Nicolae Ciucă, premierul României și Petre Daea, ministrul Agriculturii, au oferit noi reacții, în cadrul ședinței de joi, pe fondul scandalului cerealelor exportate din Ucraina.
„Au fost anunțate o serie de măsuri, pentru: grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță – măsuri care pot fi luate la nivelul Comisiei, în urma unei analize și investigații conform procedurii, în perioada imediat următoare. Este menționată intensificarea eforturilor pentru facilitarea tranzitului de produse agricole în Ucraina, cu accent pe îmbunătățirea infrastructurii și scăderea costurilor logistice și a coordonării tuturor actorilor care asigură mecanismul de tranzitare. Doresc să menționez în urma acestei scrisori solicitarea ca la nivelul fiecărei țări să se evite măsurile unilaterale și să avem un dialog care cu certitudine va fi concretizat pe 25, săptămâna viitoare, la întâlnirea miniștrilor Agriculturii. În urma consultărilor se vor găsi soluții pentru protejarea fermierilor, pentru a se găsi un echilibru de piață pentru produsele agricole și desigur, continuarea sprijinului pentru Ucraina.
Am avut discuții cu domnul ministru, cu specialiștii din domeniu. Trebuie să spun o chestiune foarte importantă despre toate mecanismele pe care le avem la dispoziție, de care facem uz pentru a avea un dialog cât se poate de constructiv cu femrierii șioricesaorii din fața noastră (…) Astăzi vom aproba o hotărâre de guvern prin care asigurăm mecanismele de alocare ale celor 10 milioane de euro de la Comisia Europeană și încă 10 mil de euro de la bugetul Ministerul Agriculturii. Apoi, la 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, fermierii vor putea depune documentele la APIA, pentru a beneficia de acest ajutor financiar. În baza acestei hotărâri (…) și a tranșei a doua de la Comisia Europeană, vom aloca și celelalte fonduri, menținând dialogul, pentru a avea informarea corectă și reală despre ceea ce se întâmplă în sectorul agricol – campania agricolă de primăvară e în plină desfășurare. Este un foc continuu, nu ne putem permite să nu avem soluții pentru aceste probleme.
Doresc să fac mențiunea că în baza dialogului cu fermierii, procesatorii și retailerii din România am convenit o serie de măsuri care urmează să fie puse în aplicare (…)
Am stabilit că odată cu data de 15 mai, fermierii care au depus documentația până la 23 martie, să poată primi ajutoarele de 21,6 milioane de euro, iar celălalt pachet, de 22 mil de euro, începând cu semestrul 2 al acestui an. Menținem prima de procesare de 10% pentru produsele agricole din România, mecanismul este în Parlament (…)”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul avertizează că deși invazia cerealelor companiilor străine aduse din Ucraina aproape că a pus capac fermierilor români, agricultorii din țara noastră beneficiază de sume importante ce reprezintă ajutoare de la stat, dar și fonduri europene.
„Trebuie să le spunem românilor că agricultura din România beneficiază de un sprijin financiar, 2,9 miliarde de euro pentru fermieri, plăți directe. Este o situație despre care oamenii trebuie să știe că toate aceste măsuri trebuie coordonate în baza unui sprijin reciproc, a eforturilor comune pe care le facem, pentru protejarea fermierilor noștri, dar în același timp și pentru ajutorul pe care trbeuie să-l acordăm Ucrainei (…)”, a mai transmis Ciucă.
De câteva săptămâni, fermierii din România se revoltă, în contextul în care de un an de zile, produsele din Ucraina au invadat piața din țara noastră.