„Am pornit de la ideea de a avea un Guvern cu mai puţini miniştri, cu mai mulţi parlamentari, senatori şi deputaţi, pentru o legătură mai bună între Parlament şi Guvern şi un Guvern care să fie eficient în îndeplinirea priorităţilor pe care le avem. A fost un calcul politic, astfe încât domnul Dragnea, care rămne Ministru al Dezvoltării Regionale va avea mai multe sarcini la partid. Domnul Constantin mi-a cerut să aibă un portofoliul pentru partidul Conservator, puternic şi important, cel al Educaţiei„, a declart Victor Ponta.
Citeşte şi Ion Iliescu nu a venit la şedinţa PSD în care se votează Guvernul Ponta 4
Potrivit acestuia, formula guvernamentală cu un singur portofoliu de vicepremier a fost un calcul politic, „în aşa fel încât Liviu Dragnea, care rămâne ministru al Dezvoltării Regionale, va avea mai multe sarcini politice la partid„.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a mai precizat că preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a fost cel care i-a cerut să aibă un portofoliu foarte puternic şi important – cel al Educaţiei.
„Şi dl Sorin Câmpeanu, pe care l-am propus, cu sprijinul PC, pentru funcţia de ministru al Educaţiei, este un om pe care il cunosc, îl respect şi căruia îi urez foarte mult succes, pentru că Ministerul Educaţiei, ca şi cel al Sănătăţii, sunt cele mai dificile ministere dintr-un guvern şi, în acest fel, putem să avem o activitate eficientă în viitor„, a argumentat premierul.
Formula restructurată de guvern, care a fost supusă dezbaterii şi aprobării CExN al PSD şi grupurilor parlamentare ale partidului, va fi susţinută luni, în faţa Parlamentului, de premierul Victor Ponta.
„De asemenea, s-a obţinut şi sprijinul din partea grupurilor parlamentare, în unanimitate, pentru această formulă. Şi colegii noştri de guvernare – UNPR, PC şi PLR – au avut şedinţele lor şi, de asemenea, există susţinere. Important este ca acest guvern restructurat să-şi îndeplinească, în 2015 şi 2016, toate obligaţiile care revin în baza programului de guvernare al USL din 2012, programul cu care am candidat în alegeri şi pentru care am primit votul Parlamentului şi, de asemenea, să pună pe agendă câteva dintre noile reforme, noile iniţiative şi noile obiective pe care le avem în următorii doi ani, în aşa fel încât la finalul mandatului parlamentar şi guvernamental, în 2016, să putem să avem un bilanţ foarte clar legat de ceea ce am promis în 2012 că vom face la guvernare şi ceea ce am realizat. Sunt obiective dificile, dar cred că 2015, un an fără presiuni electorale şi un an în care îmi doresc ca să avem pentru prima dată după foarte mulţi ani o colaborare reală şi în interes public între guvern, Parlament şi preşedintele ţării, să reuşim chiar mai mult decât am reuşit în ultima perioadă„, a subliniat şeful Executivului.