Premiul din 2013 le este acordat celor trei cercetători care au rezolvat misterul modalităţii prin care celula îşi organizează sistemul de transport. Fiecare celulă este o adevărată fabrică, ce produce şi exportă molecule. De exemplu, insulina este creată şi eliberată în sânge şi semnale chimice denumite neurotransmiţători sunt trimise de la un nerv la altul. Aceste molecule sunt transportate prin celule cu ajutorul unor „pustule”. Cei trei laureaţi Nobel au descoperit principiile moleculare care guvernează felul în care încărcătura este transportată în locul potrivit, la timpul potrivit, în celulă, explică Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska.
Anul trecut, premiul Nobel pentru medicină a revenit cercetătorilor John B. Gurdon (Marea Britanie) şi Shinya Yamanaka (Japonia), pentru cercetările lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă, capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.
Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină a fost acordat din 1901 şi până în 2012 unui număr de 201 persoane, scrie site-ul nobelprize.org.
Premiul pentru Fiziologie şi Medicină este al treilea menţionat în testamentul lui Alfred Nobel, care a fost extrem de interesat de cercetările medicale. Distincţia este acordată de Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, potrivit Agerpres.
În testamentul său, Nobel a consemnat ca o parte din avere să fie acordată „persoanei care face cea mai importantă descoperire în domeniul fiziologiei sau medicinei”.
Din 1901 până în 2012, 201 persoane au fost laureate ale acestui premiu, care a fost acordat de 103 ori, în 38 de ocazii răsplătind munca unei singure persoane.
Printre laureaţi se numără până în prezent zece femei. Cel mai tânăr câştigător al premiului a fost Frederick G. Banting, care l-a primit în 1923 pentru descoperirea insulinei, iar cel mai vârstnic, Peyton Rous, care avea 87 de ani în 1966, când a fost recompensat pentru descoperirea virusurilor care induc tumori.
Vârsta medie a laureaţilor Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în momentul când au fost recompensaţi este de 57 de ani.
Premiul pentru medicină marchează debutul sezonul Nobel, care va continua, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică.
Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.
Premiul Nobel pentru literatură va fi atribuit joi.
Câştigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel – va fi anunţat vineri.
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 14 octombrie.
Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.
Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1986.
Citeşte şi Sezonul premiilor Nobel 2013 începe luni. Vezi cine sunt favoriţii din acest an
Premiile Nobel, informaţii inedite: Cine este cel mai tânăr câştigător şi cine a refuzat distincţia