”Să nu le zicem nimic, așa e bine. Și abia după 2023 să avem o altă abordare”, le-ar fi transmis Nicolae Ciucă europarlamentarilor.
Pe 20 septembrie, parlamentul olandez a solicitat guvernului de la Haga să nu facă „niciun pas ireversibil” în privința aderării României și a Bulgariei la Schengen până când nu efectuează „investigații suplimentare în ceea ce privește supravegherea frontierelor” de către cele două țări.
„Rezoluția de la Haga este o ușă deschisă” pentru România, le-a spus Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, europarlamentarilor. El a explicat că rezoluția parlamentarilor olandezi a fost cerută de premierul olandez, Mark Rutte, pentru a nu fi solicitată de extremiști. ”Să îl lăsăm pe Rutte, să nu transformăm subiectul într-unul de politică internă în Olanda”, ar mai fis spus Aurescu.
Premierul Ciucă și Aurescu le-ar fi dat asigurări europarlamentarilor că Cehia, care deține președinția Uniunii Europene, va introduce subiectul aderării României la Schengen pe ordinea de zi a Consiliului dacă România va solicita acest lucru.
Guvernul României a anunțat că premierul Nicolae Ciucă a avut ”o discuție foarte aplicată cu europarlamentarii români, reconfirmare a faptului că, indiferent de opțiunea politică, avem în comun prioritățile României europene”.