„A crescut numărul de cazuri şi e nevoie de o fluidizare a procedurilor. E nevoie ca fiecare cetăţean care a făcut un test să-l primeascaă imediat. Comunicarea trebuie să se facă în timp util. Obiectivul cel mai important e ca imediat ce o persoană care a fost infectată să se realizeze ancheta epidemiologică în maximum 24 de ore ca să fie identificate persoanele cu care a intrat în contact.
Principala noastră activitate e mobilizarea instituţiilor ca să reducem cât mai mult posibil numărul de infectări. Avem nevoie de colaborarea tuturor instituţillor. Avem nevoie şi de colaborarea cetăţenilor, pe care îi îndemn să respecte regulile. Cu cât respectă mai mult regulile, cu atât numărul de persoane infectate va fi mai mic”, a declarat Orban.
Premierul a afirmat că numărul cazurilor a crescut foarte mult şi în urma alegerilor din cauza petrecerilor care s-au dat după aflarea rezultatelor.
„O incidenţă foarte mare în răspândirea virusului o are organizarea diverselor evenimente, nunţi, botezuri, petreceri, tot felul de activităţi unde oamenii nu se protejează şi vin într-un număr foarte mare. De asemenea, nu trebuie supraaglomerate mijloacele de transport în comun. Există şi alte zone unde există o incidenţă a răspândirii virusului.
Probleme la DSP
În ceea ce priveşte faptul că mulţi români se plâng că cei de la DSP nu răspund la telefon, premierul a spus că „Am fost personal în DSP, am şi răspuns la telefon. E foarte complicat pentru 10 persoane să facă faţă la atâtea apeluri, dar acum, cu noul sistem introdus, presiunea a scăzut”.
Ce se întâmplă la secţiile ATI
Cât despre pacienţii de la Terapie Intensivă, Orban a declarat că se vor găsi soluţii în momentul în care se va ocupa 80% din capacitatea totală a secţiilor ATI. „Deja există pregătite soluţii. cum ne vom apropia de 80% din capacitatea totală, deja începem să aplicăm soluţiile pentru creşterea capacităţii”.
Orban, îndemn pentru protestatari care nu vor să poarte mască
„Să poarte mască dacă nu vor să se îmbolnăvească. Mai bine porţi mască din asta decât să ai nevoie de mască de oxigen. Cei care nu respectă regulile vor fi amendaţi, în conformitate cu legea”.
Zeci de protestatari în Piaţa Universităţii şi Piaţa Victoriei. S-au luat la bătaie cu jandarmii
Zeci de persoane s-au adunat în Piața Universității pentru a protesta, chiar în ziua cu infectări-record. Oamenii sunt nemulțumiți de măsurile autorităților și sătui de restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus.
Jandarmii i-au rugat pe protestatri să poarte măşti, având în vedere că nu poate fi păstrată distanţarea din cauza aglomeraţiei. Protestatarii au ajuns să se ia la îmbrânceli cu forţele de ordine.
Manifestanţii au cerut demisia lui Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi secretar de stat în MAI.
„Nu mi se pare normal ca într-o ţară democratică nu ai voie să te exprimi. Pentru ce s-a creat ambuscada asta? Pentru intimidare? Avem dreptul la libertate. În 1989 au murit oameni aici pentru libertate. Ruşine acestor oameni. Poporul roman a ales să fie sclav. Nu mi se pare normal, toţi suntem români şi luptăm. Eu nu cred în această pandemie. Asta se face la nivel mondial pentru că vor să schimbe totul”, a declarat unul dintre manifestanţi.