„Deja am primit pe masă o analiză şi așteptăm finalizarea studiului de impact. Mâine e convocat Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social pentru o primă discuţie. Vom veni cu analiza noastra şi cu propuneri privind marjele de creştere. evident, trebuie să ţinem cont de factori obiectivi şi anume indicele de creştere a productivităţii, de crestere a salariului mediu brut, de rata inflatiei, dar si de imapctul pe care poate sa-l aiba cresterea salarului minim aupra profitabilităţii pe mai multe ramuri. Sunt foarte mulţi angajaţi cu salariu minim aşa incat crestrea salariului minim sa nu afecteze profitabilitatea in ramurile respective. Vom veni cu o formulă, negociem. Aşa cum ne-am angajat, obiectivul nostru este ca până la sfârşitul lunii să dăm hotărârea de guvern privitoare la salariului minim”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Întrebat dacă există mai multe variante privind salariul minim, respectiv pentru studii superioare şi studii medii, premierul a spus: „Îmi este foarte greu să vă spun în momentul de faţă, ce vă spun limpede este că nu poate exista decât un singur salariu minim”.
„Conceptul de salariu minim este fundamentat, astfel încât nu poţi să ai mai multe forme de salariu minim. În ceea ce priveşte salariul minim pe ramură, sigur că, probabil, creşterea salariului minim, în perspectivă, nu acum, va trebui gândită pe ramură şi mai ales… ştiţi cum e, creşterea indicelui de productivitate este diferită de la ramură la ramură şi, într-un fel, creşterea acestui parametru trebuie să se regăsească în creşterea salariului minim. Ca atare, în perspectivă, nu acum, pentru anul 2020, ne vom gândi la o reglementare care, de altfel, ne este solicitată de la nivelul Comisiei Europene, din 2015”, a precizat Orban.
Noul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, are în lucru trei variante de majorare a salariului minim pe economie.
Prima variantă este cea propusă de Blocul Naţional Sindical. Sindicaliştii BNS susţin că salariul minim pe economie ar trebui să fie la valoarea de 50% din salariul mediu brut pe ţară, adică 2.495 lei.
O altă variantă luată în calcul este cea de creștere a costului orei de lucru.
Cea de-a treia variantă analizată este salarizarea pe niveluri de calificare şi studiu. În această variantă, salariul minim pe economie porneşte de la 2.260 lei, pentru angajaţii fără calificare şi poate ajunge la 2.640 lei pentru cei cu studii superioare. Propunerea mai prevede un salariu de 2.360 lei pentru angajaţii cu nivel de calificare şi 2.500 lei pentru angajaţii cu studii medii.