Premiul Nobel 2013 pentru Medicină: James E. Rothman, Randy W. Schekman şi Thomas C. Sudhof

Premiul Nobel 2013 pentru Medicină a fost câştigat de James E. Rothman, Randy W. Schekman şi Thomas C. Südhof. Cei trei au fost premiaţi pentru descoperirile lor legate de maşinăria care reglează "traficul intracelular", un sistem de transport major în celulele corpului uman.
Cristina Dinu
07 oct. 2013, 09:33
Premiul Nobel 2013 pentru Medicină: James E. Rothman, Randy W. Schekman şi Thomas C. Sudhof

Premiul din 2013 le este acordat celor trei cercetători care au rezolvat misterul modalităţii prin care celula îşi organizează sistemul de transport. Fiecare celulă este o adevărată fabrică, ce produce şi exportă molecule. De exemplu, insulina este creată şi eliberată în sânge şi semnale chimice denumite neurotransmiţători sunt trimise de la un nerv la altul. Aceste molecule sunt transportate prin celule cu ajutorul unor „pustule”. Cei trei laureaţi Nobel au descoperit principiile moleculare care guvernează felul în care încărcătura este transportată în locul potrivit, la timpul potrivit, în celulă, explică Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska.

Anul trecut, premiul Nobel pentru medicină a revenit cercetătorilor John B. Gurdon (Marea Britanie) şi Shinya Yamanaka (Japonia), pentru cercetările lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă, capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină a fost acordat din 1901 şi până în 2012 unui număr de 201 persoane, scrie site-ul nobelprize.org.

Premiul pentru Fiziologie şi Medicină este al treilea menţionat în testamentul lui Alfred Nobel, care a fost extrem de interesat de cercetările medicale. Distincţia este acordată de Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, potrivit Agerpres.

În testamentul său, Nobel a consemnat ca o parte din avere să fie acordată „persoanei care face cea mai importantă descoperire în domeniul fiziologiei sau medicinei”.

Din 1901 până în 2012, 201 persoane au fost laureate ale acestui premiu, care a fost acordat de 103 ori, în 38 de ocazii răsplătind munca unei singure persoane.

Printre laureaţi se numără până în prezent zece femei. Cel mai tânăr câştigător al premiului a fost Frederick G. Banting, care l-a primit în 1923 pentru descoperirea insulinei, iar cel mai vârstnic, Peyton Rous, care avea 87 de ani în 1966, când a fost recompensat pentru descoperirea virusurilor care induc tumori.

Vârsta medie a laureaţilor Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în momentul când au fost recompensaţi este de 57 de ani.

Premiul pentru medicină marchează debutul sezonul Nobel, care va continua, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică.

Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.

Premiul Nobel pentru literatură va fi atribuit joi.

Câştigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel – va fi anunţat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 14 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1986.

Citeşte şi Sezonul premiilor Nobel 2013 începe luni. Vezi cine sunt favoriţii din acest an

Premiile Nobel, informaţii inedite: Cine este cel mai tânăr câştigător şi cine a refuzat distincţia

 


DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Trei zodii care își schimbă destinul până pe 10 mai. Regăsiri, împăcări și situații neașteptate pentru ele
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Noua lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre