Scandalul, în care circa o optime din Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova a dispărut în credite negarantate, a cauzat o criză în fosta republică sovietică și a discreditat conducerea proeuropeană a țării, care s-a distanțat de Moscova, notează agenția de presă britanică.
Doar 600 de milioane de lei moldovenești (30,5 milioane de dolari) au fost recuperați din suma totală de 1 miliard de dolari. ”Adevărul este că nu lucrăm bine cu Federația Rusă în ceea ce privește informațiile primite din partea lor, referitor la orice posibil lanț sau rețea financiară venind via Rusia sau către Rusia, referitor la bani”, a spus Filip.
Compania financiară rusă VEB Capital a deținut o cotă de 24,9% din acțiunile uneia dintre băncile implicate în scandal, Banca de Economii, în timp ce un oligarh suspectat de implicare în scandal se crede că are legături cu Rusia, arată Reuters.
Șeful executivului de la Chișinău, care și-a preluat în ianuarie mandatul devenind al cincilea prim-ministru după protestele de stradă din 2009, a subliniat totuși că Republica Moldova și Rusia lucrează pentru încheierea unui acord de cooperare între Parchetele din cele două țări.
Pe de altă parte, el a respins criticile conform cărora cel care se află în spatele deciziilor guvernului de la Chișinău este Vladimir Plahotniuc, cel mai bogat om din Republica Moldova.
”Aș folosi o metaforă. La acea vreme, în ianuarie, eram deplin conștient de faptul că preluam cheile unei mașini care era defectă și nu avea benzină. Adevărul este că eu conduc acea mașină, mă aflu pe locul șoferului și sunt bucuros să conduc această mașină spre succes”, a explicat Pavel Filip.