„Accentul va fi pus pe relansarea relaţiilor bilaterale”, a declarat joi pentru presă un purtător de cuvânt al diplomaţiei pakistaneze, Mohammad Faisal. Vizita va fi urmarea unei invitaţii din partea lui Trump”, a precizat el. Aceasta va fi prima vizită la Casa Albă a lui Khan, fost campion la cricket, după ce a fost ales în fruntea guvernului pakistanez în urmă cu aproape un an.
Acest anunţ intervine în condiţiile în care în Qatar au loc negocieri asupra Afganistanului între americani şi reprezentanţi ai talibanilor. Pakistanul este considerat un protagonist major în conflictul afgan.
Washingtonul şi Kabulul acuză Islamabadul că susţine grupări extremiste armate precum talibanii afgani şi aliaţii lor din reţeaua Haqqani, căreia i-ar furniza refugii în regiunile frontaliere cu Afganistanul. Pakistanul neagă o astfel de susţinere, invocând dimpotrivă enorme sacrificii umane şi financiare în lupta sa împotriva terorismului, potrivit Agerpres.
SUA aşteaptă de asemenea din partea Pakistanului să-i convingă pe talibani să angajeze negocieri de pace directe cu guvernul de la Kabul, pe care ei le refuză categoric.
La începutul lui ianuarie 2018, Donald Trump a acuzat Pakistanul de „minciuni” şi „duplicitate”. „El găzduieşte teroriştii pe care noi îi alungăm din Afganistan”, a spus Trump la acea dată. Câteva luni mai târziu, Trump a anunţat că a anulat sute de milioane de dolari ajutoare destinate Pakistanului pentru că „el nu face nimic, absolut nimic, pentru noi”.
Potrivit cifrelor americane, Pakistanul a primit peste 33 de miliarde de dolari ajutoare începând din 2002. Acest ajutor a fost suspendat în trecut, în mod concret în 2011, după un raid american asupra oraşului pakistanez Abbottabad, care i-a curmat viaţa liderului Al-Qaida, Oussama Ben Laden, informează Agerpres.
SUA au nevoie de acces în spaţiul aerian pakistanez şi la rutele sale de aprovizionare spre Afganistan, ţară fără ieşire la mare în care ele îşi menţin o prezenţă militară consecventă.
De asemenea, Pakistanul este singura ţară musulmană care are arme nucleare şi Washingtonul vrea să se asigure că ea nu va cădea în mâinile extremiştilor, potrivit Agerpres.
Imran Khan a fost adesea comparat cu Donald Trump în trecut pentru verva sa populistă şi gustul său pentru tirade pe Twitter. Înainte de a fi ales, el a calificat o astfel de comparaţie drept „ridicolă”.
Însă Imran Khan s-a declarat gata să colaboreze cu preşedintele american pentru a pune capăt „nebuniei” care domneşte în Afganistan. „Acest război nu se va opri cu discuţii”, „soluţia nu înseamnă mai multe bombe şi arme”, declarat el pentru AFP în februarie 2018.