Premiul Nobel 2012 pentru chimie: Robert J. Lefkowitz şi Brian K. Kobilka

Profesorii Robert J. Lefkowitz şi Brian K. Kobilka au câştigat Premiul Nobel 2012 pentru chimie, pentru studiile asupra receptorilor cuplaţi cu proteina G.
Romania TV
10 oct. 2012, 06:56
Premiul Nobel 2012 pentru chimie: Robert J. Lefkowitz şi Brian K. Kobilka

Corpul este un sistem de interacţiuni între miliarde de celule. Fiecare celulă are receptori micuţi care îi permit să simtă mediul, pentru a se adapta la noi situaţii. Robert Lefkowitz şi Brian Kobilka au primit Premiul Nobel 2012 pentru chimie pentru descoperirile legate de o familie importantă de receptori: receptorii cuplaţi la proteina G, transmite Comitetul Nobel.

Timp îndelungat, nu se ştia cum celulele pot simţi mediul înconjurător. Cercetătorii ştiau că hormonii precum adrenalina aveau efecte puternice: creşteau presiunea sângelui şi făceau inima să bată mai repede. Ei suspectau că suprafeţele celulelor aveau un fel de recipient pentru hormoni. Dar ce conţineau şi cum funcţioneau aceşti receptori a rămas un mister în mare parte a secolului al XX-lea.

Lefkowitz a început să folosească radioactivitatea în 1968 pentru a găsi receptorii celulelor. Echipa sa a reuşit să extragă receptorul din locul unde se ascundea, în peretele celular, şi a putut înţelege cât de cât cum funcţionează.

În anii 1980, echipa a reuşit al doilea mare succes. Noul membru al echipei Kobilka a acceptat provocarea să izoleze gena care codează receptorul β-adrenergic din genomul uman. Abordarea sa creativă i-a permis să îşi atingă ţelul. Când cercetătorii au analizat gena, ei au descoperit că receptorul era similar celui din ochi, care captează lumina. Ei au realizat că există o familie întreagă de receptori care se aseamănă şi care funcţionează cam la fel.

Astăzi, această familie de receptori este cunoscută drept receptorii cuplaţi la proteina G. Circa 1.000 de gene codează aceşti receptori, de exemplu, pentru lumină, gust, miros, adrenalină, histamină, dopamină şi serotonină. Aproape jumătate din toate medicamentele ajung la efectul dorit prin intermediul receptorilor cuplaţi la proteina G.

Studiile lui Lefkowitz şi Kobilka sunt esenţiale pentru a înţelege cum funcţionează receptorii cuplaţi la proteina G. Mai mult, în 2011, Kobilka a reuşit să realizeze prima imagine a unui receptor β-adrenergic în momentul în care este activat de un hormon şi trimite semnalul către celulă.

Robert J. Lefkowitz este un profesor american, născut în 1943. Este investigator la Howard Hughes Medical Institute, profesor de medicină şi profesor de biochimie la Duke University Medical Center.

Brian K. Kobilka este tot un profesor american, născut în 1955. Este profesor de medicină şi de fiziologie moleculară şi celulară, la Stanford University School of Medicine.

Săptămâna Nobel a început luni cu premiul pentru medicină care a fost atribuit pionierilor în domeniul celulelor stem John Gurdon din Marea Britanie şi Shinya Yamanaka din Japonia. Francezul Serge Haroche şi americanul David Wineland au obţinut marţi Premiul Nobel pentru fizică pentru cercetarea în domeniul fizicii cuantice.

Premiul Nobel 2012 pentru literatură va fi acordat pe 11 octombrie, cel pentru pace vineri, 12 octombrie, iar cel pentru economie abia săptămâna viitoare, pe 15 octombrie.

În acest an, în contextul crizei economice, Fundaţia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixând-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), faţă de 10 milioane de coroane cu începere din 2001.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță o săptămână de vis pentru aceste zodii. Schimbări benefice, dar și răsturnări de situație pentru ele
Capital.ro
Devine obligatoriu peste tot în România. A venit ordinul direct de la Guvern
Playtech.ro
Zodiile care vor avea succes pe toate planurile în următorii 10 ani. Se vor lăfăi în lux
DailyBusiness
Lovitură cruntă din partea BNR! Cresc ratele românilor
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Românii care trebuie să-și verifice cardurile. Se dau banii de la stat
Ego.ro
Ținuta de mii de euro pe care Carmen Iohannis a purtat-o la Jocurile Olimpice de la Paris. Poșeta de designer a atras toate privirile
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a făcut apariția Sandra, într-un minuscul costum de baie!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de vijelii puternice, până marți noapte! Cele 13 județe în care se vor resimți fenomenele meteo severe
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
INSP avertizează asupra pericolului virusului West Nile transmis prin înțepătura de țânțar
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!