Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi, după şedinţa partidului, că premierul Mihai Tudose a prezentat câteva măsuri care trebuie luate pentru a nu fi probleme, iar argumentele trebuie prezentate şi în şedinţa Comitetului Executiv de joi.
La rândul lui, premierul Mihai Tudose a anunţat că s-a discutat despre cine sunt remaniabilii, urmând ca numele lor să fie anunţate după CEx al PSD de joi după-amiază.
„Discuţia a fost lungă. Nu am fost numai noi doi, au fost mai mulţi colegi. S-a hotărât și sunt de acord ca decizia finală să fie luată în forul statutar, de exemplu CExN. Joi îl facem, când venim de la Craiova, pe următoarele direcții clare: raporturile dintre Guvern și partid, plecând de la premisa că Guvernul este un guvern politic dar, la nivelul de implicare al anumitor structuri din partid pe activitatea guvernamentală, lucrurile trebuie clarificate. Am stabilit împreună zona de remanieri-remaniabili. N-o să vă facem fericiți acum cu numele și cu propunerile și cu portofoliile, ci după CEx”, a declarat Mihai Tudose, după şedinţa PSD.
Mihai Tudose a vorbit şi despre întâlnirea de marţi de la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis.
„Am fost să-l întreb dacă este dispus săptămâna aceasta pentru a semna actele. Doi, pe o informare despre ceea ce s-a întâmplat la Varna”, a clarificat şeful Guvernului.
Citeşte şi: Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, marţi, cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni
Social-democraţii au intrat în şedinţă, după anunţul premierului Mihai Tudose privind remanierea unor miniştri „cu probleme de percepţie la nivelul opiniei publice şi, în unele situaţii, la nivelul Comisiei Europene”.
Cei trei miniştri cu probleme sunt Sevil Shhaideh, vicepremier şi ministru al Dezvoltării, acuzată de abuz în serviciu de către DNA în dosarul Belina. În acelaşi dosar, DNA a cerut şi încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene.
Citeşte şi: Vicepremierul Marcel Ciolacu o va înlocui pe Sevil Shhaideh la Ministerul Dezvoltării
Un alt ministru este cel pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru care DNA a cerut de asemenea urmărirea penală pentru instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Cererea DNA a fost însă respinsă de Senat.
Potrivit unor surse politice citate de Mediafax, Ilan Laufer şi Răzvan Cuc s-ar afla şi ei pe lista remaniabililor premierului Mihai Tudose.
Printre miniştrii contestaţi public se află şi Liviu Pop. Ministrul Educaţiei a fost criticat pentru lipsa manualelor pentru clasa a V-a, pentru manualul unic şi toate declaraţiile legate de acesta şi pentru intenţia de a tipări manualele şcolare doar la Editura Didactică şi Pedagogică, deţinută de către stat.
Între timp, ALDE ameninţă cu ieşirea de la guvernare, dacă ministrul Viorel Ilie va fi remaniat, potrivit România TV.