Premierul Slovaciei Robert Fico începe recuperarea după tentativa de asasinat asupra sa

Evoluţia pozitivă a stării premierului slovac Robert Fico după ce fost grav rănit într-o tentativă de asasinat din urmă cu două săptămâni, când a fost împuşcat cu patru gloanţe, permite intrarea sa în faza de recuperare, a anunţat joi spitalul unde este internat.
Mircea Filipescu
30 mai 2024, 23:45
Premierul Slovaciei Robert Fico începe recuperarea după tentativa de asasinat asupra sa

„Premierul a fost supus astăzi unor noi controale care confirmă evoluţia pozitivă a stării sale de sănătate. În aceste zile a început de asemenea procesul de recuperare”, a semnalat spitalul universitar R.D. Roosevelt din oraşul Banska Bystrica.

La rândul său, vicepremierul Robert Kalinak a anunţat că Fico poate acum să mănânce singur. El a fost supus la două intervenţii chirurgicale după ce în tentativa de asasinat i-a fost străpuns intestinul subţire.

Directoarea spitalului unde el este internat a declarat presei că şeful guvernului nu va fi transferat către o altă unitate spitalicească şi că el şi-a exprimat dorinţa de a continua îngrijirea la domiciliu de îndată ce starea sa va permite acest lucru, dar nu este clar cât va mai dura până atunci.

Premierul în vârstă de 59 de ani a fost împuşcat pe 15 mai în timp ce ieşea de la o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova. Un individ înarmat şi aflat într-o mulţime de oameni spre care s-a îndreptat Fico a tras cinci gloanţe către acesta, dintre care patru l-au nimerit.

Autorul tentativei de asasinat, Juraj Cintula, un bărbat în vârstă de 71 de ani, fost bodyguard la un mall şi de asemenea autor a trei cărţi de poezii, a avut în trecut legături cu grupări radicale şi a recunoscut în faţa anchetatorilor motivaţia politică a atacului său.

El a mărturisit astfel că era nemulţumit de „atitudinea de Iuda” a lui Fico faţă de UE, de reformele iniţiate de noul guvern în parchetul anticorupţie şi presa publică, reforme criticate de opoziţia progresistă şi de Comisia Europeană. Robert Fico a cerut desfiinţarea procuraturii anticorupţie şi a televiziunii publice, pe care le-a acuzat de partizanat politic împotriva lui şi în favoarea opoziţiei liberale.

Citeşte şi: Rusia acuză NATO că provoacă Ucraina să continue războiul: „Toate acestea vor provoca pagube uriaşe ţărilor care au decis să escaladeze tensiunile”

Dar, mai presus de toate, a mai mărturisit autorul atacului, el ar fi dorit continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, care a fost sistat de Robert Fico imediat ce a preluat conducerea guvernului.

Robert Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin poziţiile sale conservatoare criticate de Bruxelles şi prin refuzul său de a susţine Ucraina în războiul cu Rusia, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie după ce partidul său Smer-SD a câştigat alegerile legislative.

Câştigarea ulterior, în aprilie, şi a alegerilor prezidenţiale de către aliatul său Peter Pellegrini a radicalizat presa favorabilă opoziţiei şi partidele care formează această opoziţie, ce au organizat proteste antiguvernamentale.

Presa de opoziţie relatează acum că un pachet de măsuri pentru sporirea măsurilor de securitate a responsabililor politici pe care guvernul ar urma să-l anunţe săptămâna viitoare va include şi limitarea dreptului la reuniune, dar încă nu au fost publicate detalii despre acest proiect.

Ar urma să fie de asemenea adoptată o legislaţie care să asigure dreptul la replică în presă, într-un context de tensiuni între guvern şi presa pe care o acuză de abordare părtinitoare. Executivul a decis astfel să boicoteze mai multe mass-media, printre care cotidianele Denik N şi SME, precum şi portalul Aktuality.cz.

Citeşte şi: Mark Rutte, optimist în privința șanselor pe care le are în cursa pentru funcția la NATO. „Asta nu poate fi prevăzut în avans”

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Se confiscă și se vinde
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Acești șoferi, lăsați pe loc fără permis. S-a schimbat legea
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?