După şapte ani la putere, liderul social-democrat, fragilizat de o criză politică la începutul verii, anunţase în august că îşi va da demisia în noiembrie, cu mai puţin de un an înaintea legislativelor din septembrie 2022, scrie RFI.
Succesoarea sa ar urma să fie Magdalena Andersson, aleasă la începutul lunii la conducerea social-democraţilor în locul lui Lofven. Condiţia este însă ca aceasta să câştige la votul din parlament, a cărui dată nu a fost stabilită deocamdată.
Deşi campioană declarată a egalităţii între sexe, Suedia nu a avut niciodată în funcţia de prim-ministru o femeie.
Pentru a reuşi, Magdalena Andersson va trebui să-şi asigure sprijinul comun al aliaţilor săi ecologişti şi al altor două partide, de Stânga şi de Centru, cu interese adesea divergente.
Magdalena Andersson, economistă şi fostă înotătoare de performanţă, în vârstă de 54 de ani, îndeplineşte funcţia de ministru de finanţe din 2014.
Cu puţin înaintea anunţului demisiei lui Stefan Lofven, lidera centriştilor, Annie Loof, a dat asigurări că partidul său nu va vota contra Magdalenei Andersson, după un acord la care s-a ajuns cu social-democraţii şi cu ecologiştii.
Pe noul prim-ministru îl va aştepta apoi o nouă încercare, adoptarea bugetului, care se anunţă dificilă, dar şi greaua misiune de a-i menţine pe social-democraţi la guvernare.
Revenit la putere în 2014, apoi reconfirmat în 2018, cel mai mare partid din Suedia este ameninţat în sondaje.
Social-democraţii conduşi de Magdalena Andersson vor trebui mai ales să contracareze partidul conservator Moderaţii al lui Ulf Kristersson, care s-a apropiat de partidul antiimigraţie Democraţii Suediei (SD) şi este pregătit să guverneze cu sprijinul acestuia din parlament.