectul care vizează Casa Regală.
Comisia juridică şi Comisia pentru cultură ale Senatului au decis, în şedinţa comună din 5 decembrie, să amâne dezbaterea şi emiterea unui raport pentru Legea privind Statutul Casei Regale, iniţiată de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus, pe 7 noiembrie, o iniţiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României, care prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat. Potrivit expunerii de motive, iniţiativa legislativă urmăreşte recunoaşterea personalităţii juridice pentru Casa Regală a României.