Premiul Nobel 2012 pentru chimie: Robert J. Lefkowitz şi Brian K. Kobilka

Profesorii Robert J. Lefkowitz şi Brian K. Kobilka au câştigat Premiul Nobel 2012 pentru chimie, pentru studiile asupra receptorilor cuplaţi cu proteina G.
Romania TV
10 oct. 2012, 06:56
Premiul Nobel 2012 pentru chimie: Robert J. Lefkowitz şi Brian K. Kobilka

Corpul este un sistem de interacţiuni între miliarde de celule. Fiecare celulă are receptori micuţi care îi permit să simtă mediul, pentru a se adapta la noi situaţii. Robert Lefkowitz şi Brian Kobilka au primit Premiul Nobel 2012 pentru chimie pentru descoperirile legate de o familie importantă de receptori: receptorii cuplaţi la proteina G, transmite Comitetul Nobel.

Timp îndelungat, nu se ştia cum celulele pot simţi mediul înconjurător. Cercetătorii ştiau că hormonii precum adrenalina aveau efecte puternice: creşteau presiunea sângelui şi făceau inima să bată mai repede. Ei suspectau că suprafeţele celulelor aveau un fel de recipient pentru hormoni. Dar ce conţineau şi cum funcţioneau aceşti receptori a rămas un mister în mare parte a secolului al XX-lea.

Lefkowitz a început să folosească radioactivitatea în 1968 pentru a găsi receptorii celulelor. Echipa sa a reuşit să extragă receptorul din locul unde se ascundea, în peretele celular, şi a putut înţelege cât de cât cum funcţionează.

În anii 1980, echipa a reuşit al doilea mare succes. Noul membru al echipei Kobilka a acceptat provocarea să izoleze gena care codează receptorul β-adrenergic din genomul uman. Abordarea sa creativă i-a permis să îşi atingă ţelul. Când cercetătorii au analizat gena, ei au descoperit că receptorul era similar celui din ochi, care captează lumina. Ei au realizat că există o familie întreagă de receptori care se aseamănă şi care funcţionează cam la fel.

Astăzi, această familie de receptori este cunoscută drept receptorii cuplaţi la proteina G. Circa 1.000 de gene codează aceşti receptori, de exemplu, pentru lumină, gust, miros, adrenalină, histamină, dopamină şi serotonină. Aproape jumătate din toate medicamentele ajung la efectul dorit prin intermediul receptorilor cuplaţi la proteina G.

Studiile lui Lefkowitz şi Kobilka sunt esenţiale pentru a înţelege cum funcţionează receptorii cuplaţi la proteina G. Mai mult, în 2011, Kobilka a reuşit să realizeze prima imagine a unui receptor β-adrenergic în momentul în care este activat de un hormon şi trimite semnalul către celulă.

Robert J. Lefkowitz este un profesor american, născut în 1943. Este investigator la Howard Hughes Medical Institute, profesor de medicină şi profesor de biochimie la Duke University Medical Center.

Brian K. Kobilka este tot un profesor american, născut în 1955. Este profesor de medicină şi de fiziologie moleculară şi celulară, la Stanford University School of Medicine.

Săptămâna Nobel a început luni cu premiul pentru medicină care a fost atribuit pionierilor în domeniul celulelor stem John Gurdon din Marea Britanie şi Shinya Yamanaka din Japonia. Francezul Serge Haroche şi americanul David Wineland au obţinut marţi Premiul Nobel pentru fizică pentru cercetarea în domeniul fizicii cuantice.

Premiul Nobel 2012 pentru literatură va fi acordat pe 11 octombrie, cel pentru pace vineri, 12 octombrie, iar cel pentru economie abia săptămâna viitoare, pe 15 octombrie.

În acest an, în contextul crizei economice, Fundaţia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixând-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), faţă de 10 milioane de coroane cu începere din 2001.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Se transformă banii. Avertisment pentru cine preferă banii cash. Anunțul făcut de „motorul” Europei
Playtech.ro
Vreme neobişnuită până după jumătatea lunii mai. Prognoza meteo aduce veşti bune pentru...
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cea mai bună ciorbă de miel din Transilvania. Ingredientele care o fac savuroasă
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza: Se strică vremea în București după Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Vinerea Mare sau Vinerea Seacă. Importanța acestei zile pentru creștinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai