Se anunță noi falimente în piața RCA și implicit, noi majorări ale tarifelor, în actualul context inflaționist, în care alimentele au ajuns să fie mai scumpe cu 40-50%, iar polițele de asigurare auto cu 200-300%.
Nicolae Ciucă a declarat miercuri, 15 martie, că a discutat cu președintele ASF Nicu Marcu despre „efectele pe care intrarea în insolvență a Euroins le poate produce asupra cetățenilor”.
„ASF este cea care are în responsabilitatea toate acțiunile de control a ceea ce se întâmplă pe piața asigurărilor. ASF este subordonată Parlamentului și, din discuțiile pe care le-am avut, rezultă că conducerea ASF urmează să prezinte un raport de informare în Parlament.
Discuțiile pe care eu le-am avut cu președintele ASF au fost îndreptate tocmai în a afla dacă e nevoie de intervenție guvernamentală și care sunt efectele pe care intrarea în insolvență a Euroins le poate produce asupra cetățenilor.
Discutăm de o companie care are o cotă de piață consistentă și este nevoie să vedem care sunt măsurile pe care le ia ASF și care sunt măsurile cu care Guvernul ar putea să vină să compenseze din efecte. Discuțiile pe care le-am avut s-au încheiat în sensul în care dumnealor, când vor avea o evaluare finală, ne vor prezenta concluziile și în funcție de aceasta, dacă va fi nevoie, Guvernul să intervină să plafoneze prețul. Nu putem să intervenim pe o perioadă nelimitată, e nevoie de un termen, de câteva luni”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Discuțiile din spațiul public despre o nouă insolvență pe piața asigurărilor au fost deschise de președintele PSD Marcel Ciolacu, care a vorbit săptămână trecută la Parlament despre „posibilitatea unui nou faliment RCA”.
Grupul bulgar Eurohold, cel care deține Euroins Insurance Group, a anunțat vineri „legat de cele mai recente afirmații și speculații din spațiul public, că a consolidat recent poziția financiară a Euroins România.
„Ne exprimăm îngrijorarea și surprinderea față de nesiguranța creată în ultimele săptămâni de diverse situații și elemente speculate în spațiul public și care afectează negativ nu doar Grupul și filiala noastră din România, ci și întreaga industrie de asigurări din România”, a transmis compania.
Reamintim că după falimentul City Insurance, Euroins România Asigurare Reasigurare SA a devenit în 2022 societatea cu cele mai multe polițe de răspundere civilă auto. În urma falimentului City Insurance, în câteva zile prețurile la polițele RCA s-au dublat și triplat – în funcție de tipul de asigurare și de profilul asiguratului. Astfel, pentru un tânăr cu vârsta de sub 30 de ani, care deține o mașină cu motor 1.6, ajunge să plătească anual 2.400 de lei pentru cea mai ieftină asigurare. În unele cazuri, polițele RCA ating sau depășesc valoarea autoturismului.