Premierul Ponta şi miniştrii lui vorbeţi

Victor Ponta are o problemă pe care a avut-o cândva şi Emil Boc: are colegi de coaliţie care, după ce că vorbesc prea mult, vorbesc şi prostii. 
Marius Niţu
17 mai 2012, 18:00

Exemple apar mereu şi mereu, aproape în fiecare zi. Ioan Mang, deja celebrul rectozaur din Oradea, a reuşit să fie deschizător de drumuri ,deşi a fost ministru doar nouă zile. În timpul ăsta, printre explicaţii privind teoria relativităţii plagiatului, Mang a apucat să declare că ar trebui să avem Bac pe trei niveluri, adică trei tipuri de diplome. Primul nivel, cel mai tare, îţi permite înscrierea la orice facultate, al doilea, cel vocaţional îţi permite înscrierea doar la facultăţi de acelaşi profil cu liceul, iar cel de-al treilea e bun doar pentru înscrierea la şcoli profesionale. Şoc, emoţii printre părinţi şi elevi, mai ales că Mang era şi un adversar declarat al camerelor video din sălile de examene.Până la urmă premierul s-a văzut nevoit să declare public că Bac-ul 2012 rămâne cum s-a stabilit, inclusiv cu camere video. După aceea a intrat în scenă Eugen Nicolăescu, fost ministru al sănătăţii. Acesta iese pe TV şi declară senin că se desfiinţează contribuţiile de sănătate, care vor fi înlocuite cu o taxă de solidaritate. Exprimarea e epocală, Nicolăescu foloseşte pluralul majestuos, „dorim să nu se mai plătească cele 10,7 puncte procentuale din venitul salariatului”. Cum Nicolăescu nu e încă încoronat, lumea înţelege că întreg  USL-ul vrea asta. Iar şoc, iar emoţii printre patroni şi angajaţi şi iar e nevoit să declare Ponta că toată chestiunea e doar „o propunere personală” a Majestăţii Sale Nicolăescu. Dar, probabil, mediatizarea intensă a lui Nicolăescu din aceste zile a trezit invidia lui Vasile Cepoi, actualul deţinător al portofoliului de la Sănătate. Aşa că iese şi Cepoi pe sticlă şi spune că noua lege a Sănătăţii va introduce o taxă pe fast food şi, în plus, se va suprataxa şi berea. O fi bine, o fi rău, nimeni nu ştie, dar problema e că nici măcar Ponta nu ştie de măsură. Practic, sunt miniştri care declară tot ce le trece prin cap, fără să se discute nimic în guvern pe tema asta. În mod normal, înainte de a se anunţa o măsură, se fac întâi nişte studii de impact, în cazul berii sunt întrebaţi şi producătorii sau măcar ministrul agriculturii, că poate o consideră aliment şi vrea să-i micşoreze TVA-ul. Dar lucrurile nu se opresc aici. Andrei Marga jubilează că în diplomaţie s-au deblocat posturile, nu se va respecta la literă principiul „ o angajare la şapte ieşiri naturale din sistem”, imediat după aceea Florin Georgescu simte nevoia să spună că nu e chiar aşa, deja Ponta a obosit să îşi contrazică miniştrii. Vorbeţii din USL sunt acum un fenomen, avem miniştri pe care un mandat de şase luni nu poate să-i mai încapă, oamenii vor deja să rămână cu ceva în istorie, o lege, o taxă sau măcar o mutare. La Cultură, Mircea Diaconu a constatat şi el că „ministerul nu poate să stea într-o clădire care arată ca o bancă”...

Exemple apar mereu şi mereu, aproape în fiecare zi. Ioan Mang, deja celebrul rectozaur din Oradea, a reuşit să fie deschizător de drumuri ,deşi a fost ministru doar nouă zile. În timpul ăsta, printre explicaţii privind teoria relativităţii plagiatului, Mang a apucat să declare că ar trebui să avem Bac pe trei niveluri, adică trei tipuri de diplome. Primul nivel, cel mai tare, îţi permite înscrierea la orice facultate, al doilea, cel vocaţional îţi permite înscrierea doar la facultăţi de acelaşi profil cu liceul, iar cel de-al treilea e bun doar pentru înscrierea la şcoli profesionale. Şoc, emoţii printre părinţi şi elevi, mai ales că Mang era şi un adversar declarat al camerelor video din sălile de examene.Până la urmă premierul s-a văzut nevoit să declare public că Bac-ul 2012 rămâne cum s-a stabilit, inclusiv cu camere video. După aceea a intrat în scenă Eugen Nicolăescu, fost ministru al sănătăţii. Acesta iese pe TV şi declară senin că se desfiinţează contribuţiile de sănătate, care vor fi înlocuite cu o taxă de solidaritate. Exprimarea e epocală, Nicolăescu foloseşte pluralul majestuos, „dorim să nu se mai plătească cele 10,7 puncte procentuale din venitul salariatului”. Cum Nicolăescu nu e încă încoronat, lumea înţelege că întreg  USL-ul vrea asta. Iar şoc, iar emoţii printre patroni şi angajaţi şi iar e nevoit să declare Ponta că toată chestiunea e doar „o propunere personală” a Majestăţii Sale Nicolăescu. Dar, probabil, mediatizarea intensă a lui Nicolăescu din aceste zile a trezit invidia lui Vasile Cepoi, actualul deţinător al portofoliului de la Sănătate. Aşa că iese şi Cepoi pe sticlă şi spune că noua lege a Sănătăţii va introduce o taxă pe fast food şi, în plus, se va suprataxa şi berea. O fi bine, o fi rău, nimeni nu ştie, dar problema e că nici măcar Ponta nu ştie de măsură. Practic, sunt miniştri care declară tot ce le trece prin cap, fără să se discute nimic în guvern pe tema asta. În mod normal, înainte de a se anunţa o măsură, se fac întâi nişte studii de impact, în cazul berii sunt întrebaţi şi producătorii sau măcar ministrul agriculturii, că poate o consideră aliment şi vrea să-i micşoreze TVA-ul. Dar lucrurile nu se opresc aici. Andrei Marga jubilează că în diplomaţie s-au deblocat posturile, nu se va respecta la literă principiul „ o angajare la şapte ieşiri naturale din sistem”, imediat după aceea Florin Georgescu simte nevoia să spună că nu e chiar aşa, deja Ponta a obosit să îşi contrazică miniştrii. Vorbeţii din USL sunt acum un fenomen, avem miniştri pe care un mandat de şase luni nu poate să-i mai încapă, oamenii vor deja să rămână cu ceva în istorie, o lege, o taxă sau măcar o mutare. La Cultură, Mircea Diaconu a constatat şi el că „ministerul nu poate să stea într-o clădire care arată ca o bancă”…

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
TAXĂ pentru toți șoferii din România. Cât trebuie să achitați obligatoriu în 2025
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Weekend compromis în România. Se strică rău vremea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte