Întrebat despre apelul recent a 12 ambasade, între care şi cea a Olandei, adresat României de a nu slăbi statul de drept, Mark Rutte a declarat: ”E adevărat că am urmărit evenimentele recente din România, avem o serie de îngrijorări cu privire la statul de drept. La rândul său, Comisia Europeană şi-a manifestat îngrijorările cu privire la eforturile de reformă al căror ritm pare să încetinească. Din perspectiva noastră, privim întâi la ceea ce va spune Comisia Europeană”.
”Pentru noi toţi însă, pentru toată Uniunea Europeană, statul de drept este un aspect absolut cheie, este fundamentul parteneriatului european, siguranţa juridică şi legală pentru firme şi persoane private. Să vedem ce va spune Comisia Europeană şi vom vedea fiecare dacă s-au făcut progrese şi în ce măsură”, a subliniat premierul Olandei.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că semnalele venite din partea partenerilor externi privind respectarea statului de drept trebuie luate foarte în serios, punctând că evaluarea unor politicieni români conform căreia aceştia se amestecă în politica internă este fundamental greşită.
„Aceste semnale venite de la parteneri trebuie să fie luate foarte în serios. (…) Ştiu că în politica românească unii acuză că partenerii noştri se amestecă în treburile interne. Această evaluare este fundamental greşită. (…) Nu putem să fim parte într-o comunitate de valori şi să ne izolăm”, a spus şeful statului, la conferinţa comună cu premierul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, care efectuează o vizită oficială în România.