Premierul Slovaciei Robert Fico, în „stare stabilă”. Serviciile secrete susţin că există indicii că atacatorul nu ar fi acţionat singur, Meta (Facebook) le contrazice

Premierul slovac Robert Fico se află într-o stare ”stabilă”, dar în continuare ”gravă”, anunţă miercuri adjunctul său, la o săptămână după ce acesta a fost rănit prin împuşcare cu patru gloanţe şi spitalizat.
Mircea Filipescu
23 mai 2024, 08:48
Premierul Slovaciei Robert Fico, în

Acest atac armat a avut loc în timp ce premierul îşi saluta susţinătorii, în urma unei reuniuni delocalizate a Guvernului la Handlova, un oraş situat în centrul Slovaciei. Fico a fost supus imediat unei operaţii de cinci ore, miercurea trecută, şi alteia mai scurte vineri, ambele într-un spital în oraşul Banska Bystrica, unde este îngrijit în continuare.

”Starea sa era stabilă (miercuri) dimineaţa”, a declarat presei vicepremierul Robert Kalinak în urma unei reuniuni a Consiliului slovac de Securitate.

”Starea sa este gravă, rănile sunt complicate. Transportul este clar în afara discuţiei pentru moment”, a declarat Robert Kalinak, cel mai apropiat aliat politic al premierului.

El a adăugat că spitalul din Banska Bystrica urma să publice ulterior informaţii despre starea lui Robert Fico.

Atacatorul lui Fico ar putea să nu fi acţionat singur

Atacatrorul, identificat de presa slovacă ca fiind poetul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, a fost plasat sâmbătă în detenţie preventivă de către in tribunal, cu privire la tentativă de omor cu premeditare.

Duminică, ministrul slovac de Interne Matus Sutaj Estok anunţa că poliţia studia posibilitatea ca atacatorul să nu fi acţionat singur.

Citând rapoarte ale serviciilor de informaţii, Matus Sutaj Estok declara că cineva a şters istoricul şi comunicaţiile atacatorului pe Facebook în timp ce acesta era deţinut.

Însă agenţia slovacă de reglementare a presei a anunţat că Meta, proprietara Facebook, a informat autorităţile că a suprimat contul suspectului.

Citeşte şi: Anchetă în cazul morţii actorului Matthew Perry, din serialul Friends. Ce cantitate de droguri a fost găsită în organismul acestuia la autopsie

Miercuri, Robert Kalinak, ministru al Apărării, a cerut ”să se facă distrincţie” între concluziile anchetei slovace şi raportul Meta.

”Noi am vorbit despre manipularea contului la puţin timp după reţinere, adică între atac şi intervenţia societăţii Meta”, a subliniat el.

Această tentativă de asasinare a scos la iveală disensiuni politice grave într-o ţară în care Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, şi-a preluat funcţia în octombrie, în urma unei victorii în alegerile legislative a partidului său populist Smer.

El efectuează al patrulea mandat de premier, după ce a făcut campanie propunând o pace între Rusia şi Ucraina, un stat care se învecinează cu Slovacia, şi oprirea ajutării militare a Kievului, un angajament pe care Guvernul său l-a pus în aplicare după scrutin.

Citeşte şi: Pământul e înghițit de problemele climatice! Un aisberg uriaș s-a desprins din banchiza Brunt, în Antarctica

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Se confiscă și se vinde
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Acești șoferi, lăsați pe loc fără permis. S-a schimbat legea
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?