Premiul Nobel 2013 pentru Chimie: Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel

Premiul Nobel pentru Chimie 2013 a fost câştigat de Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel, "pentru dezvoltarea unor modele multiscalare pentru sistemele chimice complexe".
Cristina Dinu
09 oct. 2013, 09:47
Premiul Nobel 2013 pentru Chimie: Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel

Chimiştii creau, în trecut, modele ale moleculelor folosind bile de plastic şi beţe. Astăzi, modelele sunt realizate pe computer. În anii 1970, Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel, au pus bazele programelor foarte puternice care sunt folosite pentru înţelegerea şi prezicerea proceselor chimice. Modelele computerizate care oglindesc viaţa reală au devenit esenţiale pentru cele mai multe realizări în domeniul chimiei, explică Comitetul Nobel.

 

Reacţiile chimice se întâmplă la viteze uimitoare. Într-o fracţiune de milisecundă, electronii sar dintr-un nucleu atomic în altul. Chimia clasică nu poate ţine pasul cu aşa ceva – este imposibil să observi fiecare mic pas dintr-un proces chimic. Cercetătorii sunt ajutaţi, însă, de metodele inventate de câştigătorii Premiului Nobel pentru Chimie, care lasă computerele să afle totul despre procesele chimice.

Munca celor trei laureaţi de anul acesta este incredibilă, arată Comitetul Nobel, întrucât au reuşit să facă să funcţioneze fizica clasică a lui Newton alături de fizica cuantică. Înainte de această descoperire, chimiştii trebuiau să aleagă ori una, ori alta. Partea bună a fizicii clasice era că se făceau calcule simple, folosite pentru modelarea moleculelor mari, însă, nu putea simula reacţiile chimice. Pentru asta, chimiştii foloseau fizica cuantică, pentru care era nevoie, însă, de calcule enorme, ce puteau fi făcute doar pentru moleculele mici.

Cei trei laureaţi Nobel pentru Chimie de anul acesta au luat ce este mai bun în cele două lumi şi au creat metode care folosesc şi fizica clasică şi cea cuantică. De exemplu, pentru a simula felul în care un medicament se leagă de proteina-ţintă din corp, computerul face calcule teoretice cuantice asupra atomilor din proteina-ţintă care interacţionează cu medicamentul. Restul proteinei este simulat folosind fizica clasică.

În ziua de astăzi, computerul este la fel de important pentru chimişti precum eprubetele. Simulările sunt atât de reale, încât prezic rezultatele experimentelor tradiţionale, mai arată Comitetul Nobel.

Din 1901 până în 2012 au fost decernate 104 premii pentru Chimie, dintre care 63 au fost acordate unei singure persoane, aminteşte nobelprize.org.

Până acum, patru femei au primit premiul pentru cercetările lor în domeniul chimiei. Un singur cercetător, Frederick Sanger, a primit premiul pentru Chimie de două ori, în 1958 şi 1980.

Cel mai tânăr laureat al premiului pentru Chimie, Frederic Joliot, avea în 1935, când l-a primit, 35 de ani, iar cel mai vârstnic a fost John B. Fenn – 85 de ani în 2002, când a fost recompensat. Vârsta medie a câştigătorilor premiului Nobel în domeniul Chimiei la momentul când au primit cea mai preţioasă recunoaştere internaţională este de 57 de ani.

Premiul Nobel 2013 pentru Medicină a fost câştigat de James E. Rothman, Randy W. Schekman şi Thomas C. Südhof. Cei trei au fost premiaţi pentru descoperirile lor legate de maşinăria care reglează „traficul intracelular”, un sistem de transport major în celulele corpului uman.

Premiul Nobel 2013 pentru Fizică a fost câştigat de François Englert şi Peter W. Higgs, „pentru descoperirea teoretică a unui mecanism care contribuie la înţelegerea originii masei particulelor subatomice, care a fost recent confirmată prin descoperirea particulei fundamentale prezise, de către experimentele ATLAS şi CMS ale acceleratorului de particule de la CERN”.

Premiul Nobel pentru literatură va fi atribuit joi.

Câştigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel – va fi anunţat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 14 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1986.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Adio șezlonguri! Turismul din Grecia se schimbă radical
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul dentistei din Brăila! Aceasta ar fi fost ucisă de mafia basarabeană! Declarațiile făcute de rudele presupusului criminal
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Premiul Marcel Ciolacu despre deficitul bugetar și necesitatea investițiilor
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!