Viorica Dăncilă se va afla marţi şi miercuri la Bruxelles, potrivit programului anunţat pe pagina Guvernului.
Astăzi, de la ora 14.15 ora Bruxellesului, premierul român se va întâlni cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, iar de la ora 15.00 ora Bruxellesului, va avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentul European, Antonio Tajani.
Miercuri, Viorica Dăncilă va fi primită de către preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.
Premierul se va întâlni şi cu comisarul european din partea României, Corina Creţu.
„Aşa cum am susţinut (…), vreau să cresc dimensiunea europeană a guvernării şi cred că acesta este primul pas. Vreau o relaţie mult mai bună cu liderii instituţiilor europene, pentru că ne aşteaptă o perioadă importantă pentru Uniunea Europeană, ne aşteaptă o perioadă importantă pentru România, Preşedinţia Uniunii Europene, şi cred că este foarte bine ca să putem să fim şi noi la masa discuţiilor atunci când se vorbeşte despre viitorul Europei, atunci când se creionează politicile importante la nivel european şi mă refer la politica de coeziune şi la politica agricolă comună atât de importantă pentru România”, declara premierul săptămâna trecută.
Conform unui comunicat al Guvernului, vizita are ca obiectiv principal intensificarea dialogului prim-ministrului şi al Guvernului României cu instituţiile europene, la cel mai înalt nivel, în perspectiva preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019.
Premierul Viorica Dăncilă va prezenta priorităţile României pentru perioada următoare, cu accent pe principalele dosare europene. Astfel, vor fi abordate subiecte precum viitorul cadru financiar multianual al Uniunii post-2020, inclusiv în ceea ce priveşte rolul României în negocierile viitoare. Prim-ministrul va sublinia importanţa pe care România o acordă menţinerii unor alocări importante pentru politica de coeziune şi cea agricolă.
De asemenea, vor fi discutate aspecte privind consolidarea proiectului european, securitatea internă, Vecinătatea UE şi aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, precum şi elemente de interes în perspectiva alegerilor europene din 2019.
Va fi reiterat angajamentul României de a contribui constructiv la gestionarea provocărilor actuale şi la consolidarea unităţii şi coeziunii Uniunii Europene, inclusiv prin asigurarea unui mandat eficient care să permită obţinerea de rezultate pozitive pe perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, se mai arată în comunicat.