UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a prezentat bilanțul pentru primele 6 luni de guvernare. Ea arată că măsurile aplicate prin intermediul programului de guvernare au produs o creștere substanțială a veniturilor la bugetul de stat.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că nivelul de absorbție al fondurilor europene a ajuns, în primul semestru, la 19%, iar obiectivul final este de 25%.
”Veniturile la bugetul de stat au fost in primele 6 luni cu 12% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut. In vistieria statului au intrat, lunar, 530 de milioane de euro. Acest surplus au fost folosite pentru a sustine cresterile de venit ale populatiei, precum si cresterea investitiilor.
– Transferul contributiilor a adus la buget 12,6 miliarde de lei.
– Daca vom cumula plusul de 12,6 miliade din contributii cu minusul din 3,1 din impozitul pe venit constatam ca avem un beneficiu net la buget fara ai afecta nici pe angajati, nici pe angajatori.
– Reducerea deficitului la bugetul de pensii: Avem 3,1 miliarde lei care au ramas disponibili in bugetul de stat.
– Am fost acuzati ca nu atragem dusficiente fonduri europene. Sa ne uitam la cifre: Avem o crestere de 19,7% fata de anul trecut, dar o diferenta de 10 ori mai mare fata de primul trimestru din 2016.
– La fel de bine se vad diferentele si daca vom compara procentele de absorbtie. Pentru finalul acestui an ne-am propis sa atingem nivelul de 25%.
– Investitiile publice reprezinta un capitol vizat de critici. In semestrul I 2017 investitiile erau de 6 miliarde de lei. Acum sunt de 9,1 miliarde de lei. Graficul ne arata cat de lipsite de temei au fost aceste critici.”, a arătat Viorica Dăncilă.
Premierul Viorica Dăncilă îşi prezintă luni, la Palatul Victoria, bilanţul la şase luni de guvernare. Mandatul celui de-al treilea premier al majorităţii PSD-ALDE în decurs de un an şi jumătate a fost marcat de critici atât din partea opoziţiei, cât şi din partea românilor, care au ieşit în stradă să protesteze, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut de mai multe ori să demisioneze, pentru „a face loc unor oameni responsabili şi competenţi”. Prim-ministrul a fost ţinta ironiilor din cauza greşelilor gramaticale şi de exprimare, dar şi subiectul unei plângeri penale depuse de liderul PNL Ludovic Orban, care o acuză de înaltă trădare în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.
Prezentarea bilanţului la şase luni de mandat va avea loc luni, de la ora 14.00, la Palatul Victoria.
Viorica Dăncilă este al treilea premier al coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, după Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, îndepărtaţi din funcţie chiar de partidul care i-a numit. Guvernul Dăncilă a fost învestit de către Parlament în 29 ianuarie.
Mandatul Vioricăi Dăncilă a creat controverse încă de la început, fiind criticat atât de români, care au ieşit de mai multe ori în stradă pentru a protesta, cât şi de opoziţie, care a depus şi o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de aceasta. Moţinea de cenzură, depusă de PNL şi citită în Parlament în 27 iunie, a picat pentru că nu au fost suficiente voturi favorabile. Atunci, în discursul de aproape o oră din plen, Viorica Dăncilă a acuzat opoziţia de minciună, dezinformare şi intoxicare nu doar prin textul moţiunii, ci şi „în presa de propagandă sau în reţelele sociale folosite drept paravan de cei care lucrează la dărâmarea puterii politice”. Ea a enumerat o listă de „minciuni şi manipulări”, a vorbit despre majorări de salarii, de pensii şi despre economia românească, „tigrul Europei”. Dăncilă a făcut mai multe greşeli în timpul discursului, vorbind, de exemplu, despre Banca Monetară, în loc de Banca Mondială.
De altfel, nu a fost singura eroare făcută de Dăncilă. Premierul a fost, de-a lungul timpului, ţinta ironiilor şi criticilor din cauza greşelilor gramaticale şi de exprimare. De exemplu, Dăncilă a anunţat la începutul unei şedinţe de Guvern că Executivul va adopta modificarea pachetului de legi privind achiziţiile publice şi, vrând să spună că acestea schimbări vor reduce birocraţia, Viorica Dăncilă a spus că va fi redusă democraţia: „Putem spune pe scurt că reducem democraţia şi reducem… reducem birocraţia”. Într-o altă şedinţă de Guvern, la anunţul că va fi adoptată o OUG prin care vor fi achiziţionatate, la propunerea MAI, 22 de elicoptere şi un simulator de zbor, Viorica Dăncilă a spus că „dorim să ne anexăm pe prevenţie”, în loc de „să ne axăm pe prevenţie”. De asemenea, întrebată la un moment dat de jurnalişti pe holurile Parlamentului dacă îi este frică de o plângere penală, prim-ministrul a răspuns că „Orice om îi este teamă de o plângere penală”. O altă gafă a premierului a venit în contextul unei declaraţii la Antena 3.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut de mai multe ori premierului Viorica Dăncilă să demisioneze, invocând disputa Guvern – BNR şi memorandumul privind mutarea ambasadei României la Ierusalim. El spunea că „este imperioasă” demisia premierului Vorica Dăncilă, pentru „a face loc unor oameni responsabili şi competenţi şi că „este din ce în ce mai vizibil că Dragnea şi ai lui nu au nicio soluţie pentru o guvernare bună şi eficientă”. Premierul Viorica Dăncilă a susţinut că nu va demisiona din fruntea Guvernului atât timp cât are sprijinul preşedintelui PSD şi al coaliţiei de guvernare, că este un om responsabil şi că nu vrea să creeze instabilitate.
Dăncilă este şi subiectul unei plângeri penale. În 17 mai, Ludovic Orban a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea. Liderul PNL o acuză pe Dăncilă de „înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului”, în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Ludovic Orban o acuză pe Viorica Dăncilă că ar fi făcut publice informaţii confidenţiale şi i-ar fi prezentat preşedintelui României informaţii false în legătură cu memorandumul adoptat de guvern pe tema mutării Ambasadei României în Israel. Plângerea a fost declinată către DIICOT, iar în 7 iunie instituţia a anunţat că a început urmărirea penală in rem pentru infracţiunea de înaltă trădare.
Ultima controversă legată de Guvernul Dăncilă este cea referitoare la o posibilă ordonanţă de urgenţă pe amnistia şi graţierea unor fapte de corupţie, vehiculându-se că va fi adoptată în ultima şedinţă de Guvern.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la România TV, că luni Viorica Dăncilă va prezenta „un fel de bilanţ” al celor şase luni de guvernare, „cele mai bune măsuri adoptate şi efectele lor”. Dragnea a spus că atât el, cât şi premierul au „o oarecare mâhnire” pentru că miniştrii nu îşi fac timp să comunice, măcar o dată pe săptămână, ceea ce s-a realizat pe domeniile lor.