Viorica Dăncilă, primită de Regele Spaniei. Cei doi au discutat despre relaţiile economice, dar şi despre integrarea românilor

Prim-ministrul Viorica Dăncilă se va afla, joi, în Spania, unde va avea o întrevedere cu omologul său spaniol, Pedro Sanchez, şi va fi primită de regele Felipe al VI-lea.
Romania TV
06 sept. 2018, 05:12
Viorica Dăncilă, primită de Regele Spaniei. Cei doi au discutat despre relaţiile economice, dar şi despre integrarea românilor

UPDATE. Prim-ministrul Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită de lucru în Spania, a fost primită, joi, de Regele Felipe al VI-lea cu care a discutat despre relaţiile româno-spaniole şi buna integrare a celor peste un milion de români care trăiesc şi muncesc în această ţară. Din perspectiva preluării preşedinţiei României la Consiliul UE, în prima jumătate a anului viitor, s-au discutat aspecte legate de pregătirile şi priorităţile ţării noastre pentru acest mandat.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi seară, de prerezentanţii Guvernului, Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită de lucru în Spania, a fost primită de către Regele Felipe al VI-lea.

”Premierul român şi Majestatea Sa au evocat relaţia privilegiată dintre cele două ţări poziţionate geografic la extremele continentului european. Totodată, au evidenţiat nivelul excelent al relaţiilor între România şi Regatul Spaniei la nivel politic şi sectorial, cu precădere cel economic, cât şi la nivel uman, în contextul bunei integrări în societatea spaniolă a celor peste un milion de români care trăiesc şi muncesc în această ţară. Prim-ministrul României a menţionat, de asemenea, că Spania este un adevărat model în plan european din punct de vedere al modului de integrare al cetăţenilor, atât la nivel guvernamental, cât şi al societăţii”, au transmis reprezentanţii Guvernului.

Potrivit acestora, din perspectiva exercitării preşedinţiei României la Consiliul UE în prima jumătate a anului viitor, s-au discutat aspecte legate de pregătirile şi priorităţile ţării noastre pentru acest mandat.

”În context, şeful Executivului  a subliniat oportunitatea aprofundării colaborării dintre România şi Spania cu privire la principalele subiecte aflate pe agenda europeană, pentru a genera, prin eforturi comune, rezultate pozitive pentru Uniunea Europeană, pentru statele membre şi pentru cetăţeni. De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat că obiectivul major al României pentru viitorul Europei este unitatea şi coeziunea proiectului european, ţara noastră dorindu-şi o Europă construită în baza principiilor şi valorilor fundamentale, generatoare de prosperitate, securitate şi stabilitate”, se mai arată în comunicat.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi Majestatea Sa Felipe al VI-lea au discutat, de asemenea, despre subiecte de interes pe agenda politică internaţională.

Update.  Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut joi convorbiri, în Regatul Spaniei, cu preşedintele guvernului spaniol, Pedro Sanchez, cei doi oficiali discutând despre schimburile economice, cooperarea în domeniile infrastructurii rutiere şi feroviare şi interesul României privind aderarea la Spaţiul Schengen.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, transmis AGERPRES, cei doi oficiali au salutat cooperarea excelentă în domeniul economic, aflată pe un trend pozitiv atât în planul schimburilor economice, în jurul cifrei de 4 miliarde de euro, cât şi al volumului investiţiilor spaniole în România. Evoluţia schimburilor comerciale bilaterale confirmă o relaţie economică în creştere, precizează Executivul.

Totodată, prim-ministrul român a subliniat faptul că România are un mediu economic stabil şi atractiv, exprimând aprecierea faţă de investiţiile realizate în România de companiile spaniole, în special în domeniul energiilor regenerabile, construcţiilor şi sectorului imobiliar.

De asemenea, Viorica Dăncilă a încurajat participarea companiilor spaniole la licitaţiile organizate de autorităţile române pentru proiecte finanţate prin programele operaţionale derulate în prezent, dar şi participarea la proiecte de investiţii în parteneriat public-privat sau la programul de privatizare a companiilor româneşti de stat.

„Discuţiile au confirmat interesul ambelor state pentru dezvoltarea, în continuare, a unei relaţii privilegiate între cele două ţări. În acest sens, cei doi oficiali au convenit continuarea demersurilor în perspectiva organizării primei şedinţe comune de guvern, inclusiv prin identificarea de noi oportunităţi de cooperare sectorială”, se spune în comunicat.

Conform Executivului, a fost agreată şi intensificarea cooperării la nivelul autorităţilor centrale, precum şi al administraţiei locale, inclusiv prin înfrăţiri şi contacte directe, astfel încât autorităţile din România să beneficieze de buna expertiză spaniolă în modernizarea administraţiei publice.

Totodată, au fost semnate două documente: un memorandum de înţelegere între Ministerele Apărării din România şi Spania privind cooperarea în domeniul apărării şi un memorandum de înţelegere între Institutele Naţionale de Administraţie din cele două ţări.

De asemenea, au fost discutate perspectivele de extindere a cooperării în domeniile infrastructurii rutiere şi feroviare, având în vedere proiectele aflate în derulare cu parteneri spanioli şi expertiza în domeniu a părţii spaniole. S-a convenit crearea unui grup de lucru tehnic între autorităţile responsabile în domeniu, care să faciliteze accesul la experienţa Spaniei în acest sens, se arată în comunicat.

Premierul român a mulţumit şi pentru atitudinea constructivă a autorităţilor şi a societăţii spaniole faţă de comunitatea românească din Spania, a doua cea mai mare comunitate românească de peste hotare.

Viorica Dăncilă a abordat şi problematica acordării dublei cetăţenii românilor rezidenţi în Regatul Spaniei, precum şi aspecte legate de recunoaşterea extinsă a statutului Bisericii Ortodoxe Române.

„Cei doi demnitari au evocat legăturile istorice, culturale şi lingvistice dintre cele două ţări şi au subliniat angajamentul ferm proeuropean al cetăţenilor români şi spanioli. A fost evidenţiat totodată interesul ambelor părţi de a menţine constant dialogul bilateral în perspectiva preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2019”, se precizează în comunicat.

De asemenea, Dăncilă a arătat că o bună coordonare în pregătirea Summitului de la Sibiu din mai 2019 reprezintă o ocazie de a evalua propunerile, ideile şi aşteptările statelor membre UE şi ale cetăţenilor cu privire la viitorul Uniunii, inclusiv în perspectiva următorului exerciţiu electoral european.

Totodată, premierul român a comunicat interesul pentru experienţa dovedită de Spania în domeniul absorbţiei fondurilor europene pentru modernizarea infrastructurii, agriculturii, turismului şi a societăţii în general. A fost salutată şi colaborarea în materie de afaceri interne.

„Şeful Executivului de la Bucureşti a reiterat că aderarea la Spaţiul Schengen continuă să reprezinte o prioritate politică majoră pentru România, mulţumind pentru susţinerea constantă de care se bucură ţara noastră din partea Spaniei în acest dosar. În context, a fost abordată problematica provocărilor comune, din perspectiva poziţionării celor două ţări în vecinătatea estică, respectiv sudică a UE şi a convergenţei intereselor pentru o vecinătate democratică, sigură, prosperă şi predictibilă”, se arată în comunicat.

De asemenea, premierul român a împărtăşit preocupările spaniole privind evoluţiile din ultimele luni în domeniul migraţiei ilegale.

Cei doi oficiali s-au referit şi la buna cooperare existentă în formate de colaborare multilaterale.

Totodată, Dăncilă a adresat preşedintelui guvernului Regatului Spaniei invitaţia de a efectua o vizită în România.

Premierul Dăncilă a făcut anunţul miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

„Mă voi afla mâine (n.r. – joi) într-o vizită de lucru în Spania, unde voi avea o întrevedere cu omologul meu spaniol şi voi fi primită de regele Spaniei”, a declarat miercuri Dăncilă.

Guvernul a anunţat programul vizitei premierului pentru joi.

Ora 13.00 – Întrevedere cu preşedintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez

Ora 17.30 – Primirea de către Majestatea Sa Regele Felipe al VI-lea al Spaniei

Premierul nu va merge în schimb la Cotroceni, unde a fost invitat de preşedintele Klaus Iohannis, împreună cu toţi membrii Cabinetului Dăncilă, pentru a discuta despre rectificarea bugetului. Doar Eugen Teodorovici şi Tudorel Toader, miniştrii Finanţelor şi Justiţiei, vor răspunde convocării preşedintelui, la ozo după ce guvernula adoptat rectificarea bugetară prin ordonanţă de urgenţă.

Şefa Executivului va fi însoţită în Spania de vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, dar şi de miniştrii Teodor Meleşcanu (Afaceri Externe), Mihai Fifor (Apărare), Ştefan Oprea (Mediul de Afaceri) şi Rovana Plumb (Fonduri Europene).

„Cu prilejul acestei vizite, vom discuta aspecte ce ţin de cooperarea în plan european dintre România şi Spania, aprofundarea relaţiilor bilaterale în domeniul economic, al apărării, administraţiei publice, absorbţiei fondurilor europene. Un alt subiect de interes comun îl reprezintă (…) aprofundarea cooperării în plan european, în perspectiva preluării şi exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene”, a afirmat premierul. 

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Plaja perfectă, cu apusuri tulburătoare. Fenomen unic în lume
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Complot Iranian Vizat Asasinarea Lui Trump: Secret Service sub Critici După Atacul Recent
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'