Premiul Nobel 2013 pentru Chimie: Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel

Premiul Nobel pentru Chimie 2013 a fost câştigat de Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel, "pentru dezvoltarea unor modele multiscalare pentru sistemele chimice complexe".
Cristina Dinu
09 oct. 2013, 09:47
Premiul Nobel 2013 pentru Chimie: Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel

Chimiştii creau, în trecut, modele ale moleculelor folosind bile de plastic şi beţe. Astăzi, modelele sunt realizate pe computer. În anii 1970, Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel, au pus bazele programelor foarte puternice care sunt folosite pentru înţelegerea şi prezicerea proceselor chimice. Modelele computerizate care oglindesc viaţa reală au devenit esenţiale pentru cele mai multe realizări în domeniul chimiei, explică Comitetul Nobel.

 

Reacţiile chimice se întâmplă la viteze uimitoare. Într-o fracţiune de milisecundă, electronii sar dintr-un nucleu atomic în altul. Chimia clasică nu poate ţine pasul cu aşa ceva – este imposibil să observi fiecare mic pas dintr-un proces chimic. Cercetătorii sunt ajutaţi, însă, de metodele inventate de câştigătorii Premiului Nobel pentru Chimie, care lasă computerele să afle totul despre procesele chimice.

Munca celor trei laureaţi de anul acesta este incredibilă, arată Comitetul Nobel, întrucât au reuşit să facă să funcţioneze fizica clasică a lui Newton alături de fizica cuantică. Înainte de această descoperire, chimiştii trebuiau să aleagă ori una, ori alta. Partea bună a fizicii clasice era că se făceau calcule simple, folosite pentru modelarea moleculelor mari, însă, nu putea simula reacţiile chimice. Pentru asta, chimiştii foloseau fizica cuantică, pentru care era nevoie, însă, de calcule enorme, ce puteau fi făcute doar pentru moleculele mici.

Cei trei laureaţi Nobel pentru Chimie de anul acesta au luat ce este mai bun în cele două lumi şi au creat metode care folosesc şi fizica clasică şi cea cuantică. De exemplu, pentru a simula felul în care un medicament se leagă de proteina-ţintă din corp, computerul face calcule teoretice cuantice asupra atomilor din proteina-ţintă care interacţionează cu medicamentul. Restul proteinei este simulat folosind fizica clasică.

În ziua de astăzi, computerul este la fel de important pentru chimişti precum eprubetele. Simulările sunt atât de reale, încât prezic rezultatele experimentelor tradiţionale, mai arată Comitetul Nobel.

Din 1901 până în 2012 au fost decernate 104 premii pentru Chimie, dintre care 63 au fost acordate unei singure persoane, aminteşte nobelprize.org.

Până acum, patru femei au primit premiul pentru cercetările lor în domeniul chimiei. Un singur cercetător, Frederick Sanger, a primit premiul pentru Chimie de două ori, în 1958 şi 1980.

Cel mai tânăr laureat al premiului pentru Chimie, Frederic Joliot, avea în 1935, când l-a primit, 35 de ani, iar cel mai vârstnic a fost John B. Fenn – 85 de ani în 2002, când a fost recompensat. Vârsta medie a câştigătorilor premiului Nobel în domeniul Chimiei la momentul când au primit cea mai preţioasă recunoaştere internaţională este de 57 de ani.

Premiul Nobel 2013 pentru Medicină a fost câştigat de James E. Rothman, Randy W. Schekman şi Thomas C. Südhof. Cei trei au fost premiaţi pentru descoperirile lor legate de maşinăria care reglează „traficul intracelular”, un sistem de transport major în celulele corpului uman.

Premiul Nobel 2013 pentru Fizică a fost câştigat de François Englert şi Peter W. Higgs, „pentru descoperirea teoretică a unui mecanism care contribuie la înţelegerea originii masei particulelor subatomice, care a fost recent confirmată prin descoperirea particulei fundamentale prezise, de către experimentele ATLAS şi CMS ale acceleratorului de particule de la CERN”.

Premiul Nobel pentru literatură va fi atribuit joi.

Câştigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel – va fi anunţat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 14 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1986.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Rețetă de burgeri din cartofi și cașcaval. Alternativa perfectă pentru înlocuirea cărnii
Bzi.ro
Andra a avut parte de o surpriză neașteptată în Canada! Ce a făcut un mare campion
Fanatik.ro
Orașul subteran din România locuit încă din epoca de piatră. Cuplurile se pot căsători aici, în cea mai mare biserică ortodoxă de sub pământ
Capital.ro
Se vinde România rușilor. Băsescu, avertisment istoric: Până la gurile Dunării!
Playtech.ro
Cât este indemnizaţia de şomer în 2025? Calculul exact în funcţie de salariul de dinainte de şomaj
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Un antrenor abuzator se iubește în taină cu o campioană din tenis: fără mine, culegeai cartofi în Rusia
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
10 fructe bogate în fibre, care te ajută să slăbești. Ce alte beneficii au pentru sănătate
Spynews
De ce nu ar putea Mihai Petre să fie concurent la Te cunosc de undeva! Juratul a dezvăluit ce frici ar avea: ”Nu mă simt stăpân”
Evz.ro
România, din nou victimă a războiului. Ce a descoperit Armata
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Câți copii are Crin Antonescu! Uite cât de frumoasă este fiica politicianului și ce meserie are
Cancan.ro
Soacra Dalidei din ”Las Fierbinți”, condamnată la închisoare! Sentință definitivă + ce infracțiune a comis
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Udrea și Băsescu au înlemnit. Anunțul care îi îngroapă definitiv. Totul s-a terminat acum
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
Cum s-a petrecut, de fapt, tragedia din Mureș? Surioarele de 2 și 3 ani, care au căzut în apa înghețată a unui bazin de acumulare, au murit la spital
substantial.ro
Mihai Fifor critică dur USR: „Şi-au pierdut complet busola politică”
MediaFlux
Anunț MApN privind DRONELE RUSEȘTI: Au avut la bord încărcături explozive
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?