‘Da, eu cred că preşedintele Obama putea să manifeste mai mult tact politic în discutarea acestor probleme şi o serie de decizii care au fost luate de SUA m-au dezamăgit‘, a afirmat şeful executivului rus, în contextul în care Uniunea Europeană şi SUA au adoptat în două rânduri sancţiuni împotriva Rusiei, acuzând-o de destabilizarea situaţiei din Ucraina.
El a menţionat că împreună cu Obama au făcut într-adevăr foarte multe pentru relaţiile ruso-americane. ‘Acordurile pe care le-am convenit au fost utile. De aceea îmi parte foarte rău că tot ceea ce am făcut împreună cu el atunci şi a dat rezultate a fost redus practic la zero prin aceste decizii‘ (sancţiuni), a afirmat Medvedev, care în timpul mandatului său la Kremlin (2008-2012) a pus bazele ‘resetării’ relaţiilor ruso-americane şi a semnat cu preşedintele american Tratatul de reducere a armelor strategice ofensive (START 2) în 2010, la Praga.
În opinia sa, actuala administraţie de la Washington merge pe o traiectorie de blocaj şi va duce relaţiile bilaterale la un nou ‘război rece’. ‘ De fapt, noi ne îndreptăm încet, dar sigur spre al doilea război rece’, a opinat şeful guvernului rus.
Arta politicii este de a adopta ‘măsuri maximum reţinute, precise, subţiri şi inteligente’, ceea ce o lungă perioadă de timp i-a reuşit lui Barack Obama, a spus Medvedev, adăugând că modul în care procedează în prezent administraţia de la Washington demonstrează că SUA şi-au epuizat resursele în acest sens şi acest lucru face rău chiar Statelor Unite.
Referitor la sancţiuni, prim-ministrul rus a afirmat că aceasta este o cale fără perspectivă.’Noi nu suntem adepţi ai sancţiunilor, de aceea nici nu prea le comentăm şi nici nu răspundem prea vocal la ele, deşi am putea face ceva neplăcut împotriva ţărilor care le impun’, a mai spus premierul rus.
‘Este rău pentru relaţiile economice internaţionale, pentru relaţiile noastre cu Europa şi SUA’, a adăugat el, indicând că sancţiunile în sine nu au avut deocamdată ‘niciun efect semnificativ’ asupra Rusiei.
Admiţând că unele restricţii ar putea să fie destul de dureroase, Dmitri Medvedev a afirmat că nu are îndoieli că Rusia va rezista oricăror sancţiuni. El a refuzat să comenteze posibilele reacţii ale Federaţiei Ruse cu privire la introducerea noului set de sancţiuni occidentale, spunând doar că Moscova ‘va avea cu siguranţă un plan de acţiune, în funcţie de modul în care va evolua situaţia’.
Premierul rus Dmitri Medvedev a mai declarat şi că Rusia nu poate şi nu are intenţia de a garanta integritatea teritoriala a Ucrainei, deoarece nu şi-a asumat niciodată astfel de obligaţii.
‘Nu avem nimic de garantat pentru nimeni, întrucât niciodată nu ne-am asumat nicio obligaţie cu privire la acest subiect. Pornim de la faptul că cel mai important obiectiv este de a calma situaţia în Ucraina’, a afirmat Medvedev, potrivit căruia Moscova nu are de oferit nimănui nicio garanţie, ci pledează doar pentru calmarea situaţiei în ţara vecină.
El a răspuns astfel la o întrebare adresată de jurnaliştii americani dacă Moscova poate garanta că regiunile Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei – care au votat pentru independenţă în urma unor referendumuri controversate – nu vor deveni parte a Rusiei, ci vor rămâne în componenţa Ucrainei, notează RIA Novosti.
În schimb, Medvedev a îndemnat ‘partenerii de dialog’ ai Rusiei să ofere garanţii de alt gen.
‘Fie ca partenerii noştri de dialog, inclusiv UE şi SUA, să garanteze câte ceva – că nu vor interveni în afacerile interne ale Ucrainei, că nu vor atrage Ucraina în NATO, că persoanele care trăiesc în partea din est nu vor pierde posibilitatea de a vorbi în limba rusă şi că nu va veni un nebun din Sectorul de Dreapta (referire la alianţa de grupări extremiste Pravîi Sector) şi îi va măcelări’, a afirmat şeful executivului de la Moscova.
În general, în opinia sa, autorităţile ucrainene ar trebui să ofere garanţii propriului popor, iar pentru aceasta se impune începerea unui dialog. ‘Autorităţile /de la Kiev/ ar trebui să garanteze poporului lor că în est va fi calm, că nu vor folosi arme grele, inclusiv tancuri, avioane şi elicoptere împotriva populaţiei’ civile, a afirmat el, recomandând Kievului să se aşeze la masa tratativelor cu toate părţile implicate în conflict şi să abordeze perspectivele de viitor.