Primul ministru Victor Ponta a declarat, la Summitul Consiliului European de la Bruxelles, că reeşalonarea subvenţiilor pentru energie verde va avea efect în factură, subliniind că România are un important segment de populaţie care „trebuie protejat” faţă de creşterea preţurilor la energie.
„S-a ajuns la o concluzie privind energiile regenerabile: continuăm investiţiile, însă trebuie să facem în aşa fel încât şi aceste surse de energie regenerabilă să aibă un beneficiu, în aşa fel încât subvenţiile să fie cât mai scăzute. Pentru România avem în vedere o balansare a politicii de subvenţionare a energiei regenerabile astfel încât costurile rezultate să fie suportabile atât pentru zona de industrie, cât şi pentru populaţie”, a spus premierul, într-o conferinţă susţinută la finalul summit-ului.
Printre aspectele sociale ale politicii energetice, Victor Ponta a menţionat faptul că s-a păstrat politica de susţinere şi sprijin pentru consumatorii vulnerabili.
„S-a reliefat importanţa investiţiilor în energie pentru a se crea noi locuri de muncă, s-a păstrat politica de susţinere şi de sprijin pentru consumatorii vulnerabili. România are o categorie importantă de populaţie care trebuie protejată faţă de creşterea preţului la energiei”, a punctat Ponta.
Întrebat dacă noua politică include şi diminuarea subvenţiilor pentru energie, Ponta a explicat: „Nu le diminuăm, ci le eşalonăm. Facem o anumită reeşalonare care să facă sustenabilă în primul rând activitatea economică – pentru că, ştiţi foarte bine, mari uzine sunt afectate de creşterea preţului la energie şi de plata certifictatelor verzi -, dar, în acelaşi timp, şi pentru populaţie, pentru că şi pe factura fiecăruia dintre noi apar certificatele verzi. Ori, încercăm să facem un tip de reeşalonare, să împingem puţin subvenţiile. România are în acest moment cel mai generos sistem de subvenţii”.
Victor Ponta a precizat că la Summit-ul Consiliului Europei s-a discutat şi despre exploatarea gazelor de şist. „S-a discutat de un sprijin important din partea Poloniei, a noastră, a altor ţări care exploatează gaze de şist. Există în mod clar o opţiune de a permite membrelor UE să adapteze legislaţia pentru a încuraja exlorările şi exploatările. Nu se va construi o politică unică europeană, dar ţările care merg în această direcţie au garanţia că orice sursă nouă de energie este binevenită, evident cu respectarea normelor de protecţie a mediului”, a spus Ponta, adăugând că un al treilea subiect de mare importanţă a fost îmbunătăţirea infrastructurii de transport la energie şi de interconectare.