Vă prezentăm textul scrisorii:
„Informare cu privire la acuzele aduse premierului PM Victor Ponta:
Vineri, 05 iunie 2015, premierul României Victor Ponta a fost anunţat de DNA că a devenit suspect în dosarul fostului ministru Dan Şova. Anunţul a fost făcut public în aceeaşi zi în care opoziţia – PNL – a depus în Parlament o moţiune de cenzură fără fundament cu scopul de a înlătura de la putere actualul guvern condus de Victor Ponta. Mai mult, în urmă cu câteva zile, preşedintele Iohannis declara că a devenit din ce în ce mai greu să colaboreze cu actuala majoritate.
Săptămâna trecută, pe 1 iunie, au fost adoptate două măsuri importante din punct de vedere social şi economic: Guvernul a dublat alocaţiile copiilor şi a redus TVA la alimente de la 24% la 9%, ambele decizii fiind extrem de populare, cu un puternic impact social.
Toate acuzaţiile aduse astăzi de procurori în cazul Şova au fost prezentate în prealabil de duşamnii politici ai actualei majorităţi parlamentare, în special de fostul preşedinte Traian Băsescu, dar demontate punct cu punct de către Victor Ponta cu documente doveditoare irefutabile. Pe scurt, Dan Şova este acuzat de nereguli într-un contract încheiat cu complexul energetic Turceni-Rovinari, în timp ce Victor Ponta nu a avut niciodată vreun contact cu compania citată, după cum dovedesc actualele documente ale complexului energetic şi Baroul Bucureşti (corpul profesional al avocaţilor din care face şi acesta parte).
Anterior, DNA şi ANI (Agenţia Naţională de Integritate) au confirmat public că Victor Ponta nu are nici o implicare în acest caz.
Acest anunţ vine la câteva zile după ce Victor Ponta a a declarat public că este nevoie ca sistemul judiciar să înfrâneze abuzurile şi a mai solicitat şi egalitatea tratamentului în toate cazurile cercetate.
De asemenea, în timpul guvernării lui Victor Ponta, s-au înregistrat o creştere semificativă a bugetului instituţiilor din justiţie, precum şi o creştere a independenţei lor. Ca o consecinţă, numărul investigaţiilor şi a dosarelor a crescut.
Primul ministru va urma toate procedurile legale pentru a demonstra că nu există nicio dovadă incriminatoare la adresa lui în acest caz.
Preşedintele Iohannis a cerut astăzi demisia premierului. Primul-ministru Ponta a declarat că, deşi respectă opinia preşedintelui, el a fost numit în funcţie de Parlament, prin urmare Parlamentul este singura instituţie care poate decide demisia sa. El a reafirmat respectul pentru Constituţie şi pentru principiile ei, considerându-le esenţiale pentru societatea noastră.”
Victor Ponta este urmărit penal de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, procurorul șef al DNA inițiază procedura de sesizare a Camerei Deputaților, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față deputatul Victor Ponta pentru infracțiunile de conflict de interese în perioada în care a îndeplinit funcția de prim-ministru. Premierul a fost chemat vineri dimineaţă la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile. La ieşirea de la DNA, Victor Ponta a declarat că a fost chemat pentru a fi informat că are calitatea de suspect în dosarul senatorului PSD Dan Şova.
Ca urmare a anunţului DNA, preşedintele Klaus Iohannis a cerut vineri demisia premierului Victor Ponta. În replică, Victor Ponta a avut un mesaj pe Facebook în care anunţă că nu-şi va da demisia.
„Am avut cu Presedintele Iohannis o discutie institutionala extrem de corecta si civilizata! Respect pozitia sa publica dar am fost numit in functie de Parlamentul Romaniei si doar Parlamentul poate sa ma demita! Cred ca respectarea principiilor constitutionale este esentiala pt societatea noastra si in niciun caz nu pot accepta ca un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului si a cetatenilor acestei tari! Asta ar insemna dictatura si cred ca la peste 25 ani dupa 1989 ar fi o mare eroare pt noi toti!”, a scris Ponta pe Facebook.