Premierul Viorica Dăncilă a prezentat marţi, în plenul Parlamentului European, priorităţile preşedinţiei române a Consiliului UE

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat marţi după-amiază, în faţa Parlamentului European reunit în sesiune plenară la Strasbourg, priorităţile preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, cu accent pe coeziune şi valori comune, siguranţă şi consolidarea Europei ca actor global, potrivit site-ului legislativului european.
Romania TV
15 ian. 2019, 06:05
Premierul Viorica Dăncilă a prezentat marţi, în plenul Parlamentului European, priorităţile preşedinţiei române a Consiliului UE

UPDATE: Proiectul european, în forma sa de astăzi, a fost modelat de multiplele crize prin care a trecut, a declarat marţi, la Strasbourg, premierul Viorica Dăncilă, care prezintă în faţa Parlamentului European reunit în sesiune plenară priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, cu accent pe coeziune şi valori comune, siguranţă şi consolidarea Europei ca actor global.

”Exercitarea Preşedinţiei rotative de către România în următoarele 6 luni nu este doar o datorie formală”, a declarat şefa executivului român, declarându-se conştientă de faptul că prima etapă a acestei preşedinţii ”va fi intensivă şi redusă ca timp” în ceea ce priveşte procesul decizional.

Europa a ştiut mereu să depăşească obstacolele şi să renască după episoadele mai puţin faste ale istoriei, a mai spus  la Strasbourg, premierul Viorica Dăncilă, care a subliniat că ”este important să le arătăm cetăţenilor europeni că instituţiile Uniunii Europene lucrează pentru ei”.

”Sunt onorată să fiu prezentă astăzi aici în faţa dumneavoastră în calitate de prim-ministru al României. Am preluat mandatul european de la Austria şi aş dori să reiterez cu această ocazie mulţumirile mele pentru Preşedinţia austriacă. În acelaşi timp ţin să adresez mulţumiri şi partenerilor noştri din trio, Finlanda şi Croaţia, cu care am avut o coordonare foarte bună în pregătirea unui program comun, echilibrat de lucru pentru următoarele 18 luni. În cele ce urmează vă voi prezenta priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE şi viziunea asupra viitorului Uniunii. Doamnelor şi domnilor, Europa a ştiut întotdeauna să depăşească obstacolele, să renască după episoadele mai puţin faste ale istoriei. Însuşi proiectul european în forma sa de astăzi a fost modelat de multiplele crize prin care a trecut. Astăzi ne aflăm din nou într-un moment complex al procesului de construcţie europeană. Dar după cum bine ştiţi orice situaţie de acest gen poate fi transformată într-o oportunitate, într-un nou început”, a spus Viorica Dăncilă.

”Această accepţiune a conceptului de coeziune este transpusă de o manieră transversală în cadrul priorităţilor noastre tematice care se desprinde pe patru piloni principali de acţiune – Europa convergenţei, Europei siguranţei, Europa actor-global, Europa valorilor comune”, a spus şefa executivului român.

Potrivit acesteia, Europa a ştiut mereu să depăşească obstacolele şi să renască după episoadele mai puţin faste ale istoriei şi însuşi proiectul european în forma sa actuală a fost modelat de multiplele crize prin care a trecut. ”Astăzi ne aflăm din nou într-un moment complex al procesului de construcţie europeană. Dar după cum bine ştiţi orice situaţie de acest gen poate fi transformată într-o oportunitate, într-un nou început”, a continuat Viorica Dăncilă.

Primul pilon de acţiune al Preşedinţiei române a Consiliului UE este ‘Europa convergenţei’, ce are în vedere asigurarea creşterii economice, dezvoltarea socială, reducerea decalajelor, competitivitatea, conectivitatea şi sustenabilitatea. ”Piaţa unică este, desigur, cea mai mare realizare a Uniunii, nucleul construcţiei europene. Drept urmare, unul din obiectivele Preşedinţiei României este de a avansa agenda legislativă în domeniul pieţei interne, în scopul definitivării cadrului necesar unei bune funcţionări a acesteia. Trebuie să consolidăm baza ştiinţifică şi tehnologică a industriei europene, prin care putem stimula competitivitatea noastră la nivel internaţional şi, totodată putem genera creştere economică şi locuri de muncă. Vom continua să promovăm digitalizarea, inclusiv în domeniul industriei europene. Ofensiva digitală a fost promovată deja de anterioarele Preşedinţii, estonă şi austriacă, ale Consiliului UE şi noi vom urmări, la rândul nostru, să continuăm să lucrăm în acelaşi ritm susţinut”, a continuat premierul român.

Viorica Dăncilă a menţionat că Preşedinţia română a Consiliului UE va avea în vedere dezvoltarea legăturilor funcţionale dintre Est şi Vest, dintre Nord şi Sud, care să faciliteze conexiunile de toate tipurile, pentru operaţionalizarea celor patru libertăţi de circulaţie şi pentru creşterea competitivităţii economiei europene şi a nivelului de trai în regiunile mai puţin dezvoltate. ”Vă spuneam despre necesitatea unei politici pe termen lung în domeniul industrial, iar la fel de importantă este reglementarea Uniunii Energetice. Aceste două teme vor ocupa un loc important pe agenda preşedinţiei noastre”, a afirmat şefa guvernului de la Bucureşti.

Al doilea pilon al Preşedinţiei române a Consiliului UE îl va reprezenta ‘Europa siguranţei’, a spus premierul român în plenul PE. ”Suntem în faţa unor provocări de securitate ce ameninţă siguranţa cetăţeanului. Uniunea Europeană se confruntă cu o paletă largă de riscuri şi ameninţări care pot să submineze valorile şi prosperitatea societăţilor noastre deschise. Într-o lume a digitalizării accelerate, trebuie să avansăm în ceea ce priveşte protejarea cetăţenilor în spaţiul virtual. Este necesar să consolidăm rezilienţa Uniunii la atacuri cibernetice. Aşadar, securitatea cibernetică va reprezenta o condiţie necesară pentru orice proiect referitor la societatea informaţională”, a menţionat ea.

Un alt aspect referitor la securitatea UE căruia România, ca Preşedinţie a Consiliului UE, îi va acorda atenţie îl vor constitui, potrivit Vioricăi Dăncilă, negocierea şi finalizarea iniţiativelor privind gestionarea coerentă a fluxurilor migratorii, întărirea graniţelor externe ale UE, intervenţiile de urgenţă, lupta împotriva terorismului, protejarea siguranţei cetăţenilor în spaţiul virtual, operaţionalizarea şi extinderea mandatului Parchetului european către infracţiunile de terorism, precum şi consolidarea cooperării judiciare în materie civilă şi penală. ”Ne dorim să contribuim la formularea de soluţii viabile în aceste domenii legate de migraţie şi să promovăm cooperarea dintre statele de origine şi de tranzit, inclusiv în ceea ce priveşte combaterea traficului de fiinţe umane”, a afirmat premierul român.

Cel de-al treilea pilon al activităţii Preşedinţiei române a Consiliului UE este ‘Europa, actor global’, în viziunea guvernului român direcţia principală de acţiune în acest domeniu trebuind să pornească de la angajamentele comune asumate prin Strategia Globală de Politică Externă şi de Securitate a Uniunii Europene.

”În materie de politică de securitate, vom promova întărirea capacităţilor de apărare şi securitate ale Uniunii Europene, în strânsă complementaritate cu procesele similare din cadrul NATO. În acelaşi timp trebuie să ne orientăm atenţia în vecinătatea noastră imediată, ceea ce presupune avansarea politicii de extindere a Uniunii. Aniversarea, anul acesta, a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic va reprezenta un moment important în acest sens. O atenţie deosebită însă trebuie acordată Balcanilor de Vest”, a dat asigurări premierul Dăncilă.

În fine, al patrulea pilon al exercitării Preşedinţiei române a Consiliului UE va fi ‘Europa valorilor comune’. În această privinţă, şefa executivului de la Bucureşti a apreciat că, ”pentru a stimula coeziunea politică europeană, ne propunem să promovăm intens principiile şi valorile ce ne unesc”. ”Totodată, trebuie să combatem cu fermitate o serie de probleme cu care se confruntă încă societăţile din cadrul Uniunii, cum ar fi rasismul, intoleranţa, xenofobia, populismul, antisemitismul sau discursul bazat pe ură. Ne dorim o Uniune mai democratică, deci vom promova egalitatea de tratament la care aspiră toate statele membre şi toţi cetăţenii europeni. Acest aspect este esenţial pentru încrederea cetăţenilor faţă de proiectul european. Vă spun acest lucru din perspectiva cetăţenilor români pe care îi reprezint în calitate de prim-ministru şi care, în pofida ataşamentului lor foarte puternic faţă de Uniune, resimt un tratament inegal faţă de România, în special atunci când ţara noastră este criticată pentru aspecte care sunt fireşti în alte state membre sau când României i se impun anumite condiţionalităţi care nu există în alte state ale UE”, a mai afirmat premierul român în faţa eurodeputaţilor reuniţi la Strasbourg.

Premierul român a accentuat că, în viziunea sa, exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE nu este doar o datorie formală şi că ”este important să le arătăm cetăţenilor europeni că instituţiile Uniunii Europene lucrează pentru ei”.

La şedinţa Parlamentului European sunt prezenţi, de asemenea, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, ministrul muncii şi justiţiei sociale, Marius Budăi, şi ministrul afacerilor interne, Carmen Dan.

La sosirea la sediul PE, Viorica Dăncilă a fost întâmpinată de a fost întâmpinată de preşedintele instituţiei, Antonio Tajani.

Dăncilă a fost aşteptată de Tajani şi de delegaţia Guvernului României, care o însoţeşte.

Ştirea iniţială:

Intervenţia şefului executivului român va începe la ora locală 15:00 (14:00 GMT) şi va fi precedată de o întrevedere a delegaţiei guvernamentale române cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

La ora locală 17:00 (16:00 GMT) sunt prevăzute declaraţii comune de presă ale premierului român şi ale preşedintelui PE.

Priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE vor fi prezentate de premierul Viorica Dăncilă, marţi seară, şi în cadrul reuniunii grupului europarlamentar al Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D).

Delegaţia guvernamentală condusă de premierul Viorica Dăncilă şi înalţi oficiali europeni vor participa, de la ora locală 19:00 (18:00 GMT), la vernisajul expoziţiei de fotografie cu tema „Tradiţii şi peisaje din România”, organizată cu prilejul începerii Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

Din delegaţia română mai fac parte ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, ministrul muncii şi justiţiei sociale, Marius Budăi, şi ministrul afacerilor interne, Carmen Dan.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Test Tesla Model 3. Ce s-a întâmplat cu celebra mașină electrică la -5 grade. Capacitatea bateriei a scăzut șocant, câți kilometri ”a dus”, de fapt, după cei 702 declarați oficial
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump ordonă declasificarea dosarelor privind asasinarea lui JFK, RFK și Martin Luther King Jr.
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin