La întrevederea cu întregul grup al ambasadorilor europeni, este de aşteptat ca Sorin Grindeanu să comenteze avertismentul transmis luni de către Comisia Europeană cu privire la existenţa unei abateri semnificative în 2016 faţă de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al României. Reprezentanţii instituţiei europene au anunţat că vor cere Consiliului să adopte o recomandare pentru ca România să ia măsuri adecvate în vederea corectării abaterii semnificative anunţate de către CE.
Este pentru prima dacă când este iniţiată o asemenea procedură a cadrului de guvernanţă economică a Uniunii Europene.
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, marţi, la Parlament, referitor la avertismentul venit de la Comisia Europeană, că anul trecut ”nu s-a auzit despre aceste temeri legate de depăşiri”. Atât prim-ministrul cât şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au precizat că este posibil ca România să transmită un răspuns Comisiei Europene privind acest avertisment.
Ultimele două evenimente la care au participat toţi ambasadorii statelor Uniunii Europene au fost loc în decembrie 2016 şi în februarie 2017. Pe 13 decembrie, la două zile după alegerile parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu diplomaţii europeni la un dejun de lucru organizat de către ambasada Slovaciei la Bucureşti, ţară care deţinea încă preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
Iohannis le-a comunicat atunci ambasadorilor că desemnarea viitorului şef al Guvernului va fi făcută numai cu respectarea criteriilor de integritate. ”Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că România are, în prezent, o democraţie consolidată, ceea ce se confirmă şi prin faptul că din viitorul legislativ nu vor face parte partide politice naţionaliste, eurosceptice sau extremiste. În ceea ce priveşte desemnarea noului prim-ministru, preşedintele României a subliniat că va face acest demers numai cu respectarea criteriilor de integritate, fapt care a fost enunţat înaintea începerii campaniei electorale”, transmitea atunci preşedinţia.
Pe 20 februarie, la scurtă vreme după protestele de amploare ce au urmat adoptării OUG 13/2017, ministrul de Externe Theodor Meleşcanu şi ministrul Afacerilor Europene Ana Birchall s-au întâlnit cu şefii misiunilor diplomatice ale statelor UE la un dejun de lucru organizat de ambasada Olandei.
Cei doi oficiali au dat asigurări că guvernul român este angajat ferm în lupta împotriva corupţiei. ”În ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), a prezentat progresele substanţiale ale României în domeniul MCV, reconfirmate de raportul Comisiei Europene din 25 ianuarie a.c., şi a reiterat disponibilitatea de dialog şi cooperare a autorităţilor române în vederea realizării obiectivului de finalizare a exerciţiului, precum şi angajamentul ferm al Guvernului faţă de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei”, informa Ministerul Afacerilor Externe.