Premiile NOBEL: Care sunt lucrările favorite

Oamenii de ştiinţă care au descoperit mecanismul molecular care stă la originea durerii, autorii unui studiu în care a fost identificată o nouă clasă de proteine cu rol în activarea genelor şi cercetătorii care au identificat modul în care particularităţile genetice ne predispun sau, dimpotrivă, ne protejează de anumite boli, se numără printre favoriţii la premiul Nobel pentru Medicină 2014, conform analizei anuale publicate de Thomson Reuters.
Filip Stan
06 oct. 2014, 08:08
Premiile NOBEL: Care sunt lucrările favorite

Previziunile au fost formulate de divizia Intellectual Property & Science (IP&S) a trustului media Thomson Reuters. Începând cu anul 2002 şi până în prezent, Thomson Reuters a prevăzut cu acurateţe 35 de laureaţi ai premiilor Nobel.

Unul dintre favoriţi este David Julius de la Universitatea California din San Francisco, care a descoperit receptorul celular pentru capsaicina din ardeiul iute la sfârşitul anilor ’90. El a stabilit modul în care acest receptor celular este activat de capsaicină, declanşând reacţia de iuţeală şi disconfort specifică consumului de ardei iuţi. Motivul pentru care simţim atât căldură, cât şi durere atunci când mâncăm ceva foarte iute este surprinzător de simplu: celulele care răspund la principiul activ din ardeiul iute înregistrează iuţeala uneori dureroasă la fel cum înregistrează şi căldura.

David Julius foloseşte această descoperire pentru a identifica noi modalităţi de a trata durerea. El a identificat o familie specifică de gene care este activată atât de capsaicină, cât şi de temperaturile ridicate. O nouă familie de medicamente ar putea bloca aceste gene şi astfel am scăpa de durere.

Biochimistul Robert G. Roeder de la Universitatea Rockefeller şi biologul Robert Tjian de la Universitatea California din Berkeley se numără printre favoriţii la Nobelul pentru Medicină. Studiul lor pleacă de la faptul că toate celulele din organismul uman deţin un set specific de instrucţiuni după care funcţionează. Cei doi au descoperit o nouă clasă de proteine specializate care contribuie la controlul momentului şi a modului în care anumite gene sunt activate.

Un alt cercetător de la Universitatea Rockefeller, biologul James E. Darnell, a identificat o altă clasă de molecule care se ataşează de ADN şi le transmite celulelor când să înceapă să copieze instrucţiunile în baza cărora vor funcţiona. Laolaltă, aceste studii le vor permite medicilor să înţeleagă cum ar putea fi controlate riscurile genetice cu privire la declanşarea unei mari varietăţi de patologii.

Cercetătorii Michael H. Wigler, Charles Lee şi Stephen W. Scherer ar putea primi premiul Nobel pentru medicină pentru că au infirmat faptul că oamenii sunt în proporţie de 99% identici din punct de vedere genetic. Ei au identificat modul în care diferenţele de ordin genetic dintre oameni pot predispune sau, dimpotrivă, pot proteja în faţa anumitor maladii. Descoperirile lor vor modifica modul în care este diagnosticat şi tratat diabetul dar şi alte maladii grave.

Departe de a fi în proporţie de 99% identice, genomurile umane au un grad important de diversitate. Diversitatea lor este atât de ridicată încât segmente mari din baza noastră de date genetice pot fie să lipsească, fie sunt duplicate. În consecinţă, până la 1 din 10 din genele noastre sunt complet distincte. Astfel, genomurile umane nu sunt identice în proporţie de 99%, ci de aproape 90%, existând un grad mai ridicat de diversitate decât se credea.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Stațiunea balneoclimaterică din România după care a fost dat numele unui județ. I se spune și ”Orașul celor 100 de izvoare” și e mereu plină de turiști români și străini
Capital.ro
Călin Georgescu a primit cea mai mare veste. Ei îl vor face președintele României: Zero condiții
Playtech.ro
Noroc uriaș pentru o singură zodie în următorii 10 ani. Schimbările apar chiar din februarie 2025 în viața acestor nativi
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
O jucătoare de tenis, numită „pramatie” de comentator după ce le-a arătat fundul spectatorilor la Australian Open
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Planta care atrage norocul și banii. Este esențială pentru orice casă
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Destin tragic pentru doi soți din Călărași. Acul vitezometrului mașinii în care se aflau s-a oprit la 160 km/h
Cancan.ro
După Ingrid Baciu, România mai pierde încă un astrolog. A murit după o luptă grea cu cancerul
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu s-a autosuspendat. Decizia luată de candidatul la prezidențiale
StirileBZI
Ce se întâmplă cu prețurile la energie dacă va fi prelungită plafonarea și după data de 1 aprilie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cine e suspectul reținut în cazul crimei de la Bragadiru. Cum a fost ucisă Marina și ascunsă în cimitirul de mașini
substantial.ro
Nicușor Dan își pregătește campania prezidențială cu un buget estimat de 2-3 milioane euro
MediaFlux
SRI anunță SABOTAJ organizat de RUSIA. Informație OFICIALĂ despre SPION
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Umbra lui Elon Musk deasupra democrației europene: ”susține extrema dreaptă în toată Europa” – afirmă Olaf Scholz