Premierul Viorica Dăncilă a prezentat marţi, în plenul Parlamentului European, priorităţile preşedinţiei române a Consiliului UE

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat marţi după-amiază, în faţa Parlamentului European reunit în sesiune plenară la Strasbourg, priorităţile preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, cu accent pe coeziune şi valori comune, siguranţă şi consolidarea Europei ca actor global, potrivit site-ului legislativului european.
Romania TV
15 ian. 2019, 06:05
Premierul Viorica Dăncilă a prezentat marţi, în plenul Parlamentului European, priorităţile preşedinţiei române a Consiliului UE

UPDATE: Proiectul european, în forma sa de astăzi, a fost modelat de multiplele crize prin care a trecut, a declarat marţi, la Strasbourg, premierul Viorica Dăncilă, care prezintă în faţa Parlamentului European reunit în sesiune plenară priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, cu accent pe coeziune şi valori comune, siguranţă şi consolidarea Europei ca actor global.

”Exercitarea Preşedinţiei rotative de către România în următoarele 6 luni nu este doar o datorie formală”, a declarat şefa executivului român, declarându-se conştientă de faptul că prima etapă a acestei preşedinţii ”va fi intensivă şi redusă ca timp” în ceea ce priveşte procesul decizional.

Europa a ştiut mereu să depăşească obstacolele şi să renască după episoadele mai puţin faste ale istoriei, a mai spus  la Strasbourg, premierul Viorica Dăncilă, care a subliniat că ”este important să le arătăm cetăţenilor europeni că instituţiile Uniunii Europene lucrează pentru ei”.

”Sunt onorată să fiu prezentă astăzi aici în faţa dumneavoastră în calitate de prim-ministru al României. Am preluat mandatul european de la Austria şi aş dori să reiterez cu această ocazie mulţumirile mele pentru Preşedinţia austriacă. În acelaşi timp ţin să adresez mulţumiri şi partenerilor noştri din trio, Finlanda şi Croaţia, cu care am avut o coordonare foarte bună în pregătirea unui program comun, echilibrat de lucru pentru următoarele 18 luni. În cele ce urmează vă voi prezenta priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE şi viziunea asupra viitorului Uniunii. Doamnelor şi domnilor, Europa a ştiut întotdeauna să depăşească obstacolele, să renască după episoadele mai puţin faste ale istoriei. Însuşi proiectul european în forma sa de astăzi a fost modelat de multiplele crize prin care a trecut. Astăzi ne aflăm din nou într-un moment complex al procesului de construcţie europeană. Dar după cum bine ştiţi orice situaţie de acest gen poate fi transformată într-o oportunitate, într-un nou început”, a spus Viorica Dăncilă.

”Această accepţiune a conceptului de coeziune este transpusă de o manieră transversală în cadrul priorităţilor noastre tematice care se desprinde pe patru piloni principali de acţiune – Europa convergenţei, Europei siguranţei, Europa actor-global, Europa valorilor comune”, a spus şefa executivului român.

Potrivit acesteia, Europa a ştiut mereu să depăşească obstacolele şi să renască după episoadele mai puţin faste ale istoriei şi însuşi proiectul european în forma sa actuală a fost modelat de multiplele crize prin care a trecut. ”Astăzi ne aflăm din nou într-un moment complex al procesului de construcţie europeană. Dar după cum bine ştiţi orice situaţie de acest gen poate fi transformată într-o oportunitate, într-un nou început”, a continuat Viorica Dăncilă.

Primul pilon de acţiune al Preşedinţiei române a Consiliului UE este ‘Europa convergenţei’, ce are în vedere asigurarea creşterii economice, dezvoltarea socială, reducerea decalajelor, competitivitatea, conectivitatea şi sustenabilitatea. ”Piaţa unică este, desigur, cea mai mare realizare a Uniunii, nucleul construcţiei europene. Drept urmare, unul din obiectivele Preşedinţiei României este de a avansa agenda legislativă în domeniul pieţei interne, în scopul definitivării cadrului necesar unei bune funcţionări a acesteia. Trebuie să consolidăm baza ştiinţifică şi tehnologică a industriei europene, prin care putem stimula competitivitatea noastră la nivel internaţional şi, totodată putem genera creştere economică şi locuri de muncă. Vom continua să promovăm digitalizarea, inclusiv în domeniul industriei europene. Ofensiva digitală a fost promovată deja de anterioarele Preşedinţii, estonă şi austriacă, ale Consiliului UE şi noi vom urmări, la rândul nostru, să continuăm să lucrăm în acelaşi ritm susţinut”, a continuat premierul român.

Viorica Dăncilă a menţionat că Preşedinţia română a Consiliului UE va avea în vedere dezvoltarea legăturilor funcţionale dintre Est şi Vest, dintre Nord şi Sud, care să faciliteze conexiunile de toate tipurile, pentru operaţionalizarea celor patru libertăţi de circulaţie şi pentru creşterea competitivităţii economiei europene şi a nivelului de trai în regiunile mai puţin dezvoltate. ”Vă spuneam despre necesitatea unei politici pe termen lung în domeniul industrial, iar la fel de importantă este reglementarea Uniunii Energetice. Aceste două teme vor ocupa un loc important pe agenda preşedinţiei noastre”, a afirmat şefa guvernului de la Bucureşti.

Al doilea pilon al Preşedinţiei române a Consiliului UE îl va reprezenta ‘Europa siguranţei’, a spus premierul român în plenul PE. ”Suntem în faţa unor provocări de securitate ce ameninţă siguranţa cetăţeanului. Uniunea Europeană se confruntă cu o paletă largă de riscuri şi ameninţări care pot să submineze valorile şi prosperitatea societăţilor noastre deschise. Într-o lume a digitalizării accelerate, trebuie să avansăm în ceea ce priveşte protejarea cetăţenilor în spaţiul virtual. Este necesar să consolidăm rezilienţa Uniunii la atacuri cibernetice. Aşadar, securitatea cibernetică va reprezenta o condiţie necesară pentru orice proiect referitor la societatea informaţională”, a menţionat ea.

Un alt aspect referitor la securitatea UE căruia România, ca Preşedinţie a Consiliului UE, îi va acorda atenţie îl vor constitui, potrivit Vioricăi Dăncilă, negocierea şi finalizarea iniţiativelor privind gestionarea coerentă a fluxurilor migratorii, întărirea graniţelor externe ale UE, intervenţiile de urgenţă, lupta împotriva terorismului, protejarea siguranţei cetăţenilor în spaţiul virtual, operaţionalizarea şi extinderea mandatului Parchetului european către infracţiunile de terorism, precum şi consolidarea cooperării judiciare în materie civilă şi penală. ”Ne dorim să contribuim la formularea de soluţii viabile în aceste domenii legate de migraţie şi să promovăm cooperarea dintre statele de origine şi de tranzit, inclusiv în ceea ce priveşte combaterea traficului de fiinţe umane”, a afirmat premierul român.

Cel de-al treilea pilon al activităţii Preşedinţiei române a Consiliului UE este ‘Europa, actor global’, în viziunea guvernului român direcţia principală de acţiune în acest domeniu trebuind să pornească de la angajamentele comune asumate prin Strategia Globală de Politică Externă şi de Securitate a Uniunii Europene.

”În materie de politică de securitate, vom promova întărirea capacităţilor de apărare şi securitate ale Uniunii Europene, în strânsă complementaritate cu procesele similare din cadrul NATO. În acelaşi timp trebuie să ne orientăm atenţia în vecinătatea noastră imediată, ceea ce presupune avansarea politicii de extindere a Uniunii. Aniversarea, anul acesta, a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic va reprezenta un moment important în acest sens. O atenţie deosebită însă trebuie acordată Balcanilor de Vest”, a dat asigurări premierul Dăncilă.

În fine, al patrulea pilon al exercitării Preşedinţiei române a Consiliului UE va fi ‘Europa valorilor comune’. În această privinţă, şefa executivului de la Bucureşti a apreciat că, ”pentru a stimula coeziunea politică europeană, ne propunem să promovăm intens principiile şi valorile ce ne unesc”. ”Totodată, trebuie să combatem cu fermitate o serie de probleme cu care se confruntă încă societăţile din cadrul Uniunii, cum ar fi rasismul, intoleranţa, xenofobia, populismul, antisemitismul sau discursul bazat pe ură. Ne dorim o Uniune mai democratică, deci vom promova egalitatea de tratament la care aspiră toate statele membre şi toţi cetăţenii europeni. Acest aspect este esenţial pentru încrederea cetăţenilor faţă de proiectul european. Vă spun acest lucru din perspectiva cetăţenilor români pe care îi reprezint în calitate de prim-ministru şi care, în pofida ataşamentului lor foarte puternic faţă de Uniune, resimt un tratament inegal faţă de România, în special atunci când ţara noastră este criticată pentru aspecte care sunt fireşti în alte state membre sau când României i se impun anumite condiţionalităţi care nu există în alte state ale UE”, a mai afirmat premierul român în faţa eurodeputaţilor reuniţi la Strasbourg.

Premierul român a accentuat că, în viziunea sa, exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE nu este doar o datorie formală şi că ”este important să le arătăm cetăţenilor europeni că instituţiile Uniunii Europene lucrează pentru ei”.

La şedinţa Parlamentului European sunt prezenţi, de asemenea, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, ministrul muncii şi justiţiei sociale, Marius Budăi, şi ministrul afacerilor interne, Carmen Dan.

La sosirea la sediul PE, Viorica Dăncilă a fost întâmpinată de a fost întâmpinată de preşedintele instituţiei, Antonio Tajani.

Dăncilă a fost aşteptată de Tajani şi de delegaţia Guvernului României, care o însoţeşte.

Ştirea iniţială:

Intervenţia şefului executivului român va începe la ora locală 15:00 (14:00 GMT) şi va fi precedată de o întrevedere a delegaţiei guvernamentale române cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

La ora locală 17:00 (16:00 GMT) sunt prevăzute declaraţii comune de presă ale premierului român şi ale preşedintelui PE.

Priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE vor fi prezentate de premierul Viorica Dăncilă, marţi seară, şi în cadrul reuniunii grupului europarlamentar al Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D).

Delegaţia guvernamentală condusă de premierul Viorica Dăncilă şi înalţi oficiali europeni vor participa, de la ora locală 19:00 (18:00 GMT), la vernisajul expoziţiei de fotografie cu tema „Tradiţii şi peisaje din România”, organizată cu prilejul începerii Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

Din delegaţia română mai fac parte ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, ministrul muncii şi justiţiei sociale, Marius Budăi, şi ministrul afacerilor interne, Carmen Dan.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Bzi.ro
Acuzații șocante lansate de Adriana Bahmuțeanu: „I-a fost tăiat un deget lui Prigoană pentru a putea fi deschis seiful cu arme și bani!“
Fanatik.ro
Animalul cu memorie excelentă, care poate călători pe distanțe mari cu puțină hrană și apă. E de mare ajutor în gospodărie, dar mulți îl consideră încăpățânat și greu de crescut
Capital.ro
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii începători
Playtech.ro
Soția lui Emil Boc, apariție de senzație. A făcut furori pe podiumul de modă. Cum arată Oana și cu ce se ocupă
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane. „Prea târziu”, spun analiștii
wowbiz.ro
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
Spynews
Mesajul de ultimă oră transmis de Mihaela Botezatu, cea care a fost partenera de viață a lui Silviu Prigoană: "Nu mai pot..."
Spynews
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Evz.ro
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Noi detalii în cazul morții Andreei Cuciuc! Din ce cauză a murit fiica interpretului de muzică populară Igor Cuciuc. Aceasta a fost înmormântată în rochie de mireasă
Cancan.ro
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii susţin o ipoteză şocantă: “A vorbit și cu băieții, i-a pregătit”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
StirileBZI
Românii nu vor mai merge la notar! Ce proiect de lege a adoptat Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
substantial.ro
Mircea Lucescu critică defensiva României după victoria cu Cipru, 4-1
MediaFlux
AJUTOR NESPERAT pentru SUTE de MII de PENSIONARI! Se DAU BANI în PLUS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a trimis Olguța Târgul de Crăciun de la Craiova la Brașov