Premierul polonez Donald Tusk, favorit la postul de preşedinte al Consiliului European

Premierul polonez Donald Tusk pare să fi devenit favoritul principal pentru ocuparea importantului post de preşedinte al Consiliului European la summitul special al liderilor din UE care va avea loc sâmbătă, au afirmat mai multe surse aflate la curent cu procesul de selecţie, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Alina Costache
28 aug. 2014, 13:34
Premierul polonez Donald Tusk, favorit la postul de preşedinte al Consiliului European

Premierul polonez Donald Tusk este favorit la postul de preşedinte al Consiliului European. Dacă se va confirma, numirea sa în funcţia de preşedinte al UE, responsabil cu conducerea reuniunilor liderilor europeni în care se iau decizii privind politicile UE, ar fi o victorie pentru fostele state din centrul şi estul Europei care au aderat la blocul comunitar în urmă cu zece ani şi care au cerut ca unul din posturile de top din UE să ajungă la un candidat din această regiune.

O astfel de alegere ar consacra de asemenea ascensiunea Poloniei ca jucător major în cadrul blocului comunitar, alături de state fondatoare ale UE precum Franţa sau Germania.

În vârstă de 57 de ani, Donald Tusk, un politician proeuropean de centru-dreapta, nu a recunoscut public că s-ar afla în această cursă. El a evitat să discute despre viitorul său atunci când a anunţat miercuri un program de beneficii sporite pentru polonezi, în contextul în care anul viitor au loc alegeri generale.

Totuşi, două surse de la Bruxelles au spus că actualul preşedinte al Consiliului European, Herman Van Rompuy, care prezidează şi pregăteşte summiturile UE, va propune numele lui Tusk liderilor din UE ca parte a unei înţelegeri mai ample în cadrul unei serii de convorbiri telefonice pe care le va avea joi şi vineri.

‘Vam Rompuy îi va suna astăzi (n.r. – joi) pe liderii europeni, iar dacă nimeni nu îşi va exprima opoziţia faţă de Tusk, atunci înseamnă că există un acord’, a spus o persoană implicată în acest proces, care a dorit să-şi păstreze anonimatul din cauza sensibilităţii consultărilor.

O sursă importantă din cadrul partidului lui Tusk, Platforma Civică, a declarat pentru Reuters pentru prima dată miercuri că există ‘diferite rezultate’ posibile pentru premier, ‘inclusiv opţiunea ca Tusk să preia unul din cele mai importante posturi din Europa’.

O altă sursă a afirmat că Van Rompuy speră să obţină un acord într-o convorbire în trei cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele francez Francois Hollande vineri dimineaţă.

Ministrul italian de externe Federica Mogherini, o socialistă de centru-stânga, ar deveni şefa diplomaţiei europene, iar ministrul spaniol al economiei, Luis De Guindos, i-ar succeda lui Jeroen Dijsselbloem în funcţia de preşedinte al Eurogrupului anul viitor, când va expira mandatul olandezului, au afirmat sursele citate.

Marea Britanie a fost prima care l-a susţinut miercuri pe Tusk în candidatura pentru postul de preşedinte al Consiliului European, sperând să echilibreze alegerea la şefia Comisiei Europene a fostului premier luxemburghez Jean-Claude Juncker, un vechi susţinător al unei mai mari integrări a UE.

Purtătoarea de cuvânt a premierului britanic David Cameron a declarat că Tusk împărtăşeşte dorinţa Marii Britanii de a reforma Uniunea Europeană.

DailyBusiness
Lovitura finală pentru România. S-A CONFIRMAT RECESIUNEA
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
Iulia Vântur și Salman Khan, amenințați cu moartea! Prietenul cel mai bun al actorului a fost ucis!
Fanatik.ro
În ce să ții cartofii dacă vrei să nu încolțească și să fie buni luni de zile. Costă în jur de 1 leu și un bucătar cu experiență o recomandă
Capital.ro
Lege de la Comisia Europeană. România e obligată. Se aplică în 27 de state membre
Playtech.ro
Orașul unic din lume în care mergi pe acoperișul caselor! E locuit de 500 de oameni și este în...
DailyBusiness
Ninsorile lovesc din plin România! Alertă ANM
Adevarul
Năpasta care îi poate lovi pe turiștii români chiar și în hotelurile de lux și îi urmărește până acasă. „Îți suge sângele și dă coșmaruri cumplite”
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
Anca Țurcașiu, în pericol la Asia Express. Va mai putea continua?
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Meteorologii ANM anunță ploi, îngheț și vânt puternic. Care sunt zonele vizate
Cancan.ro
David Popovici a renunțat la mașinile de la Ion Țiriac. Cum motivează gestul: „Nu pot să…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a dat ordinul de luni, 14 Octombrie. Este interzis între orele 22.00 şi 6.00
StirileBZI
Aceste anvelope de iarnă cresc riscul de explozie! De ce nu este bine să le folosiți
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Mărturia șocantă a bărbatului care și-a văzut mama ucisă de propriul frate: "Nu e...
substantial.ro
Comisia Europeană va propune o nouă legislație pentru creșterea deportărilor migranților ilegali
MediaFlux
S-A AFLAT cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Visuri de diamant: sub praf și speranță – vânătorii de nestemate din Panna