Premierul Shinzo Abe a rupt astfel cu o tradiţie stabilită de 20 de ani, în virtutea căreia şeful guvernului japonez îşi prezenta sistematic regretele cu prilejul alocuţiunii din 15 august.
Într-un scurt discurs, pronunţat la Tokyo în cadrul unei ceremonii la care au participat împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko, premierul Abe s-a limitat să aducă omagiu victimelor acestui conflict şi să-şi exprime dorinţa ca pacea să dureze, informează AFP citată de Agerpres.
„Nu voi uita niciodată faptul că pacea şi prosperitatea de care ne bucurăm în prezent sunt rod al sacrificiilor voastre„, a spus el adresându-se japonezilor căzuţi în războiul din Pacific.
Vizită la sanctuarul shintoist Yasukuni, al soldaţilor căzuţi în luptă
Cu toate că premierul nipon a rupt tradiţia privind scuzele, doi miniştri japonezi au vizitat joi, cu prilejul comemorării a 68 de ani de la capitularea niponă în cel de-al doilea război mondial, controversatul sanctuar shintoist Yasukuni, care îi omagiază pe soldaţii căzuţi în luptă – între care se află şi mulţi criminali de război – şi care constituie un tradiţional punct de fricţiune cu China şi Coreea de Sud, informează joi agenţia EFE, informează Agerpres.
Potrivit agenţiei Kyodo, ministrul de Interne şi Comunicaţii, Yoshitaka Shindo, şi preşedintele Comisiei Naţionale pentru Securitatea Publică, Keiji Furuya, au vizitat sanctuarul la primele orele ale dimineţii. Ministrul Shindo a asigurat că vizita sa a avut „un caracter privat”, în afara funcţiilor sale publice, motiv pentru care nu s-a consultat cu premierul, Shinzo Abe. Dar Abe informase în urmă cu câteva zile că nu va încuraja, dar nici nu-i va împiedica pe miniştrii lui să viziteze sanctuarul shintoist dacă vor acest lucru.
Potrivit presei locale, premierul Abe s-a abţinut să viziteze lăcaşul Yasukuni pentru a nu agrava relaţiile şi aşa complicate cu China şi Coreea de Sud, ca urmare a disputelor teritoriale privind suveranitatea insulelor Senkaku şi Takeshima, vestigii ale epocii colonialiste.
Potrivit unui comunicat al MAE chinez preluat de Xinhua, Beijingul a „condamnat ferm” vizita de joi a celor doi miniştri la sanctuarul Yasukuni, considerat de vecinii Japoniei un simbol al trecutului războinic. Guvernul chinez l-a convocat pe ambasadorul japonez pentru a-i aduce la cunoştinţă protestul oficial al Chinei ca urmare a acestei vizite.