UPDATE Parteneriatul Estic va constitui o prioritate a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, a afirmat, miercuri, premierul Viorica Dăncilă, precizând că un accent particular va fi pus pe aspiraţiile europene ale Republicii Moldova.
„Pentru consistenţa politicii Uniunii Europene în vecinătate, Parteneriatul Estic va constitui, la rândul său, o prioritate a Preşedinţiei, inclusiv prin prisma faptului că în timpul acestui mandat se vor împlini 10 ani de la iniţierea acestuia. Din punct de vedere tematic, Preşedinţia română va acorda atenţie extinderii beneficiilor Acordurilor de Comerţ Liber în vigoare sau interconectivităţii cu statele cele mai avansate din Parteneriatul Estic. Un accent particular va fi pus pe consolidarea răspunsurilor concrete pe care Uniunea Europeană le va putea oferi aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova”, a declarat Dăncilă în plenul Parlamentului.
_______________
UPDATE România va urmări ca, prin activitatea pe care o va desfăşura când va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, să obţină rezultate concrete pentru cetăţeni, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, miercuri, în plenul Parlamentului.
„România va urmări ca, prin activitatea pe care o va desfăşura la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, să obţină rezultate concrete pentru cetăţeni şi să pună în valoare beneficiile pe care o Uniune solidară, puternică şi coezivă le poate aduce fiecărui cetăţean în parte”, a declarat Dăncilă.
Obiectivul principal al preşedinţiei române a Consiliului UE trebuie să fie acela de consolidare a statutului şi reputaţiei internaţionale a României de stat membru al Uniunii, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, miercuri, în plenul Parlamentului.
„Obiectivul principal trebuie să fie acela de consolidare a statutului şi reputaţiei internaţionale a României de stat membru al Uniunii Europene, capabil să ducă la bun sfârşit responsabilităţi în urmărirea atingerii obiectivelor comune europene. Reputaţia României va fi influenţată nu numai de ceea ce obţine pe perioada mandatului său, dar şi de modul în care ajunge la acest rezultat. Avem oportunitatea să demonstrăm maturitate politică, un înalt profesionalism în gestionarea provocărilor instituţionale complexe, precum şi abilităţi de negociere şi de construire a compromisului în cadrul negocierilor în sistemul decizional european”, a declarat Dăncilă.
_______________
UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament. Înainte de a merge laşedinţa de plen, ea a avut o întâlnire cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu în biroul şefului Camerei Deputaţilor.
_______________
Solicitarea a fost făcută săptămâna trecută de către premierul Viorica Dăncilă şi a fost aprobată de Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
„Având în vedere importanţa dialogului între Guvern şi Parlament pe acestă temă, îmi exprim, domnule preşedinte, disponibilitatea de a prezenta în plenul Parlamentului României, în perioada imediat următoare, stadiul procesului de pregătire şi temele de interes care vor sta la baza Programului de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul UE. Dezbaterile care vor putea avea loc, cu această ocazie, vor constitui un sprijin consistent în procesul de elaborare şi adoptare, de către Guvern, a primei versiuni a Programului de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene”, se arată în cererea trimisă de premier Parlamentului.
Pe data de 8 mai, la Palatul Victoria s-a reunit Consiliul Interministerial pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, întâlnirea de lucru fiind prezidată de Dăncilă. În cadrul întâlnirii, a fost prezentat stadiul pregătirilor pentru preluarea preşedinţiei UE.
„În formularea tematicilor de interes ale Preşedinţiei Consiliului UE, România are în vedere cetăţeanul atât ca sursă, cât şi ca finalitate. Din acest motiv, procesul de elaborare a temelor de interes a fost conceput ca un proces democratic, deliberativ, de jos în sus. Eforturile României se vor concentra, în consecinţă, cu precădere pe dosarele legislative şi nelegislative cu impact direct şi imediat asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor. România va urmări ca, prin activitatea pe care o va desfăşura la Preşedinţia Consiliului UE, să obţină rezultate concrete pentru cetăţeni şi să pună în valoare beneficiile pe care o Uniune puternică şi coezivă le poate aduce fiecărui cetăţean în parte. Tot în acest sens, Consiliul Interministerial a subliniat necesitatea transmiterii unui mesaj clar de susţinere pentru coeziunea familiei europene, dar şi pentru politicile care stimulează convergenţa economică, socială şi teritorială, adoptând ca slogan al Preşedinţiei «Coeziunea, o valoare comună europeană»”, a transmis atunci Executivul.