‘Vom face tot posibilul ca ieșirea din UE să fie posibilă doar în cazul unui acord din partea tuturor celor patru regiuni componente ale Regatului Unit. Acest lucru este necesar pentru ca Scoția să nu poată părăsi UE împotriva voinței sale’, a subliniat Sturgeon.
‘Vreau să fiu înțeleasă corect: nu consider actuala structură a comunității (europene) una ideală. Dimpotrivă, suntem convinși că o reformă a UE este nu doar de dorit, ci și necesară. Cu toate acestea, plecăm de la premisa că este în interesul Scoției să rămână parte a Europei unite’, a explicat premierul scoțian.
Potrivit lui Sturgeon, guvernul ei intenționează să ‘depună toate eforturile posibile pentru apărarea intereselor naționale’. ‘Ne vom apăra cu fermitate poziția (în parlamentul britanic)’, a avertizat lidera naționaliștilor scoțieni, potrivit Agerpres.
Citeşte şi REZULTATE ALEGERI MAREA BRITANIE: Cameron a anunţat REFERENDUM privind apartenenţa ţării la UE
În urma alegerilor din mai, Partidul Naționalist Scoțian (SNP) a devenit, pentru prima dată în istorie, a treia forță în parlamentul britanic. În prezent, SNP deține 56 de mandate de deputat, din totalul celor 650 de locuri în Camera Comunelor, în condițiile în care în urma alegerilor trecute partidul obținuse doar șase locuri.
Șeful guvernului britanic, David Cameron, promite să organizeze ‘nu mai târziu de 2017’ un referendum cu privire la rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din UE. Premierul însuși militează în favoarea menținerii statutului Marii Britanii de membru în UE, însă promite să desfășoare negocieri cu alți lideri europeni cu privire la o ‘reformă cardinală’ a acesteia.