Premiul Nobel pentru Chimie 2024. Câștigătorii au reușit să descifreze codul proteinelor

Academia Regală Suedeză de Ştiinţe a decis, miercuri, să acorde Premiul Nobel pentru Chimie pe 2024 lui David Baker, lui Demis Hassabis şi John M. Jumper pentru ”predicţia structurii proteinelor”.
Alina Costache
09 oct. 2024, 14:42
Premiul Nobel pentru Chimie 2024. Câștigătorii au reușit să descifreze codul proteinelor
Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat pentru două descoperiri

Premiul Nobel pentru Chimie 2024. Hans Ellegren, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe, a anunțat cine sunt câștigătorii. Potrivit Comitetului Nobel, premiul pentru Chimie 2024 se referă la proteine, instrumentele chimice ingenioase ale vieţii.

Premiul Nobel pentru Chimie 2024. Cine sunt câștigătorii

David Baker a reuşit performanţa aproape imposibilă de a construi tipuri complet noi de proteine. Demis Hassabis şi John Jumper au dezvoltat un model AI pentru a rezolva o problemă veche de 50 de ani: predicţia structurilor complexe ale proteinelor. Aceste descoperiri au un potenţial enorm.

Diversitatea vieţii atestă capacitatea uimitoare a proteinelor ca instrumente chimice. Acestea controlează şi conduc toate reacţiile chimice care, împreună, stau la baza vieţii. Proteinele funcţionează, de asemenea, ca hormoni, substanţe semnal, anticorpi şi elemente constitutive ale diferitelor ţesuturi, se arată în comunicatul Comitetului Nobel.

Proteinele sunt formate, în general, din 20 de aminoacizi diferiţi, care pot fi descrişi ca elemente de bază ale vieţii. În 2003, David Baker a reuşit să utilizeze aceste blocuri pentru a concepe o nouă proteină care nu seamănă cu nicio altă proteină. De atunci, grupul său de cercetare a produs una după alta creaţii imaginative de proteine, inclusiv proteine care pot fi utilizate ca produse farmaceutice, vaccinuri, nanomateriale şi senzori minusculi.

A doua descoperire se referă la prezicerea structurilor proteinelor. În proteine, aminoacizii sunt legaţi între ei în şiruri lungi care se pliază pentru a forma o structură tridimensională, care este decisivă pentru funcţia proteinei. Încă din anii 1970, cercetătorii au încercat să prezică structurile proteinelor pornind de la secvenţele de aminoacizi, dar acest lucru a fost de notorietate dificil. Cu toate acestea, acum patru ani, a avut loc o descoperire uimitoare, potrivit news.ro. 

În 2020, Demis Hassabis şi John Jumper au prezentat un model AI numit AlphaFold2. Cu ajutorul acestuia, au reuşit să prezică structura practic a tuturor celor 200 de milioane de proteine pe care cercetătorii le-au identificat. De la descoperirea lor, AlphaFold2 a fost utilizat de peste două milioane de persoane din 190 de ţări. Printre multitudinea de aplicaţii ştiinţifice, cercetătorii pot acum să înţeleagă mai bine rezistenţa la antibiotice şi să creeze imagini ale enzimelor care pot descompune plasticul.

Citește și Premiul Nobel pentru Fizică 2024, acordat lui John Hopfield şi Geoffrey Hinton „pentru descoperirile şi invenţiile fundamentale care permit învăţarea automată cu ajutorul reţelelor neuronale artificiale”

Viaţa nu ar putea exista fără proteine. Faptul că acum putem prezice structurile proteinelor şi ne putem proiecta propriile proteine reprezintă cel mai mare beneficiu pentru omenire.

David Baker, născut în 1962 în Seattle, SUA. Doctorat 1989 la Universitatea din California, Berkeley, CA, SUA. Profesor la Universitatea din Washington.

Demis Hassabis, născut în 1976 la Londra, Marea Britanie. Doctorat 2009 la University College London. CEO al Google DeepMind, Londra.

John M. Jumper, născut în 1985 în Little Rock, SUA. Doctorat 2017 la Universitatea din Chicago. Cercetător ştiinţific principal la Google DeepMind, Londra.

Valoarea premiului de 11 milioane de coroane suedeze va fi împărţită astfel: o jumătate îi va reveni lui David Baker, iar cealaltă jumătate lui Demis Hassabis şi John Jumper.

Anul trecut, Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov au fost răsplătiţi „pentru descoperirea şi sinteza punctelor cuantice”.

Chimia a fost cea mai importantă ştiinţă pentru activitatea lui Alfred Nobel. Dezvoltarea invenţiilor sale, precum şi procesele industriale pe care le-a folosit s-au bazat pe cunoştinţe chimice. Chimia a fost cel de-al doilea domeniu pe care Nobel l-a menţionat în testamentul său.

115 premii Nobel pentru Chimie au fost decernate din 1901 până în prezent pentru 194 de laureaţi.

25 de premii în Chimie au fost împărţite de doi laureaţi.

Opt femei au primit premiul pentru Chimie până în prezent.

Frederick Sanger şi Barry Sharpless au primit premiul pentru Chimie de două ori.

35 de ani a fost vârsta celui mai tânăr laureat în Chimie din istorie, Frédéric Joliot, care a primit premiul Nobel în 1935.

97 de ani a fost vârsta celui mai în vârstă laureat în Chimie, şi cel mai în vârstă laureat din istorie, John B. Goodenough.

Premiul Nobel pentru Literatură va fi anunţat, joi, de Academia Suedeză, urmat vineri de Nobelul pentru Pace iar cel pentru Ştiinţe Economice luni, 14 octombrie.

Citește și Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2024 a fost acordat cercetătorilor Victor Ambros şi Gary Ruvkun pentru „descoperirea microARN”, folosit la vaccinul anti-Covid

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Șase zodii au norocul scris în frunte în următoarele 12 luni. Vor avea cel mai mare succes și o viață îmbelșugată
Capital.ro
Adio permis de conducere. Nu se mai folosește din 7 mai 2025. Cu ce va fi înlocuit
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Tortul Doboș și povestea creatorului său.
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este obligat! A explodat bomba: Fapte indiscutabile și de necontestat!
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
China extinde schema de schimb pentru aparate casnice și alocă subvenții pentru a stimula consumul
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România