Premierul Ucrainei, la întâlnirea cu Nicolae Ciucă: „Am fi recunoscători României dacă ar recunoaşte la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului”

Şeful Executivului de la Bucureşti, Nicolae Ciucă, a participat alături de omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, la deschiderea punctului de trecere a frontierei şi a biroului vamal Vicovu de Sus (România) - Krasnoilsk (Ucraina).
Filip Stan
10 nov. 2022, 13:39
Premierul Ucrainei, la întâlnirea cu Nicolae Ciucă:

Premierul ucrainean a explicat, în conferinţa de presă comună susţinută alături de Ciucă, că punctul de trecere reprezintă o apropiere între România și Ucraina şi a adăugat apoi că Ucraina ar fi recunoscătoare țării noastre dacă ar recunoaște la nivel oficial Rusia drept stat terorist.

„Deschiderea acestui punct de trecere reprezintă o apropiere între statele noastre. Ne-am întâlnit într-o perioadă foarte dificilă pentru Ucraina, în care agresorul distruge toată infrastructura critică, mai ales că se apropie iarna. Suntem recunoscători părții române pentru susținerea suveranității Ucrainei.

România ne susține foarte activ în lupta împotriva agresorului. România susține ideea formării unui tribunal internațional. Ne susține în drumul nostru spre viitor. Am fi recunoscători părții române dacă ar recunoaște la nivel oficial, Rusia ca stat sponsor al terorismului.”, a declarat Denys Shmyhal.

Deschiderea unui nou punct de frontieră între România şi Ucraina reprezintă un eveniment plin de semnificaţie care atestă relaţiile şi solidaritatea dintre cele două ţări, iar în aceste momente tragice prin care trece partea ucraineană, odată cu declanşarea agresiunii Federaţiei Ruse, este nevoie de solidaritate şi unitate, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Este un eveniment plin de semnificaţie care atestă relaţiile şi solidaritatea dintre ţările noastre. Într-adevăr, este primul punct de frontieră care se redeschide după mulţi ani între ţările noastre şi nu este doar un punct de trecere a frontierei între România, ci este un punct de trecere a frontierei între Ucraina şi Uniunea Europeană. În aceste momente deosebite prin care trece Ucraina, momente tragice, odată cu declanşarea agresiunii Federaţiei Ruse, avem nevoie ca împreună să dăm dovadă de solidaritate şi unitate”, a declarat Nicolae Ciucă.

Citeşte şi: Război în Ucraina, a început contraofensiva. Armata lui Zelenski, victorii în Doneţk şi Lugansk. Mercenarii grupului Wagner, măcelăriţi!

El a punctat că deschiderea unui nou punct de frontieră înseamnă, practic, facilităţi pentru un tranzit mai lejer atât al cetăţenilor, cât şi al bunurilor.

„Mobilitatea persoanelor şi bunurilor în acest moment, pentru Ucraina, capătă relevanţă vitală. Afirm că are semnificaţie vitală, relevanţă vitală, în condiţiile în care, după 24 februarie, agresiunea ilegală, premeditată şi neprovocată a Federaţiei Ruse în Ucraina produce efecte şi consecinţe dezastruoase pentru cetăţenii ucraineni şi pentru Guvernul Ucrainei. Şi putem să vedem care sunt implicaţiile atât asupra statelor vecine, cât şi asupra întregului continent. Ca atare, Ucraina are nevoie de solidaritatea noastră, are nevoie în aceste clipe de sprijinul pe care comunitatea internaţională poate să îl acorde. Mă refer în mod deosebit la comunitatea internaţională, care împărtăşeşte aceleaşi valori: libertate, demnitate, valorile lumii internaţionale bazată pe reguli şi, desigur, dreptul fiecărui stat, dreptul suveran de a-şi decide singur viitorul”, a afirmat Ciucă.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, despre alegerile prezidențiale din 2024: „Nu exclud ca Mircea Geoană să fie candidatul PSD. 99% eu nu cred că voi candida”